Sedež Mestne občine Celje. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Sedež Mestne občine Celje. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Prihodki bodo znašali 76,1 milijona evrov, kar je 5,5 milijona evrov manj kot v veljavnem proračunu. Odhodke so znižali za 5,4 milijona evrov, na 81,4 milijona evrov.

Vodja službe za finance na celjski občini Natalija Črepinšek je povedala, da so ključni razlogi za pripravo tretjega rebalansa spremenjena izhodišča ministrstva za naravne vire in prostor glede sredstev, ki jih država namenja sanaciji po poplavah in neurjih iz leta 2023.

Na podlagi predhodnega programa je bilo namreč občinam dodeljenih 40 odstotkov sredstev, potrebnih za sanacijo nastale škode. Preostala sredstva za celotno potrebno in evidentirano sanacijo po lanskih neurjih, poplavah in plazovih pa bo država glede na nova izhodišča zagotovila v okviru rednih letnih programov sanacij elementarnih škod, kjer je pogoj za črpanje tudi predhodna poraba 1,5 odstotka proračunske rezerve občine.

Druga večja sprememba je vrednost načrtovane investicije Energetike Celje v kondenzacijsko turbino. Začetek tega projekta se zamika, kar pomeni, da je v rebalansu predvidenih dobrih 1,6 milijona evrov manj odhodkov, vezano tudi na manj prihodkov iz naslova najemnin.

Celjski župan Matija Kovač je pojasnil, da so prejšnji teden objavili javno naročilo za zamenjavo hidravlično neustrezne premostitve na Polulah skupaj z izvedbo protipoplavnih ukrepov, saj bo direkcija za vode zamenjala tamkajšnji most čez Savinjo.

Prav tako je v načrtu tudi zamenjava mostu pri Topru v Celju, kjer bo direkcija za infrastrukturo uredila državno cesto oz. rondo, občina pa bo poskrbela za pot za pešce in kolesarsko stezo.

Davčni prihodki se z rebalansom ne spreminjajo, kar pomeni 44,7 milijona evrov. Nedavčni prihodki naj bi upadli za devet odstotkov, na 19,7 milijona evrov, kapitalski prihodki za 14 odstotkov, na 4,6 milijona evrov, transferni prihodki pa za 29 odstotkov, na 6,7 milijona evrov.

Tekoči odhodki so načrtovani za 19,2 milijona evrov, kar je štiri odstotke manj kot v veljavnem proračunu. Tekoči transferji naj bi ostali nespremenjeni pri 32,8 milijona evrov, investicijski odhodki pa naj bi se zmanjšali za 14 odstotkov, na 27,6 milijona evrov.

Za letos načrtovani primanjkljaj celjske občine se je z rebalansom povečal za 103.420 evrov, na 5,2 milijona evrov. Pokrivali ga bodo s posojili in sredstvi na računih iz preteklih let. Slednjih je bilo konec leta 2023 za 3,7 milijona evrov.