Klavdija Zupanc, Polje, sitotisk na papir, 61 x 91,5 cm, 2022. Foto: Galerija Lek
Klavdija Zupanc, Polje, sitotisk na papir, 61 x 91,5 cm, 2022. Foto: Galerija Lek

Zupanc se predstavlja v Galeriji Lek v Ljubljani, kjer bodo njena dela na ogled še do 22. septembra. "Moje misli v naravi živijo," je zapisala v Knjigi umetnika, svojem diplomskem delu, kar lahko po besedah kustosa razstave Iztoka Premrova razumemo kot umetniški credo, ki mu je zvesta še zdaj.

Klavdijo Zupanc poznamo po njenem raziskovanju v sitotisku, kjer se "poigrava" in hkrati čvrsto gradi večinoma abstraktne barvne kompozicije. Njena tehnološka posebnost je, razloži Premrov, da sita, s katerih odtisne posamezno barvno komponento na papirno osnovo, "poslika" z rakli. "Z njihovo pomočjo uresničuje motiviko s skic, ki jih je naslikala s čopiči, in s tem na grafikah, zlasti pri najbolj izrazitih gestualnih potezah, ohranja slikarske občutke. Njena slikarska senzibilnost se tako prenaša v grafični odtis kot primarna izrazna prvina," zapiše.

Klavdija Zupanc, Vzporedna svetova, sitotisk na papir, 61 x 91,5 cm (okvir 70 x 100 cm), 2022. Foto: Galerija Lek
Klavdija Zupanc, Vzporedna svetova, sitotisk na papir, 61 x 91,5 cm (okvir 70 x 100 cm), 2022. Foto: Galerija Lek
Klavdija Zupanc, Preplet meja, sitotisk na papir, 61 x 91,5 cm, 2022. Foto: Galerija Lek
Klavdija Zupanc, Preplet meja, sitotisk na papir, 61 x 91,5 cm, 2022. Foto: Galerija Lek

Umetnica svoje grafično ustvarjanje snuje na lastni razviti grafični abecedi, ki jo tvori nekaj osnovnih likovnih tvorb, s katerimi gradi razgibane in včasih izrazite barvne zgradbe. Sama vidi v takem postopku sorodnost z delom pisateljev, ki imajo za roman na voljo petindvajset črk, sama pa lastno likovno izrazoslovje zgradi z omenjenimi elementi iz svoje "grafične abecede", ki ji ponujajo nešteto možnosti. Ključno ji je, da grafike kljub drugačnemu procesnemu izhodišču ohranijo slikarsko spontanost in sproščenost, in to dosega predvsem z barvami. V barvni strukturni ima pomembno mesto črna, vezni element, ki uravnovesi vse preostale.

V prvi vrsti je umetnici do tega, zapiše Premrov, da zaživi njena občutljivost, s katero reagira na to, kar se dogaja v svetu. "Z naslovi svojih del želi nakazati, v katero smer razmišlja in hkrati umetniško deluje. Zdi se ji, da s svojimi deli ustvarja nekakšne vzporedne svetove." Ta vzporednost se na nek način odpira tudi njej sami: "Do konca ne veš, kako se bo izcimila tvoja ideja, presenečenja so lahko tako negativna kot pozitivna!"

Klavdija Zupanc se je rodila 13. novembra 1986 v Celju. Po opravljeni maturi na likovni smeri umetniške gimnazije v Velenju se je vpisala na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer slikarstvo, pod mentorstvom prof. Hermana Gvardjančiča. Kot absolventka je študij nadaljevala na Portugalskem, kjer se je izpopolnjevala predvsem na področju grafike. Diplomirala je leta 2016 pri prof. Milanu Eriču s knjigo umetnika.