V Narodni galeriji v Londonu bodo razstavili del slik, ki jih je  Leonardo da Vinci naslikal na milanskem dvoru. Portretiranka na sliki je Cecilia Gallerani, ljubica Ludovica Sforze, milanskega vojvode in sina enega izmed mojstrovih mecenov. Foto:
V Narodni galeriji v Londonu bodo razstavili del slik, ki jih je Leonardo da Vinci naslikal na milanskem dvoru. Portretiranka na sliki je Cecilia Gallerani, ljubica Ludovica Sforze, milanskega vojvode in sina enega izmed mojstrovih mecenov. Foto:
Leonardo da Vinci: Portret glasbenika
Portret glasbenika je Leonardo da Vinci verjetno naslikal leta 1490. Po nekaterih teorijah gre za portret Franchina Gaffuria, drugi pa menijo, da gre za anonimneža. Foto: Wikipedia
Leonardo da Vinci: sv. Hieronim
Slika puščavnika sv. Hieronima ob levu, ki mu je iz šape odstranil trn, je nastala okoli leta 1480. Foto: Wikipedia
Leonardo Da Vinci: Devica Marija v skalni votlini
Sliko Marije v skalni votlini so v londonski Narodni galeriji pred kratkim restavrirali.

Za november so v londonski Narodni galeriji napovedali razstavo del renesančnega mojstra Leonarda da Vincija, natančneje del, ki so nastala v času mojstrovega 'postanka' na milanskem dvoru. Galerija napoveduje, da bo postavitev ena najbolj priljubljenih Leonardovih doslej, saj si obetajo gostovanje kar sedem od štirinajstih v omenjenem obdobju nastalih slik.
Marsikatero delo bo tako prvič zapustilo stene italijanskih in francoskih galerij, po besedah direktorja narodne galerije Nicholasa Pennyja pa gre za svojevrsten diplomatski triumf.
Vendar kdor koli je že kdaj obiskal odmevne razstave, kakršna je bila na primer tista van Goghova v dunajski Albertini, se zaveda, da zlasti zaradi neverjetne obiskanosti niso vedno najbolj prijetna in sproščujoča izkušnja. "Pričakujemo veliko povpraševanja, zato smo si zamislili nekaj rešitev, da obiskovalci ne bi bili razočarani," je po poročanju Guardiana pojasnil Penny.
Med drugim bodo v razstavni prostor spuščali omejeno število obiskovalcev, tako se jih bo namesto običajnih 230 med slikami, ki so nastale v času vrhunca italijanske renesanse, sprehajalo 180 obiskovalcev. Do novembra je še precej časa, vendar svoj ogled si je na njihovi spletni strani že mogoče zagotoviti. Tisti, ki si obetajo, da bodo vstopnico kupili ob samem prihodu v galerijo, naj se po besedah galerije pripravijo na razočaranje. Razstava bo na ogled le tri mesece, do 5. februarja, saj želijo lastnice umetnin te čim prej nazaj.
Čeprav se Leonarda pogosto omenja tudi kot predstavnika tistega renesančnega ideala, moža številnih talentov, se londonska razstava posveča predvsem njegovemu slikarstvu. Tokrat ne bo risb podmornic in letečih strojev, ampak zgolj slike in risbe iz časa, ko je bil Leonardo dvorni slikar pod okriljem milanskega vojvode Ludovica Sforze.
Najlepši med portreti
Pred kratkim je Narodna galerija v Londonu restavrirala slavno Marijo v votlini, ob katero bodo postavili slike, kot so Portret glasbenika iz Milana, Sv. Hieronima iz Vatikana in La Belle Ferronière iz Louvra. Razstavljeno bo tudi delo, ki je po mnenju kuratorja Luka Sysona ena najlepših slik, ki so jih kadar koli naslikali, Portret Cecilie Gallerani oziroma Dame s hermelinom. Sliko, ki jo pogosto navajajo kot prvega v vrsti 'modernih' portretov, bo, kot smo že poročali, Londonu posodil Narodni muzej v Krakovu.
Pomanjkanje znamenite Zadnje večerje bo na razstavi nadomestila skoraj sočasna kopija istih dimenzij, ki je sicer v lasti Kraljeve akademije, običajno pa je razstavljena v Oxfordu. Oljna dela bo dopolnjevalo še 50 risb, med katerimi jih je kar 33 v lasti kraljeve družine, kupili pa so jih v času vladanja Karla II. in jih na dnu skrinje znova odkrili leta 1778 med vladavino Jurija III.
Mona Lisa – misija nemogoče
Tisti, ki si v Londonu obetajo najbolj oblegane slike v Louvru, Mone Lise, bodo razočarani, saj je to Leonardo naslikal v Firencah, zato ne sodi med milanska dela. Vendar, kot se je ob tem pošalil Syson, bi bila izposoja takega dela v vsakem primeru 'misija nemogoče', saj bi se tamkajšnji "sodelavci raje slekli, kot da bi jo posodili".