Kaj vas lahko nauči svet umetnosti? Foto: Zavod za sodobno umetnost
Kaj vas lahko nauči svet umetnosti? Foto: Zavod za sodobno umetnost
Kako strokovno postaviti razstavo? Foto: RTV SLO

V osemdesetih letih je bil ljubljanski Škuc prizorišče družbene iniciative in mejnih umetniških praks, v osnovi je bil zamišljen kot razstavno družabni prostor, hibrid med galerijo in klubom, za en večer pa se je Škuc, danes pretežno galerijski prostor, poskušal ponovno spremeniti tudi v prostor zabave. Tečajniki so druženje, klepet, glasbo in ples združili tudi z umetniško akcijo. Dogodek Zabava v Škucu je posvečen umetnicam in umetnikom, ki so sodelovali na sklepni razstavi tečaja za kustose Čisto umazano/Pretty Dirty, ki so za obiskovalce zabave pripravili tudi nekaj presenečenj.

Oblikovanje strokovne platforme
Celoletni tečaj Zavoda za sodobno umetnost – Ljubljana za kustose je del izobraževalnega programa Svet umetnosti. Ta je pred tred tremi leti prerasel v šolo za sodobno umetnost, ki jo sestavljajo celoletni tečaj za kustose s sklepno razstavo in seminar iz pisanja, serija predavanj, sklene pa zbornik. Iz leta v leto program postaja kompleksnejši in konceptualno zaokroža številne programe zavoda, s katerimi ta sistematično vzpostavlja strokovno platformo za sodobno umetnost.

Ta platforma je bistvena za ravnovesje med umetniško produkcijo in prakso, kritiško in kuratorsko refleksijo, strokovno recepcijo in odzivom širšega občinstva na sodobno umetnost. Nekaj rezultatov izobraževanja pa bo na ogled tudi na Zabavi v Škucu.