Sotočje v Tolminu se je v zadnjih letih uveljavilo kot prizorišče med seboj zelo različnih glasbenih festivalov. Foto: Sajeta
Sotočje v Tolminu se je v zadnjih letih uveljavilo kot prizorišče med seboj zelo različnih glasbenih festivalov. Foto: Sajeta
Festival Sajeta odpira koncert poljske zasedbe The Magic Carpathians Project Plays Mirrors
Festival Sajeta odpira koncert poljske zasedbe The Magic Carpathians Project Plays Mirrors. Foto: Sajeta

Začel se je tabor in festival drugačne glasbe, novih umetnosti in eksperimenta Sajeta, ki do 4. avgusta gosti glasbene inovatorje, ki ne bodo le nastopali, ampak bodo tudi ustvarjali. Koncertni program odpirata nastopa skupin The Magic Carpathians Project Plays Mirrors (Poljska) in Vuneny (BiH). Slovensko glasbo bodo zastopale zasedbe Orton, Alzheimer trio, Saeta, Žoambo Žoet Workestrao in Zlatko Kaučič, Bojan Drobrež in Maja Osojnik.

Program seže onkraj glasbe
Organizatorji in vodja projekta Miha Kozorog sicer poudarjajo, da bistvo festivala niso koncerti, pač pa prav delavnice, na katerih glasbeniki preizkušajo nove možnosti glasbenega ustvarjanja. In letos so delavnice še posebej raznovrstne. Sajeta ponuja delavnice kompozicije in improvizacije, delavnice, ki povezujejo glasbo in fotografijo, delavnica The Naked Musicians (Goli muzikantje) udeležencem nudi možnost spoznavanja muziciranja v skupini, na sporedu pa bosta tudi delavnici spoznavanja izkustva glasu kot primarnega glasbenega izraznega sredstva in glasu kot orodja komunikacijskega procesa.

Glasbeni program dopolnjujejo filmske projekcije na tolminskem mestnem trgu, filmske delavnice ter ustvarjalnice, namenjene vsem, ki se želijo preizkusiti v oblikovanju lesa. Prvič bo na sporedu otroška glasbena delavnica.