Center Rog bo namenjen kulturnemu in kreativnemu delovanju, pri tem pa bo poudarek na izdelovalništvu, uporabnih umetnostih, arhitekturi in oblikovanju.

Ambicija Centra Rog je postati referenčna evropska organizacija na področju spodbujanja in razvoja družbeno koristnih idej, produktov in storitev. V ta namen se bodo vpeli v mednarodno mrežo podobnih centrov. Foto: Center Rog
Ambicija Centra Rog je postati referenčna evropska organizacija na področju spodbujanja in razvoja družbeno koristnih idej, produktov in storitev. V ta namen se bodo vpeli v mednarodno mrežo podobnih centrov. Foto: Center Rog
Sorodna novica Mestni svet ustanovil javni zavod Center Rog, ob tem pa naletel na nasprotovanje

Spomenik industrijske dediščine
Stavba nekdanje tovarne Rog, v kateri je bila konec 19. stoletja še usnjarna, velja za najpomembnejšo industrijsko dediščino v Ljubljani in kot tako jo bodo ohranili tudi v novem centru, je ob današnjem ogledu gradbišča za novinarje dejala v. d. direktorja Centra Rog Renata Zamida.

V Centru Rog bo sedem skupnih proizvodnih laboratorijev, med drugim tekstilni, lesarski, stekleno-keramični, zeleni in kuharski laboratorij, za katere bo pogoj članarina. Njena višina še ni določena, a naj bi bila dostopna po vzoru knjižničnih članarin.

Na voljo bo tudi 25 individualnih proizvodnih prostorov, ki bodo na voljo brezplačno, a jih bodo dodelili na podlagi razpisov. Uporaba teh prostorov bo omejena na tri do štiri leta. Prvi razpis za te prostore naj bi predvidoma objavili jeseni.

Ogled gradbišča Centra Rog

Izmenjava s tujino
Tujim izvajalcem bo namenjenih pet rezidenčnih prostorov, prek njih pa naj bi na tak način tudi spodbujali izmenjavo slovenskih. V Centru Rog bo prostor namenjen tudi velikemu družabno-razstavnemu prostoru, knjižnici in nekaj gostinskim lokalom. Uredili bodo tudi manjši trgovini za prodajo izdelkov, ki bodo nastajali v tehnoloških laboratorijih.

Notranji prostori v štirih etažah se bodo raztezali na 8500 kvadratnih metrih, dopolnjeval pa jih bo park s površino 8000 kvadratnih metrov. Sama stavba bo s solarno streho tudi deloma energetsko samooskrbna. Center Rog bo odprt 24 ur na dan.

Ideja centra Rog je, da bo stavba tovarne ohranjena v
Ideja centra Rog je, da bo stavba tovarne ohranjena v "prvotni funkciji" – kot javni proizvodni prostor 21. stoletja, s poudarkom na uporabnih umetnostih in oblikovanju. Foto: Center Rog

Na območju Centra Rog bo tudi garaža, kjer bo polovica parkirnih prostorov namenjena uporabnikom centra, druga polovica dolgoročnemu najemu za okoliške prebivalce. Sočasno s prenovo nekdanje tovarne Rog bo potekala tudi obnova Petkovškega obrežja, ki bo spremenjeno v območje za pešce.

Tudi po prenovi nekdanje tovarne koles Rog, kjer so prva kolesa izdelali leta 1953, bo ohranjen del fasade stavbe s češkimi kubističnimi elementi. Stavba je po besedah Renate Zamida sicer prva armirana betonska konstrukcija v Sloveniji. Investicija prenove je vredna približno 20 milijonov evrov, deloma gre tudi za evropska sredstva.

V. d. strateškega razvoja in programov Centra Rog Meta Štular je poudarila, da bo Center Rog ponujal veliko najrazličnejših programov, je pa njegov namen, da je odprt in dostopen, tudi cenovno, za vse meščane. Pri vodenju tehnoloških laboratorijev si tudi želijo, da bi za to pridobili čim več žensk, in zato vabijo mlade tehnologinje k sodelovanju. Odprti so tudi za sodelovanje s starejšimi, še posebno tistimi, ki imajo znanja, da bi lahko postali mentorji uporabnikov Centra Rog.

Sorodna novica Leto dni po rušenju Roga: "Mesto postaja vse bolj zaprto kot javni prostor"

Ostri protesti proti izselitvi
Javni zavod Center Rog je Mestna občina Ljubljana (MOL) ustanovila maja lani. Pred tem so na območju nekdanje tovarne Rog več let živeli in ustvarjali pripadniki avtonomne skupnosti. MOL je v začetku lanskega leta prostore prevzel v posest in dotedanje uporabnike izselil. Uporabniki so se takrat temu uprli in posredovala je policija.

Meta Štular je danes obžalovala, da takrat ni prišlo do rešitve z dialogom, a hkrati izrazila upanje, da se bodo nekateri od bivših uporabnikov vrnili v nov Center Rog.
Gradbišče si je sicer mogoče vodeno ogledati vsak prvi četrtek v mesecu. Približno uro dolgi ogledi se začenjajo ob 10.30. Potrebna je predhodna prijava na spletnem prijavnem obrazcu.