Olje na platnu iz leta 1911 z naslovom Oče bo novega lastnika iskalo 15. novembra v New Yorku, v prodaji dražbene hiše Phillips.

Cenilci so sliki pripisali vrednost v razponu od šest do osem milijonov dolarjev. Foto: Getty Images
Cenilci so sliki pripisali vrednost v razponu od šest do osem milijonov dolarjev. Foto: Getty Images
Umetnikov oče, Khatskl Shagal, je delal kot prodajalec polenovke, mama pa je bila špeceristka v njihovem domačem Vitebsku. Marc (Moishe Shagal) je bil najstarejši od devetih otrok; motiv ribe v njegovi umetnosti je pogosto
Umetnikov oče, Khatskl Shagal, je delal kot prodajalec polenovke, mama pa je bila špeceristka v njihovem domačem Vitebsku. Marc (Moishe Shagal) je bil najstarejši od devetih otrok; motiv ribe v njegovi umetnosti je pogosto "izraz spoštovanja do očeta". Foto: Wikimedia Commons

Sliko je leta 1928 kupil poljsko-judovski izdelovalec violin David Cender, ki je izgubil svoje imetje, ko se je bil prisiljen preseliti v geto v Lodžu. Pozneje so ga deportirali v Auschwitz, kjer sta umrli njegova žena in hčerka.

Cender je vojno preživel in se leta 1958 preselil v Francijo, a v osmih letih, kolikor dolgo je potem še živel, ni dočakal vrnitve ukradene slike. Njena vrednost je zdaj ocenjena na od šest do osem milijonov ameriških dolarjev.

Sliko kupil umetnik sam
Slika se je pozneje pojavila na razstavah in izkazalo se je, da jo je kupil sam Marc Chagall, verjetno med letoma 1947 in 1953. Po navedbah dražbene hiše Phillips in francoskega ministrstva za kulturo slikar ni vedel, da je bila ukradena.

Tri leta po Chagallovi smrti leta 1985 je Oče postal del francoske nacionalne zbirke in bil pozneje dodeljen Centru Pompidou ter deponiran v Muzeju judovske umetnosti in zgodovine v Parizu.

Zakaj vrnjene slike pogosto končajo na dražbah?
Francoski parlament je na začetku leta soglasno sprejel zakon o vrnitvi 15 umetniških del, ki so jih ukradli nacisti, judovskim družinam. Takratna francoska ministrica za kulturo Roselyne Bachelot je to označila za zgodovinski "prvi korak", pri tem pa je opozorila, da so druga ukradena umetniška dela in knjige še vedno v javnih zbirkah.

Cenderjevi dediči so se odločili sliko prodati, kar je pogost scenarij, "ko je delo vrnjeno dolgo po tem, ko je bilo ukradeno", ker "je več dedičev in dela samega ni mogoče razdeliti", je ob tem povedal namestnik predsednika dražbene hiše Phillips Jeremiah Evarts.

Chagall je leta 1911 upodobil svojega očeta, to je bilo v obdobju, ko se je priselil v Pariz. Njegova dela iz tega obdobja so redka. "Veliko jih je bilo uničenih, ko je leta 1914 zapustil Pariz in se vrnil v Rusijo," je opozoril Evarts in izrazil prepričanje, da bo Oče pritegnil zanimanje muzejev in zbirateljev.