Terrafolk so lani izdali album Live at Queens Hall, ki je bil posnet leto pred tem, na koncertu v Edinburgu. Foto: Spletna stran skupine
Terrafolk so lani izdali album Live at Queens Hall, ki je bil posnet leto pred tem, na koncertu v Edinburgu. Foto: Spletna stran skupine

Progresivna zasedba Terrafolk, ki si je mednarodni sloves pridobila s priredbami ljudskih napevov iz različnih predelov sveta, je v 19. januarja, nastopila v novogoriškem Kulturnem domu.

Avtorsko glasbo skupine Terrafolk pišeta Bojan Cvetrežnik, ki igra na violino in mandolino, in kitarist Danijel Černe, znan pod imenom Mystica. V skupini sta še mladi virtuoz na harmoniki, tolkalist in vokalist Marko Hatlak ter pevka in kontrabasistka Kate Hosking, ki igra tudi na basiko. Zasedba sodeluje z vrhunskimi klasičnimi, studijskimi, ljudskimi in džezovskimi glasbeniki, je zapisano na spletni strani Terrafolk.

Terrafolk sta leta 1999 ustanovila Černe in Boštjan Gombač po vrnitvi iz Nove Zelandije, kjer sta snemala avtorsko glasbo za založbo Carnium music. Na festivalu Lent sta srečala Cvetrežnika, ki se jima je pridružil kot tretji član zasedbe. Prvo ploščo z naslovom Stereo folk live je skupina izdala konec leta 2001. Sledilo je več koncertov po Sloveniji, Hrvaški in Angliji. Leta 2002 skupina izda drugo zgoščenko z naslovom Pulover ljubezni - Jumper of Love, ki ji dve leti pozneje sledi še studijski izdelek N'taka.

Zamenjava postave
Po izidu N'taka je Gombač zapustil skupino, pridružila pa sta se ji Hatlak in Janez Dovč. Po številnih gostovanjih in koncertnih dogodkih, med katerimi velja omeniti nastop v Cankarjevem domu skupaj s Simfoniki RTV Slovenija, Anjo Bukovec in gosti decembra 2004, je prišlo v skupini do nove prevetritve. Na svoja pota se je odpravil tudi harmonikar in basist Dovč, skupini pa se je lanskega avgusta pridružila Hoskingova, ki prihaja iz Avstralije. Slednja je kot vokalistka sodelovala pri bonus skladbi za album Live at Queens Hall, zadnji izdelek skupine.