Festival štajersko prestolnico z glasbo polni v drugi polovici meseca; letos so vajeti v rokah domačih ustvarjalcev. Foto: Spletna stran festivala
Festival štajersko prestolnico z glasbo polni v drugi polovici meseca; letos so vajeti v rokah domačih ustvarjalcev. Foto: Spletna stran festivala

Klavirski duo Gorišek Lazar 2 klavirja združuje slovenska glasbenika, oba tudi nagrajenca Prešernovega sklada: Bojana Goriška, vodilnega slovenskega pianista na področju sodobne klavirske literature, in Milka Lazarja, enega naših najbolj vsestranskih glasbenikov (skladatelja, pianista, čembalista, saksofonista in džezista). 22. septembra sta v mariborski dvorani Union predstavila svojevrstno zmes sodobne komorne glasbe, improvizacije in džeza.

Bojan Gorišek je "izoblikovana glasbena osebnost z izostrenim čutom za estetiko in veliko potrebo po odkrivanju globljega, zastrtega, mističnega," kot so v spremnem besedilu zapisali organizatorji Glasbenega septembra. V tujini je znan predvsem po posnetku celotnega klavirskega opusa Erica Satieja za Blaricum Music Group, ki je ocenjen za enega najboljših posnetkov vseh časov. Gorišek nastopa po vsej Evropi, pogosto tudi v ZDA in na Kitajskem. Poleg Satieja je posnel celoten klavirski opus Georga Crumba ter sonato Concord Charlesa Ivesa, za domače založbe pa je posnel vsa klavirska dela Marija Kogoja, Alda Kumarja in Milka Lazarja, sicer pa je krstil veliko novitet slovenskih skladateljev.

Mariborčan Milko Lazar redno sodeluje z Big Bandom RTV Slovenija kot solist na prvem alt-saksofonu, udejstvuje se kot dirigent in skladatelj za različne komorne zasedbe ter orkestre in je interpret baročne glasbe na čembalu. Njegova zadnja klasična dela so glasbeniki izvajali po vsej Evropi in ameriških centrih, kot je npr. Carnegie Hall v New Yorku. Njun tokratni koncert bo v veliki meri obarvan z glasbo Milka Lazarja, med drugim pa bo na sporedu tudi Ravelov Bolero.