Thomas Nozkowski velja za enega vodilnih predstavnikov smeri novi geometrizem. Foto: Mestna galerija Ljubljana
Thomas Nozkowski velja za enega vodilnih predstavnikov smeri novi geometrizem. Foto: Mestna galerija Ljubljana
Thomas Nozkowski: brez naslova (2002)
O Thomasu Nozkowskem pravijo, da je eden najbolj vplivnih ameriških likovnih umetnikov zadnjih dveh desetletij. Foto: New York Studio School
Thomas Nozkowski: brez naslova (1990)
Jedro del Thomasa Nozkowskega je abstrahiran predmet iz realnosti, ki ga avtor običajno obda s preprostim ozadjem. Foto: New York Studio School

Za uvodni dogodek 27. mednarodnega grafičnega bienala so v Mestni galeriji Ljubljana izbrali predstavitev del na papirju ameriškega avtorja Thomasa Nozkowskega. Postavitev nas seznanja s pomembnim predstavnikom smeri novi geometrizem, ki je obenem eden bolj vplivnih newyorških likovnih umetnikov zadnjih dveh desetletij. Vendar je njegov vpliv 'tih'.



Vse izvira iz sveta, v katerem živimo
O svojih delih Thomas Nozkowski pravi, da so abstrakcije fizičnega sveta. Gre mu za abstrahiranje realnosti, pogosto s precej nenavadnimi sredstvi: nenavadnimi barvami, kompozicijami in oblikami. Vendar je v ozadju vedno resnični svet. S tem je povezan tudi umetnikov način dela. V intervjuju za spletni časopis Kultureflash je tako Nozkowski dejal: "Moje slike se običajno razvijejo iz konglomerata vsega, na kar se lahko spomnim, ko pomislim na fizični ali mentalni svet, ki me obdaja. V procesu oblikovanja in preoblikovanja podobe, ko si želim, da bi te podobe delovale iskreno in neposredno kot jaz sam, se te podobe pogosto nalagajo ena na drugo, poenostavljajo v formi in včasih izginejo skoraj do nevidnosti."
Kje najti Thomasa Notzkowskega
Thomas Nozkowski se je leta 1944 rodil v New Jerseyju. Po šolanju na šoli The Cooper Union je pripravil več kot 60 samostojnih razstav, med katerimi je bila na neki način prelomna pregledna razstava njegovega dela v šoli New York Studio School leta 2003. Na dela Thomasa Nozkowskega sicer naletimo v galerijah Addison Gallery of American Art, Brooklyn Museum, The Corcoran Gallery of Art, High Museum of Art, Hirshhorn Museum, Metropolitan Museum of Art, Museum of Modern Art.

Razstava Dela na papirju Thomasa Nozkowskega napoveduje začetek mednarodnega grafičnega bienala, katerega razstave bodo 6. septembra 'zasedle' Mednarodni grafični likovni center, Center in galerijo P74, Narodno galerijo, galerijo Kapelica, galerijo Alkatraz in galerijo Kresija, Cankarjev dom in nekatere druge ambiente.

P. B.