Foto: Pilonova galerija Ajdovščina
Foto: Pilonova galerija Ajdovščina

Pilonova galerija Ajdovščina in Mestna galerija Nova Gorica sta v letu 2020 objavili poziv za sodelovanje pri projektu, namenjenem umetnikom, ki živijo v goriški regiji in izvirajo iz tega območja ter ustvarjajo na različnih področjih vizualne in intermedijske umetnosti.

V skladu s pozivom so umetniki sodelovali z deli, ki so nastajala od 12. marca 2020, ko je bila v Sloveniji razglašena epidemija covida-19. Poziv je bil odprt do 1. septembra lani.

Sodelujoči so se na poziv lahko odzvali z do petimi deli po lastni izbiri, pri čemer jih v likovni zvrsti niso omejevali, omejitev je bila tematska in časovno vezana na obdobje, ko je Slovenija prvič na območju celotne države razglasila epidemijo. Tako je nastala razstava Umetnost v času koronakrize na Goriškem.

Odziv zdajšnje umetnosti na družbeno stanje

Dela za razstavo so prispevali Salvatore Cali, Tea Curk Sorta, Društvo Kumšt, Jana Humar, Boštjan Kavčič, Anja Kranjc, Ana Maraž, Vanja Mervič, Andrej Perko, Ivan Skubin, Tamara Stibilj, Tina Volarič, Simon Vovk in Tomaž Zarifa.

Selektorici, direktorica Mestne galerije Nova Gorica Pavla Jarc in direktorica Pilonove galerije Ajdovščina Tina Ponebšek, sta med 23 prijavljenimi deli izbrali 14 ustvarjalk in ustvarjalcev s področja slikarstva, kiparstva, ilustracije in fotografije.

"Zanimalo nas je, kako se odziva aktualna umetnost na družbeno stanje zaradi epidemiološke krize ter na dejstva, kjer še najbolj izstopata prav strah in negotovost," so v Pilonovi galeriji zapisali v sporočilu za javnost.

"Tematika umetniških del nedvoumno priča o tem, kako je stanje, ko smo se primorani odpovedati temeljni potrebi človeštva, fizičnim stikom, močno zarezalo v delovanje družbe na splošno in kako le-ta poskuša ohranjati izjemno pomembno aktivno povezanost in solidarnost v družbi."

Slavnostnega odprtja razstave zaradi epidemičnih razmer ne bo. Razstava bo v Ajdovščini na ogled do 30. decembra letos, med 7. in 28. januarjem 2022 pa bo na ogled tudi v Mestni galeriji Nova Gorica.