Kaj vse določa naš položaj v popkulturi? Foto: Mesto žensk
Kaj vse določa naš položaj v popkulturi? Foto: Mesto žensk

V AKC-ju Metelkova mesto je Reitsamerjeva v Monoklu 13. 10. predavala na temo V mešalniku: rasa, bela polt in spol v popkulturi. Osrednja tema predavanja je bilo vprašanje, kako lahko na področju popkulture spravimo skupaj ženske iz različnih kulturnih okolij in z različnih družbenih položajev.

Kam v popkulturi umestiti belo polt?
Izhaja iz feminističnih teorij Alice Walker, Judith Butler in bell hooks bom poskusila umestiti belo polt v popkulturo. Kot omenja bell hooks, bela polt ni zgolj vprašanje barve, temveč je to koncept, ki podpira rasizem, kolonializem in kulturni imperializem. Katere rasistične stereotipe najdemo v popkulturi, ko beli zahodnjaški kritiki pišejo o popglasbi temnopoltih umetnikov in umetnikov iz migrantskih okolij, se sprašuje Reitsamerjeva.

Predstavila pa bo tudi zanimiv konflikt, v katerem v nemško govorečih deželah temnopolte feministke in ženske iz migrantskih okolij kritizirajo belopolte feministke zaradi ignoriranja rasizma v njihovi/naši vsakdanji drži, življenjih in delih.

Raziskovalka in urednica
Rosa Reitsamer se ukvarja z raziskovalno dejavnostjo na področju vizualnih umetnosti, popkulture in glasbe. Je urednica revije Female Fequences, trenutno pa z Michaelo Muhr in Manuelo Schreibmayer dela na projektu o dunajskih galerijah in z Jo Schmeiser pripravlja razstavo Born to be White: Rassismus und Antisemitismus in der weißen Mehrheitsgesellschaft (Rojen, da bi bil bel: Rasizem in antisemitizem v večinsko beli družbi).