Tara Rubinić, Dečki različnih obrazov in objokovalki, 2024. Foto: Obalne galerije Piran
Tara Rubinić, Dečki različnih obrazov in objokovalki, 2024. Foto: Obalne galerije Piran

59. mednarodni slikarski Ex-tempore v piranski galeriji Hermana Pečariča danes uvajajo pretresljive slike in risbe Tare Rubinić, ki je na lanskem festivalu prejela nagrado za mlade avtorje. Kustosinja razstave Trikrat oddaljeno od sveta je Majda Božeglav Japelj.

"Močan vizualni potencial in vsebinska enigmatičnost", ki sta v nagrajeni sliki lanskega Ex-tempora prepričali mednarodno strokovno žirijo, zaznamuje tudi izbor del na tokratni samostojni razstavi, so zapisali v galeriji.

Tudi letos lahko na prireditvi, ki jo od leta 1965 prirejajo Obalne galerije Piran, sodelujejo vsi, prijavijo pa se na kraju samem. Nagradni sklad letos obsega 17 nagrad, med njimi sta tudi možnost samostojne razstave in odkup umetnine. Festival bo trajal vse do nedelje, 8. septembra, že večer prej pa bodo na Tartinijevem trgu podelili tudi nagrade.

Tara Rubinić, Nega in konec, 2023. Foto: Obalne galerije Piran
Tara Rubinić, Nega in konec, 2023. Foto: Obalne galerije Piran

Ker bodo prijave sledile šele v sklopu dogodka, še ni znano, kakšna bo letošnja udeležba ustvarjalcev, glede na pretekla leta pa jih pričakujejo okrog 250. Zainteresirani umetniki se bodo lahko sicer prijavljali in podlage žigosali od te sobote v Galeriji Monfort v Portorožu, kjer bodo lahko vse do prihodnjega petka svoja dela tudi oddali.

Dela bo ocenjevala mednarodna žirija v sestavi slovenski vizualni umetnik Gani Llalloshi, hrvaška vizualna umetnica Dragana Sapanjoš in profesor za sodobno umetnost na Univerzi Ca' Foscari v Benetkah Matteo Bertele. Ti bodo podelili tudi nagrade – letošnji sklad jih predvideva kar 17. Po besedah kustosinje Obalnih galerij Piran Tatjane Sirk tudi letos za najpomembnejšo nagrado velja grand prix, ki jo podeljujejo Obalne galerije Piran. Lani so znesek za odkup dela, ki bo izbrano kot najboljše, zvišali na 4000 evrov, enak ostaja tudi letos.

Nagrada za mlade ponuja samostojno razstavo v Galeriji Hermana Pečariča, medtem ko bo Združenje skupnost Italijanov Giuseppe Tartini izbralo avtorja, čigar dela bodo razstavili v Hiši Tartini. Poleg teh nagrad bodo podelili tudi posebno nagrade za otroke in več odkupnih nagrad. Teme, ki bodo letos navdihovale ustvarjalce, so Piran, Tartini, ljubezen, morje, soline, obalno mesto, istrska pokrajina in mandrač, odločijo pa se lahko tudi za temo po lastni izbiri.

Izbrana dela bodo letos razstavljena v leseni dvorani portoroške Galerije Monfort, vsa nagrajena dela pa v Mestni galeriji Piran. Tam trenutno pripravljajo tudi posebno razstavo Ex-tempore 10, ki bo vključevala izbrana dela zadnjih desetih let festivala.

Ex-tempore že vse od leta 1965 organizirajo Obalne galerije Piran, leta 1999 pa so v tekmovalni del dodali še mednarodni ex-tempore keramike. Foto: osebni arhiv
Ex-tempore že vse od leta 1965 organizirajo Obalne galerije Piran, leta 1999 pa so v tekmovalni del dodali še mednarodni ex-tempore keramike. Foto: osebni arhiv

Ustvarjanje mang in spoznavanje umetnosti keramike
Program prinaša tudi vrsto spremljevalnih dogodkov. Med drugim organizatorji pripravljajo delavnico mang in risanja z markerji, odprli pa bodo tudi razstavo keramike z naslovom Preteklost in sedanjost.