Sodišče je muzeju naložilo, da ne sme prepovedovati vstopa v Salon za dame ljudem,
Sodišče je muzeju naložilo, da ne sme prepovedovati vstopa v Salon za dame ljudem, "ki se ne identificirajo kot dame". Foto: Museum of Old and New Art/Instagram

Umetnica Kirsha Kaechele, ki je tudi žena lastnika muzeja Mona, milijarderja Davida Walsha, je ta teden na družbenih omrežjih objavila video, ki razkriva, da vsaj dve sliki španskega modernističnega mojstra visita na stranišču.

Obe sliki sta bili prej razstavljeni v delu muzeja, ki se imenuje Ladies Lounge (Salon za dame) in ki si ga je zamislila prav Kirsha Kaechele. Umetnica je hotela v razstavo vključiti tudi "moški občutek izključenosti".

Aprila letos je tasmansko upravno sodišče presodilo, da je Ladies Lounge diskriminatoren projekt. Primer so obravnavali na podlagi pritožbe možaka iz Sydneyja, ki mu je muzej lani prepovedal vstop v ta del muzeja.

Sodišče je Moni naložilo, da morajo omejitev ogleda na podlagi spola umakniti v 28 dnevih. Razstava je bila od tistega trenutka naprej zaprta.

Nisem vedela, kaj naj z vsemi Picassi ...
"Nova razstava v Moni. Samo za dame ..."
je Kaechele pripisala svoji novi objavi na Instagramu, pri tem je poudarila, da so bila vsa stranišča v muzeju pred odlokom sodišča uniseks. "Ampak potem smo morali Salon za dame zapreti, in to zaradi tožbe, ki jo je začel moški. Jaz pa preprosto nisem vedela, kaj naj naredim z vsemi temi Picassi."

"Malce kubizma za v kabine"
Kustosinja je pripomnila še, da bo skušal muzej Salon za dame prijaviti kot "cerkev/šolo/butično nastanitev za glamping" – to so prostori, kjer je, v skladu s tasmanskim zakonom proti diskriminaciji, mogoče ljudem omejevati dostop na podlagi njihovega spola.

Novoopremljena stranišča so obiskovalkam na razpolago za uporabo, so za CNN potrdili v muzeju. "Medtem ko Salon za dame preurejamo tako, da bomo zadostili pogojem za ponovno odprtje, sem malo spreminjala notranjo opremo. Zazdelo mi je, da bi nekaj stranišč v muzeju lahko posodobili. Malce kubizma za v kabine."

Občutek izključenosti je del umetnine
Del razstave Salon za dame, ki je vrata odprla leta 2020, so bili tudi butlerji, ki so obiskovalke v prostoru, tapeciranem z zelenim žametom, razvajali in jim med ogledovanjem nekaterih najlepših del v muzeju stregli šampanjec. Ženske so vabili, naj se "prepustijo dekadentnim zalogajčkom, nobel pijačam in drugim damskim užitkom".

V marcu je Kaechele komentirala, da je "absolutno navdušena nad tem", da primer obravnava sodišče. "Moški so v interakciji s Salonom za dame, njihova izkušnja zavrnitve je umetnina," je takrat pojasnila. Ideja je bila, da moški enkrat izkusijo, kako je biti tarča diskriminacije in izključevanja, kar ženske doživljajo že od pamtiveka.

Maja letos je napovedala, da se bodo na odločitev pritožili na vrhovno sodišče.