V Zlatolaski bo gledalce v preteklost vodila Mojca Mavec. Foto: RTV SLO
V Zlatolaski bo gledalce v preteklost vodila Mojca Mavec. Foto: RTV SLO
V Zlatolaski bo za glasbo skrbel Big Band RTV Slovenija, ki ga bosta vodila Lojze Kranjčan in Patrik Greblo. Foto: RTV SLO

Na prvem programu Televizije Slovenija je bila 31. 3. na ogled prva v nizu šestih novih oddaj Zlatolaska. Naslov oddaje skriva dva namiga - na mesto voditeljice oddaje je sedla Mojca Mavec, ustvarjalci oddaje pa so si zadali, da gledalce popeljejo v zlata 60. in 70. leta prejšnjega stoletja.

Ne samo glasba, tudi reklame, dogodki ...
To so bila leta, ki se na glasbenem področju pokrivajo s slovensko popevko. A Mojca Mavec, ki je tudi avtorica oddaje, bo z gosti kukala še bolj nazaj, vse do leta 1945, torej v zlato dobo džeza. Z ekipo sodelavcev bo brskala za zanimivimi zgodbami in posnetki iz preteklosti, starimi reklamami, ljubeznimi, dogodki, fenomeni, kultnimi izdelki nekega časa, osebnostmi in seveda zimzelenimi melodijami, ki si jih marsikdo požvižgava še danes. Tudi tisti, ki jih sploh še ni bilo na svetu, ko so zimzelene slovenske uspešnice nastale, kar je gotovo odličen dokaz, da si zaslužijo prostor v zgodovini slovenske popularne glasbe.

Kdo prihaja v prvo oddajo?
V prvi oddaji so med drugim nastopili Perpetuum jazzile, Billie's Private Parking in Anika Horvat, gledalci pa bodo slišali skladbe Horuk v nove čase, Kupi si punčko iz cunj, Vozi me vlak v daljave, Maja z biseri, Malokdaj se srečava in druge. Zimzelene melodije je v oddaji Zlatolaska v živo v studiu 1 Televizije Slovenija pod taktirko Lojzeta Kranjčana in Patrika Grebla izvajal Big Band RTV Slovenija z gosti in slovenski glasbeniki, ki so zaigrali svoje različice največjih slovenskih uspešnic.

Skok v Italijo in nekdanjo skupno državo
V sklopu oddaj Zlatolaska bosta tudi dve posebni oddaji o italijanskem glasbenem festivalu San Remo, ki so ga prvič priredili leta 1951, in o jugonostalgiji. Gostje, s katerimi bo Mojca Mavec obujala zlate čase jugoslovanske glasbene scene, bodo Arsen Dedić, Josipa Lisac, Neda Ukraden, Novi fosili in Masimo Savić.