"Moja dela naj služijo ljudem, naj izboljšujejo življenje in naj vodo postavijo spet v središče življenja." Foto: hans-muhr.at
One World Fountain na Tehnični univerzi v Hongkongu. Foto: hans-muhr.at
One World Fountain na Tehnični univerzi v Hongkongu. Foto: hans-muhr.at

"Bil sem nekakšen vajenec v očetovi mizarski delavnici, obrtnik z ljubeznijo do detajlov," je o hiši svojih staršev nekoč povedal umetnik. Rodil se je 21. aprila 1934 v Gradcu. Od leta 1954 do 1965 je delal kot učitelj matematike, telesne vzgoje in ročnih del. Nato je študiral na Univerzi uporabnih umetnosti na Dunaju in leta 1969 diplomiral iz keramike.

Voda kot osnovni material
"Med letoma 1968 in 1972 sem se razvil od kiparja kamna do kiparja vode,"
se je spominjal Muhr, ki je bil na številnih razstavah doma in v tujini in je leta 1984 prejel naziv profesorja. Voda je bila po svojih edinstvenih lastnostih in "zdravilnih učinkih" zanj najpomembnejši material. "Moje delo bi moralo služiti ljudem, izboljšati življenje, vrniti vodo v središče življenja," piše na njegovi spletni strani.

 Hans Muhr (1934–2022). Foto: hans-muhr.at
Hans Muhr (1934–2022). Foto: hans-muhr.at

Vplivnega mecena našel v dunajskem županu
Njegove vodne skulpture stojijo po vsem svetu v javnih prostorih in ustanovah, zasebnih interjerjih in na vrtovih. Njegova dela so posebej vidna v dunajski mestni krajini. Po zaslugi njegovega velikega pokrovitelja, nekdanjega župana Helmuta Zilka (SPÖ), je v avstrijski prestolnici približno 80 njegovih kamnitih fontan, za katere je bil leta 2019 odlikovan z zlatim znakom za zasluge.

Zilk je na primer vodil kampanjo za kontroverzno postavitev velike fontane iz lapis lazulija, ki je bila prvič na ogled na svetovnem sejmu v Lizboni leta 1998. Poskrbel je, da so ogromen kamen s pomočjo sponzorjev pripeljali na Dunaj in ga postavili poleg vladne stavbe v prvem okraju.

Leta 2009 je Muhr izdelal nagrobnik za Zilkov grob na osrednjem dunajskem pokopališču, kjer je postavljen tudi beli marmor, ki ga je leta 2015 ustvaril za pevca Uda Jürgensa.