Foto: EPA
Foto: EPA

Režiserjevo smrt je potrdila francoska publikacija Le Monde, kjer so ga opisali kot marksističnega, uporniškega, brezkompromisnega, viharnega. Spomnili so tudi, da je Rolle, kraj ob Ženevskem jezeru v Švici, bil tudi domače mesto režiserja Jean-Luca Godarda, ki je umrl septembra.

To ni naključje. Straub je bil sodobnik in sodelavec najslovitejših imen francoskega novega vala in je leta 2017 prejel nagrado filmskega festivala v Locarnu za življenjsko delo, piše Variety.

Rodil se je leta 1933 v Metzu v severovzhodni Franciji in stopil na filmsko pot kot pomočnik nekaterih velikih francoskih filmskih ustvarjalcev tistega časa, med drugim Jeana Renoirja, Jacquesa Rivetta in Roberta Bressona. Bil je blizu zastavonošema novega vala Françoisu Truffautu in Godardu, poudarjajo pri Varietyju.

Črpala sta iz del umetnikov, kot so Bach, Kafka, Brecht
Leta 1954 sta se Straub in Huillet spoznala v Parizu, ko je bila ona sodelavka revije Cahiers du Cinema skupaj z Godardom, Rivettom in Truffautom. Skupaj sta emigrirala v Nemčijo, da se je Straub med alžirsko vojno lahko izognil služenju vojaškega roka.

Režijski duo je črpal iz literature in glasbenih del osebnosti, kot so Johann Sebastian Bach, Bertolt Brecht, Franz Kafka in Elio Vittorini, "da bi skozi to izpilila brezkompromisno formo v raznolikem opusu, ki je zavezan raziskovanju zgodovinske fragmentacije in marksistične analize razrednega boja", opisujejo pri Guardianu.

Foto: EPA
Foto: EPA

Po snemanju svojega prvenca leta 1967, Kronika Ane Magdalene Bach, sta se Straub in Huillet preselila v Rim, kjer sta posnela več celovečercev. Ob prvih korakih so bili kritiki do njiju neizprosni in so njuno delo označili za diletantsko. Več kot pet desetletij sta si prizadevala ustvariti tisto, kar je Straub imenoval "abstraktno-slikovne sanje".

Dva izmed njunih najbolj poznanih filmov, From the Clouds to the Resistance in Sicilia!, sta bila premierno prikazana v sekciji Poseben pogled na filmskem festivalu v Cannesu. Njuno zadnje sodelovanje, film Quei loro incontri, je bilo uvrščeno v tekmovalnem programu na beneškem filmskem festivalu leta 2006.

Huillet je umrla za rakom v starosti 70 let leta 2006, Straub pa je po njeni smrti snemal dalje, nazadnje je leta 2016 posnel avtobiografski kratki film.