Gorazd Šefran in njegov učenec, mednarodno uveljavljen slikar in grafik Leon Zakrajšek. Foto: Osebni arhiv Leona Zakrajška
Gorazd Šefran in njegov učenec, mednarodno uveljavljen slikar in grafik Leon Zakrajšek. Foto: Osebni arhiv Leona Zakrajška

Šefranov grafični list Sindon 3 je leta 1979 World Print Council na osnovi razpisa, na katerega je prišlo 4192 umetniških grafik z vsega sveta, uvrstil med 15 najboljših. Umetnik je za grafični list Sindon 3 prejel nagrado in odkup celotne naklade te grafike. Grafiko so vključili na potujočo razstavo približno 100 grafičnih listov z vsega sveta.

Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik

Rodil se je leta 1945 v Ljubljani. Leta 1968 je diplomiral na Akademiji likovnih umetnosti v Ljubljani, študijsko pa se je izpopolnjeval v Nürnbergu in Parizu.

O njegovem slovesu nas je obvestil prof. Igor Kregar, ki je ob tem spomnil, da je bilo Šefranovo mojstrstvo v obvladovanju grafičnih tehnik, med katerimi so jedkanica, akvatinta, suha igla in litografija, umetniški izraz in sporočilo, med strokovno javnostjo prepoznano, a nikdar dovolj poudarjeno. Med letoma 1969 in 2008 je imel 23 samostojnih razstav, potem ko je ušel nekoliko v pozabo, pa je bilo v zadnjih letih njegovo delo med drugim na ogled v sklopu razstave Centri grafike: na presečišču znanja, vedenja in sodelovanja (MGLC, 2016-2017). Za svoje delo je prejel 15 narodnih in mednarodnih nagrad.

Njegova dela so uvrščena v pomembnejše grafične zbirke, kot je Galerija Tate, Ameriška kongresna knjižnica, Ring House Gallery, Galerija Grafični kolektiv, Moderna galerija in MGLC.

Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik

Šefran je imel precej težav zaradi svoje odprte kritike prejšnjega političnega sistema, pri čemer mu je bilo onemogočeno uspešno nadaljevanje dela in tudi profesura na likovni akademiji. Umaknil se je v pedagoški poklic ter nadaljeval svoje delo v samoti ateljeja kot umetnik in tiskar mnogih avtorjev med drugimi največkrat tiska grafike za Franceta Miheliča. Bil je največji poznavalec umetniških grafičnih tehnik v tem delu sveta. Od leta 1973 do upokojitve je poučeval likovne predmete na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo (SŠOF) v Ljubljani ter vzgojil generacije likovnih ustvarjalcev, ki jim je že v dijaških letih približal svet grafične umetnosti in jih navdušil za študij na ALUO-ju.

Med njegovimi učenci je tudi mednarodno uveljavljen slikar in grafik Leon Zakrajšek, ki živi in deluje v Zagrebu. Svojemu učitelju v spomin je med drugim zapisal: "Na pročelju ljubljanskih Križank piše: 'Minljiv si, le tvoja dela so tvoj spomin!' Govorim v svojem in v imenu tisočih bivših dijakov SŠOF-a, kjer si desetletja učili in razdajal znanje o umetniški grafiki, ki je bila tvoja največja ljubezen, mojstrstvo in poslanstvo. V umetniškem smislu si bil vedno ortodoksen in zavezan starodavnim tehnikam, tradiciji in cehovskim pravilom. Tvoje pedagoško delo poznamo tvoji dijaki in tvoji kolegi, mnogim si bil vzor, nekateri smo prav zaradi tebe tudi sami odšli po poti umetniške grafike in vedno bili deležni tvojih nasvetov in vodenja pri delu! Postal si legendaren profesor. Dragi Gorazd. Odhajaš na svoje zadnje potovanje v 'Večno Svetlobo' ki si ji bil zavezan v svojih magičnih grafikah in slikah v odnosu črnine in svetlobe, večnega vprašanja življenja in smrti."