Dora Maar z mačko je bil eden zadnjih portretov, ki jih je Picasso kdaj naslikal. Foto:
Dora Maar z mačko je bil eden zadnjih portretov, ki jih je Picasso kdaj naslikal. Foto:
Dora Maar
Manj znano je, da je bila Dora Maar, ko jo je Picasso spoznal, žena pesnika Paula Eluarda. A ne več dolgo.
Pablo Picasso: Ženska, ki sedi na vrtu (1938)
O sliki Ženska, ki sedi na vrtu, so zapisali, da je Picasso s tem, da je Doro upodobil na prostem, ustvaril lepo in obenem groteskno boginjo.

Picassovo sliko Dora Maar au chat (Dora Maar z mačko) so na sredini dražbi v New Yorku prodali za 95,2 milijona dolarjev (več kot osemnajst miljard slovenskih tolarjev) in so tako skoraj dosegli svetovni rekord pri prodaji Piccasovih slik - več so s Picassom zaslužili le predlani, ko je nekdo za sliko Deček s pipo odštel 104, 2 milijona dolarjev.

Neizrekljivo visoke številke
Picassov portret Dore Maar, fotografinje in slikarjeve ljubice, je tako zelo dragocena slika, da njene vrednosti niso navedli niti v prodajnem katalogu hiše Sotheby's, ki je delo ocenjevala na najmanj 50 milijonov dolarjev.

Lepa dekleta ljubijo barabe
Slika je nastala leta 1941, ko je bil odnos Picassa in njegove muze na vrhuncu. Njuno razmerje je sovpadalo s temnimi leti po španski državljanski vojni; naposled se je skrhalo, ker se Picasso ni bil pripravljen odpovedati svojemu ljubimkanju z drugimi ženskami. Dorina najresnejša tekmica je bila Marie-Thérése Walter, ki je slikarju rodila tudi hčerko Mayo.

Barvna simfonija ljubljene ženske
Portret, ki v višino meri 130 cm, v širino pa skoraj meter, štejejo za enega najlepših Picassovih umetnin. Tega izjemnega dela, za katerega so značilni skrbni detajli, ni bilo mogoče videti že več kot 40 let. Na sliki je Dora Maar v rdeče-modri obleki, okrašeni z oranžnimi in s črnimi biseri, in z zelenim črtastim životkom, kako sedi v naslonjaču, na glavi ima enega izmed svojih načičkanih klobučkov, na katere je bila tako nora. Roke ima položene na naslonih za komolce, vznemirljivi modri nohti spominjajo na tigrove kremplje; postavljena je tričetrtinsko, v ozadju je na naslonjalu stola naslikana mačka.

Picasso je v času skoraj desetletne zveze z Doro Maar naslikal celo vrsto portretov svoje prijateljice. Enega izmed njenih poznejših velikih portretov, Femme assise dans un jardin (1938), so leta 1999 v New Yorku prodali za 49 milijonov dolarjev.

Matisse se lahko skrije
Med Picassovimi slikami so pri Sotheby's v sredo na bienalni prodaji del moderne umetnosti in impresionistov prodali tudi njegovo delo Arlequin au baton, in sicer za deset milijonov dolarjev. Pozornost neznanega kupca je pritegnila tudi slika Nu couche vu de dos Henrija Matissea, prodana za 18,5 milijona dolarjev, kar je rekordna cena za kakega francoskega slikarja. Imen kupcev Picassa in Matissa niso razkrili. Celotna sredina dražba je tej ameriški dražbeni hiši prinesla 207,6 milijona dolarjev, kar je največji skupni izkupiček te vrste od pomladi leta 1990.

V torek so pri hiši Christie's za 40,3 milijona dolarjev prodali enega van Gogha - sliko L'Arlesienne, Madame Ginoux iz leta 1890, ki jo je umetnik posvetil prijatelju in slikarskemu kolegu Paulu Gauginu.