Kdo bo novi župan Kočevja? Foto: SOJ RTV SLO/RTV Slovenija
Kdo bo novi župan Kočevja? Foto: SOJ RTV SLO/RTV Slovenija

Po delnih neuradnih izidih je kandidat liste Moja Kočevska Gregor Košir prejel 69,18 odstotka glasov. Za kandidata SDS-a Roberta Tomazina je glasovalo 16,16 odstotka volivcev, za kandidatko SNS-a Alenko Jelenovič 10,10 odstotka in za kandidatko SD-ja Vesno Lisac 4,56 odstotka volivcev, je objavila občinska volilna komisija.

Do 16. ure je od 13.004 volilnih upravičencev glasovalo 3150 volivcev, kar predstavlja 24,22 odstotka vseh volilnih upravičencev v občini.

V občini Kočevje so danes potekale nadomestne volitve župana, potem ko je bil prejšnji župan Vladimir Prebilič junija izvoljen za poslanca v Evropski parlament. Volišča so se zaprla ob 19. uri.

Kdo so bili trije kandidati?

Trije kandidati – Košir, Lisac in Tomazin – so že zdaj tesno vpeti v politično življenje v občini. Košir je občinski svetnik in podžupan, ki po odhodu Prebiliča začasno opravlja funkcijo župana, Lisac in Tomažin sta občinska svetnika. Jelenovič je podpredsednica SNS-a.

41-letni univerzitetni diplomirani ekonomist Gregor Košir je podžupan in nekdanji direktor kočevskega zdravstvenega doma. Kot pravi, si želi med drugim nadaljevati delo Vladimirja Prebiliča.

57-letna Alenka Jelenovič je po izobrazbi srednja medicinska sestra. Med prednostnimi nalogami programa poudarja varnost, razvoj gospodarstva in ustvarjanje priložnosti za mlade.

51-letna Vesna Lisac je po izobrazbi diplomirana ekonomistka in je finančnica v enem od večjih kočevskih podjetij. Med glavnimi točkami programa poudarja varnost, turizem in razvoj gospodarstva.

Kandidat SDS-a Robert Tomazin, ki ima po njegovih besedah tudi podporo NSi-ja, je star 53 let. Je magister znanosti in nekdanji direktor družbe Slovenski državni gozdovi. V programu poudarja varnost, razvoj gospodarstva in ustvarjanje priložnosti za mlade.

Županske volitve v Kočevju