V Narodni galeriji sledijo zgledu uglednih evropskih in ameriških galerij. Foto: Narodna galerija
V Narodni galeriji sledijo zgledu uglednih evropskih in ameriških galerij. Foto: Narodna galerija

V galeriji so galerijsko čuječnost začeli sredi lanskega novembra ob zaustavitvi javnega življenja zaradi epidemije.

Prek svoje spletne strani in družbenih omrežij so objavljali posnetke umetnin iz stalne zbirke in namige za krepitev čuječnosti. Ob ponovnem odprtju kulturnih institucij pa so virtualno izkušnjo nadgradili s samostojno sobo za galerijsko čuječnost.

Ena sama umetnina

Opazovanje umetnin je lahko dober način za upočasnitev življenjskega tempa, mentalno sprostitev, pa tudi za razvijanje usmerjene pozornosti, so prepričani.

V sobi za galerijsko čuječnost poleg velike Slavnostne dvorane je za obiskovalce na ogled ena sama, izbrana umetnina iz depojev Narodne galerije.

Do jeseni bo razstavljena slika Sipine, ki jo je Rihard Jakopič naslikal pred dobrimi sto leti. Umirjeno vzdušje v sobi dopolnjuje razpoloženjska glasba z zvoki narave, piše v sporočilu za javnost.

Razbiranje razpoloženj
Izkušnje galerijske čuječnosti, nevtralnega ogledovanja umetniškega dela, v Narodni galeriji ne usmerjajo z umetnostno-zgodovinskimi opisi, v sobi so le predlogi za izvajanje.

Tako obiskovalce spodbujajo, da skušajo med opazovanjem misli usmeriti k vprašanjem, kot so: Kako se počutite ob ogledovanju slike? Kaj na platnu pritegne vašo pozornost? Kakšna sta razpoloženje in vzdušje na sliki?