Videofestival Narave od leta 2002 prireja Bežigrajska galerija 2, ki do danes v svoji zbirki s preteklih festivalov hrani več kot 700 videodel.

17. Videofestival Narave lahko
spremljate na tej povezavi.

Festival predstavlja stvaritve s področja videa, ki temeljijo na podobah narave in vključujejo posamezne sekvence iz narave, človekovega bivanja in prebivanja, razmerja med preteklimi in današnjimi dogodki ter njihovega komentiranja, so zapisali v galeriji.

Ob Milošu Bašinu kurira festival tudi Dejan Jevšnik, ki je zapisal, da je vodilo festivala – izhajanje iz narave – zastavljeno zelo široko in tako odpira možnost neskončnih interpretacij.

Domen Dimovski v svojem videu Dotik dreves denimo deli osebno izkušnjo. Človekova notranjost in njegov preplet z okoljem pa določata tudi video Feniks Andreje Kranjec. Kot je zapisala avtorica, film raziskuje moč preobrazbe, nenehnega spreminjanja in iskanja lepote ter poetike. Delo povezuje elemente videa, poezije in plesa.

Tudi v videu Ule Pogorevčnik Natus je ples uporabljen kot pomembno sredstvo. "Opazujemo lahko dve bitji, ki sta odvrgli ves balast, ki ju utesnjuje, in se zdaj morata izražati ali pa se lahko izražata zgolj s svojim telesom," je zapisal Jevšnik.

Zvok in animacija
Med izbranimi videodeli so tudi taka, pri katerih je zvok primarni nosilec ideje, slika pa je prilagojena njemu. Denimo delo Boštjana Perovška Januar nam žvižga. Svoje mesto znotraj sveta videa pa najde tudi animacija.

Video Martine Obid Mlakar in Tine Zadnik Bela omela je kratka stop motion animacija, ki prepriča predvsem s svojo lahkotnostjo, medtem ko se nam video Aleksija Kobala Markacijska linija, kjer gre za računalniško animacijo, predstavlja z vso svojo monumentalnostjo, tako v podobi kot z zvokom, je med drugim zapisal Jevšnik.

Ob omenjenih stvaritvah bodo na 17. Videofestivalu Narave predstavljeni še videi Boštjana Lapajneta (Plesoči kaktus/Vijolični kaktus), Andreje Muha (Cule in sol), Klavdije Košir (On), Ronje Jakomini (Spomini), Timee Jelenovec (Way To Cope), Lane Grošelj (Izdih) in Davorina Marca (Greva na postajo).