Obnovljeno mariborsko letališče bolj ali manj sameva. Foto: Radio Maribor
Obnovljeno mariborsko letališče bolj ali manj sameva. Foto: Radio Maribor

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je popoldne obiskal Maribor in se s predstavniki direkcije za infrastrukturo o številnih infrastrukturnih projektih, med drugim tudi glede morebitnih rešitev za letališče, pogovarjal z mariborskim županom Sašo Arsenovičem in županoma sosednjih občin Miklavž in Hoče – Slivnica.

Vrtovec: Letališče ima velik potencial

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Foto: BoBo
Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Foto: BoBo

Kot je povedal Vrtovec, ima mariborsko letališče kljub sedanjim klavrnim razmeram velik potencial za več dejavnosti, pri tem pa je posebej izpostavil razvoj do okolja prijaznega multimodalnega logističnega centra.

"V prihodnosti moramo bolje izkoristiti dobro strateško lego letališča. Gre za izjemno priložnost za slovensko gospodarstvo," poudarja infrastrukturni minister in dodaja, da ministrstvo letališče šteje med svojih pet najpomembnejših projektov, ki so strateškega državnega pomena.

Po njegovih besedah trenutno izvajajo vse postopke, da bi prišli do prvih idejnih zasnov za logistični center, ki bi lahko bil kot zaledno skladišče pomembna lokacija tudi za Luko Koper, kar bi lahko bila velika priložnost za razvoj regije in nova delovna mesta v njej. Za to bodo morali uresničiti tudi načrtovano železniško povezavo mimo Magne do letališča.

Sorodna novica Kdo bo vlagal v mariborsko letališče, ki je od lani naštelo 2.500 potnikov?

Vrtovec meni, da mora letališče rasti skupaj z logističnim centrom, kar pomeni, da se ta dejavnost ne bi izključevala z drugimi, kot sta potniški in tovorni letalski promet. Septembra tudi pričakuje prve osnutke sprememb državnega prostorskega načrta na območju letališča, pri oblikovanju celovite rešitve pa sodelujejo z DRI-jem, ki trenutno upravlja letališče.

"Za to, kar imamo zdaj, ne moremo najti pametnega kupca. O tem smo se v preteklosti lahko prepričali, a dejstvo je, da imamo moderno opremljeno in novo letališče, zato je škoda, da vse skupaj stoji," je o tem še dodal Vrtovec, ki pa dokončno uresničitev načrtov pogojuje s čimprejšnjim dogovorom okoli infrastrukture v lasti nekdanjega upravljavca – družbe Aerodroma Maribor oziroma njihovih kitajskih lastnikov.

Kaj bo z mariborskim letališčem

Drugi razvojni projekti na Štajerskem

Ob tem so danes govorili tudi o cestnih in železniških projektih na območju Maribora, predvsem južni obvoznici, pa tudi o posodobitvi primestne železniške povezave med Rušami in Mariborom, ki bi lahko razbremenila druge prometne povezave.

Direktorica direkcije za infrastrukturo Ljiljana Herga je povedala, da v skladu s projektom potekajo tudi priprave na prekategorizacijo Malečniškega mostu. Trenutno se pripravljajo na semaforizacijo križišča z Ulico Kraljeviča Marka, v sklepni fazi so odkupi zemljišč, takoj ko bo to končano, pa bodo objavili razpis in izvedli semaforizacijo. Po koncu bo Meljski most prešel v upravljanje države, čeprav je veliko odvisno od zagotovitve vseh zemljišč, pa predvideva, da bi projekt lahko končali prihodnje leto.

Glede južne obvoznice je povedala, da trenutno poteka novelacija projekta zaradi prilagoditve zakonodaje, pri koncu so tudi odkupi zemljišč. Če jim to v drugi polovici leta uspe, bi lahko nekatera dela že začeli, a si tega za zdaj prav zaradi morebitnih težav pri zagotavljanju zemljišč še ne upa jasno napovedati.

Arsenovič: Operativno smo razdelili delo

Mariborski župan Arsenovič je po sestanku povedal, da ima sedanja mestna ekipa zastavljeno jasno vizijo, pri tem pa spomnil, da se je že na primeru letos odprtega podvoza pod Ljubljansko cesto izkazalo, kako pomembno je sodelovanje med državo in občino.

"Na današnjem sestanku smo zastavili dobre časovnice, operativno razdelili delo, zato verjamem, da nam bo uspelo uresničiti projekte, ki bodo služili meščanom in razvoju celotne regije," je še dejal župan.