Staro mestno jedro se bo v avgustu spremenilo v pravi Montmartre. Foto: EPA
Staro mestno jedro se bo v avgustu spremenilo v pravi Montmartre. Foto: EPA
Slikarska razstava
Na obrežjih Ljubljanice bo ustvarjalo 75 likovnikov, ki bodo razstavili skupaj 306 slik. Foto: RTV SLO

Ljubljanske ulice v ožjem mestnem jedru se bodo namreč spremenile v galerijo na prostem z naslovom Zajtrk ob Ljubljanici. Na slikarskih stojalih, razporejenih na Levstikovem trgu (ob Herkulovem vodnjaku) proti Gornjemu in Staremu trgu, bo razstavljenih približno 130 slikarskih del. Vsako soboto od 9.00 naprej pa bo 30 slikarjev na svoji razstavi tudi slikalo.

Živahen umetniški utrip glavnega mesta
Organizatorja KUD Pika in Zavod za turizem Ljubljana želita s prireditvijo še dodatno obogatiti poletno podobo slovenske prestolnice in poživiti dogajanje v starem mestnem jedru. Umetniki bodo svoja slikarska stojala lahko postavili že v zgodnjih jutranjih urah in nato do popoldanskih ur ustvarjali na predpisane teme Zajtrk ob Ljubljanici, Bela Ljubljana, Mesto pod gradom ali pa se popolnoma prepustili lastnemu navdihu.

Do zdaj se je na razstavo prijavilo skupaj 75 likovnikov, večina jih prihaja iz Slovenije, dva iz Italije in eden iz Hrvaške, ki bodo razstavili skupaj 306 slik. Vsi udeleženci bodo predstavljeni v katalogu, slikarji, ki bodo na prireditvi tudi slikali, pa bodo v katalogu deležni posebne predstavitve.

V proces ustvarjanja vključeni tudi obiskovalci
Ker so v proces ustvarjanja organizatorji želeli vključiti tudi obiskovalce, bo poleg slikarskih razstav potekala tudi likovna delavnica za obiskovalce Ljubljane, na kateri bodo na slikarski način izrazili svoje vtise o našem glavnem mestu. Vsako soboto bosta od nastalih del izbrani dve, ki bosta uporabljeni za promocijske namene v obliki razglednic, vsi udeleženci (tudi iz delavnic) pa bodo predstavljeni v katalogu, ki bo izšel do konca leta.