Marija Vera je bila igralka, režiserka in pedagoginja. Foto: Cankarjev dom
Marija Vera je bila igralka, režiserka in pedagoginja. Foto: Cankarjev dom

Pogovorni večer s predstavitvijo igralke je bil 27. 3. v kranjskem Prešernovem gledališču (PGK), priredil pa ga je Klub ljubiteljev PGK-ja. Barbara Sušec Michieli je predstavila monografijo Marija Vera - igralka v dinamičnem labirintu kultur, sledila pa je še projekcija dokumentarnega filma Maje Weiss Hočem osvojiti svet.

O umetnici tudi posebni gosti
Dokumentarec je Weissova posnela po omenjeni knjigi, gre pa za zgodbo o zanimivi življenjski poti, izjemnih uspehih in številnih potovanjih legendarne igralke, režiserke in pedagoginje Marije Vere (1881–1954). V sklepnem delu večera so o njej govorili posebni gostje: Avtorica monografije in režiserka dokumentarca, igralka Iva Zupančič in direktor Slovenskega gledališkega muzeja Ivo Svetina.

Svojo nadarjenost je negovala
Življenjska in poklicna pot Franzisce Xaverie Marie Eppich - s tem imenom je na svet privekala Marija Vera - je bila tudi za današnji čas izjemna. Umetniški talent, predanost igralskemu poklicu in odlična izobrazba - Marija Vera je doštudirala na dunajskem konservatoriju za glasbo in igralsko umetnost in postala prva slovenska igralka s formalno igralsko izobrazbo - sta Veri na široko odprla vrata gledaliških ustanov doma in v tujini. V 47 letih, kolikor jih je preživela na odru, je nastopala v gledališčih v Avstriji, Sloveniji, Nemčiji, Švici, Srbiji, Črni gori, Bosni in Hercegovini ter na Poljskem.

Družbeno pomembne vloge
Vloge Marije Vere so pomagale oblikovati tudi sodobno slovensko žensko. Njene upodobitve pogosto problematičnih ženskih likov sodobne dramatike so k izpraševanju trdnosti temeljev predsodkov in družbenih predstav o ženski in njenem položaju v družini in družbi spodbudile marsikatero Slovenko; pa tudi Slovenca.