Pri čiščenju jame je sodelovalo 9 novomeških jamarjev in 44 okoliških prebivalcev, ki so zagotovili tudi stroje za lažje in hitrejše dvigovanje odpadkov iz podzemlja ter njihov odvoz iz gozda. Foto: Jože Žura; Jamarski klub Novo mesto
Pri čiščenju jame je sodelovalo 9 novomeških jamarjev in 44 okoliških prebivalcev, ki so zagotovili tudi stroje za lažje in hitrejše dvigovanje odpadkov iz podzemlja ter njihov odvoz iz gozda. Foto: Jože Žura; Jamarski klub Novo mesto
V zadnjih desetletjih so domačini v jamo metali odpadke - poginule živali, različne kosovne odpadke in drugo navlako. S tem so v jami naredili umetni zamašek. Foto: Jože Žura; Jamarski klub Novo mesto
Jama je svojevrsten in še neraziskan fenomen. V njeni globini se stikajo podzemne vode, ki pa jih zaradi zasutja z odpadki jamarji še niso raziskali. Foto: Jože Žura; Jamarski klub Novo mesto

Novomeški jamarji so v soboto čistili kraško jamo Mišnico pri vasi Vrbovec pri Dobrniču. Jama je svojevrsten in še neraziskan fenomen. V njeni globini se stikajo podzemne vode, ki pa jih zaradi zasutja z odpadki jamarji še niso raziskali. Da je jama pomembna, so okoliški prebivalci vedeli že pred stotimi leti, ko so do jame zgradili razbremenilni kanal in jo v globino 20 metrov obzidali in s tem omogočili odtok velikih količin vode z Dobrniškega polja v podzemlje.

V zadnjih desetletjih so domačini v jamo metali odpadke - poginule živali,različne kosovne odpadke in drugo navlako. S tem so v jami naredili umetni zamašek. Po obilnejšem deževju pred petimi leti Mišnica ni več požirala meteornih voda, zato je bližnje naselje Vrbovec poplavilo. Da se to ne bi več ponovilo, so se čiščenja jame lotili novomeški jamarji ob pomoči okoliških prebivalcev in tudi občine Trebnje.

Že pred tem so vedeli, da so v jami tudi mine iz druge svetovne vojne. Eden najstarejših prebivalcev Vrbovca Jože Kaplan je povedal, da se je med drugo svetovno vojno partizanom v vasi prevrnil voz z razstrelivom, otroci so mine spravili na varno, ker pa je bilo prenevarno, so jih nato zmetali v jamo Mišnico. Sobotnega čiščenja sta se zato udeležila tudi pirotehnika iz enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

Za 4 traktorske prikolice blata, kamnov in kosti
Pri čiščenju jame je sodelovalo 9 novomeških jamarjev in 44 okoliških prebivalcev, ki so zagotovili tudi stroje za lažje in hitrejše dvigovanje odpadkov iz podzemlja ter njihov odvoz iz gozda. Iz jame so potegnili za 4 traktorske prikolice blata, kamnov in kosti, 2 kubična metra kosovnih odpadkov in 500 kg železnih odpadkov. V jami pa so našli tudi 8 nemških minometnih min in letalsko bombo. Ker so bile mine v slabem stanju in nevarne za prevoz, so jih pripadniki ljubljanske državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi skupaj s pripadniki oddelka za protibombno zaščito specialne enote policije uničili v bližini kraške jame.

Prav zaradi uničenja min in noči jamarji še niso do konca očistili jame Mišnice. Predsednik Jamarskega kluba Novo mesto Zdravko Bučar je povedal, da so očistili okoli 80 odstotkov jame, zato bodo akcijo nadaljevali v eni izmed septembrskih sobot. V jami naj bi bilo še nekaj min, tako da bodo tudi pri naslednjem čiščenju prisotni pirotehniki.

V jami je namreč še vedno zamašek, ki onemogoča odtekanje površinskih voda in njeno nadaljnje raziskovanje, kar si želijo jamarji. Predsednik krajevne skupnosti Dobrnič Darko Glivar meni, da bo ta akcija v velik poduk okoliškim prebivalcem, da v jamo ne bodo več metali odpadkov, saj se narava hitro maščuje, ob tem so tudi prizori na poplavljeno vas pred leti še zelo živi.

Foto: Jože Žura in Jamarski klub Novo mesto