Leta 2010, torej istega leta, kot je nastal dokumentarec o skupini KuZle, je ta pod okriljem založbe Dallas na novo posnela in izdala nekatere svoje pesmi, saj so prej obstajali le slabi demoposnetki z vaj ali koncertov. Foto: Arhiv Kuzl
Leta 2010, torej istega leta, kot je nastal dokumentarec o skupini KuZle, je ta pod okriljem založbe Dallas na novo posnela in izdala nekatere svoje pesmi, saj so prej obstajali le slabi demoposnetki z vaj ali koncertov. Foto: Arhiv Kuzl

Na razstavi Totalna revolucija, ki ponuja vpogled v slovensko alternativno sceno 80. let prejšnjega stoletja, so ob KuZlah predstavljene še skupine, kot so Pankrti, Laibach, Buldožer, Gastrbajtrs oziroma Demolition group, Srp, Begnagrad, Niet, 2227, U.B.R., Tožibabe ter subkulturno gibanje oziroma srce mladinske alternativne kulture takratnega časa FV 112/15 in z njim povezana Borghesia.

Razstavo v Ex-Yu Rock Centru si je mogoče ogledati do konca novembra.

Dobrih 20 koncertov in več kot 60 pesmi
Kurator razstave, glasbeni kritik in publicist Igor Bašin, je za postavitev izbral še dobre pol ure trajajoč dokumentarec o idrijski punk skupini KuZle, ki je bil premierno na ogled maja 2010 v njihovi matični Idriji. Projekcija v Ex-Yu Rock Centru bo 6. avgusta ob 18. uri, sledil bo še pogovor s soavtorjem filma Robijem Šabcem. Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi predmete, povezane s to skupino, kot so koledarji, fotografije, vinilne plošče, broške in našitki.

V osnovni postavi KuZl so bili Bojan Lapanja (Buni) na vokalu, Dare Kaurič (Dare) na kitari, Iztok Turk (Itko) na bobnih in Dušan Moravec (Dule) na basu. Kot so pred leti sami povedali v intervjuju za MMC, glede letnic obstoja zasedbe "obstaja rahla zmeda. Še pred kratkim smo tudi sami mislili, da smo začeli že leta 1979, vendar smo nato medsebojno malo časovno uskladili dogodke iz preteklosti. Tako smo ugotovili, da je 1980 prava letnica nastanka Kuzl, leta 1982 pa je že nastopil konec tega našega benda." Za časa obstoja so odigrali dobrih 20 koncertov in ustvarili več kot 60 pesmi.

Sorodna novica "Kuzle smo bili ljubezenski bend"

Več kot le zgodba o svojevrstni pankovski skupini
"Pred nami je v osnovi film o začetku 80. let in mestu Idrija, ki je takratni jugoslovanski pank sceni dalo vsaj dva močna benda, Kuzle in Šund. Gre za benda, ki sta Idrijo ponovno vpisala na glasbeni zemljevid. Idrija je dejansko postala Kuzlograd in Kuzlograd je postal Idrija. Avtorja poskušata preseči enoznačno obravnavanje punka, kot bolj ali manj svojevrstnega glasbenega fenomena. Tako dokumentarni film Kuzle gledalcu ponuja več kot zgolj zgodbo o svojevrstnem punk bendu in se dotakne vprašanja bistvenih elementov panka kot takega, ki je prinesel svojstveno svežino na področju glasbe, hkrati pa ponujal tudi možnost kritičnega pogleda, refleksijo družbeno-politične situacije in obstoječih vrednot ..." je vsebina filma povzeta na spletni Bazi slovenskih filmov (BSF).

Kot še piše v opisu filma, se ob pesmih zasedbe KuZle poraja "vprašanje, ali lahko punk obravnavamo zgolj kot glasbo, ali pa je pank določene vrste sociološki fenomen, ki je tako ali drugače posegal in posegel na nivo političnega". Tako poleg članov zasedbe v filmu med drugim sodelujejo tudi Grega Tomc, Igor Vidmar in Jani Kovačič, ki poskušajo odgovoriti na tovrstna vprašanja. Producent dokumentarca je hiša Friendly Productions, koproducent Društvo Škuc, financirala sta ga Občina Idrija in Ministrstvo za kulturo RS.


Dokumentarni film KuZle si lahko ogledate tudi tukaj: