V enem najboljši inkubatorjev na svetu razvijajo inovativne projekte, pri katerih vesoljske tehnologije uporabljajo tudi na Zemlji, denimo za varovanje javne infrastrukture pred nevarnostmi, kot sta poplava ali razraščanje vegetacije. Zagonska podjetja so v tem okolju našla izzive za razvoj svojih idej, naša ekipa pa jih je obiskala ravno v času, ko so dobili prestižno priznanje, uvrstili so se namreč med prvo deseterico najbolj inovativnih podjetniških inkubatorjev na svetu.

"Smo v prelepem mestu Coimbri na osrednjem Portugalskem. Evropska vesoljska agencija podpira podjetnike in zagonska podjetja z uporabo vrhunske tehnologije, tudi vesoljske", je povedala naša sogovornica, Carla Duarte, inovativna menedžerka Esa Space Solution.

Iz vesolja na Zemljo, inovativni projekti na Portugalskem

Martin Correio, soustanovitelj Spotlita, nam je predstavil svoje podjetje, ki s satelitskimi podatki nadzoruje ključno infrastrukturo na večjih območjih.

“Odvisno od vrste grožnje nadzorujemo različne nevarnosti, ki lahko ogrozijo infrastrukturo. Uporabljamo različne vrste podatkov, od radarskih do optičnih. Pomagajo nam oceniti, ali infrastrukturo morda ogroža potres, poplava ali zaraščanje vegetacije. Imamo spletne platforme, ki pokrivajo infrastrukturo, v presledkih dobivamo tudi meritve, ki kažejo, kako se posamezen odsek mreže premika in kaj se dogaja. To je v veliko pomoč pri odločevanju in načrtovanju vzdrževalnih del. Program izračuna, kdaj nevarnost preseže mejne vrednosti. Tako imajo ekipe dovolj podatkov za načrtovanje in preprečevanje večjih napak."

Kakšna bo prihodnost vašega podjetja in tehnologije na Zemlji?
“Pričakujemo, da bo podjetje v prihodnjih letih hitro raslo, saj dobivamo veliko dobrih povratnih informacij od morebitnih strank in tudi sedanjih. Poslujemo že v več državah, širimo se v Grčijo in na Hrvaško, projekt imamo tudi v Kostariki in Združenih arabskih emiratih.”

Martin Correio, soustanovitelj Spotlita.
Martin Correio, soustanovitelj Spotlita.

V inkubatorju trenutno izvajajo tri programe, med njimi tudi Esa inkubator. So tudi ambasadorji, torej podpirajo podjetja na trgu, ki pri delu in poslovnih rešitvah uporabljajo vesoljsko tehnologijo. Če ima podjetje določene tehnološke potrebe, se lahko obrne na inkubator, da skupaj poiščejo ustrezno vesoljsko tehnologijo zanj.

Jorge Monteiro, inženir aeronavtike, soustanovitelj podjetja Ethiack je z Esa Space Solution sodeloval že na številnih projektih, prejel je tudi nagrado na poletni vesoljski šoli v Coimbri in vesoljskem hekatornu. Z vesoljsko tehnologijo si je utrl pot v podjetništvo.

Jorge Monteiro, inženir aeronavtike, soustanovitelj podjetja Ethiack
Jorge Monteiro, inženir aeronavtike, soustanovitelj podjetja Ethiack

“S soustanoviteljem podjetja se poznava že od tretjega leta. Andre je etični heker, eden izmed najboljših na svetu. Vdrl je že v programe podjetij, kot so Shopify, Uber, Facebook … jaz pa sem bolj poslovnež. Zamisel sva dobila, ker naju je zaskrbelo, da je družba povsem zatopljena v digitalni svet, in kakšna zmešnjava bi nastala, če bi bila tehnologija, od katere smo odvisni, ogrožena. Prepričana sva, da je s spletno varnostjo enako kot z zdravjem, pomembno je preprečevanje bolezni. Pri tehnologiji vdore najlažje preprečimo tako, da že prej vdremo vanje. Tako vidimo, kaj ne deluje, in to popravimo."

S soustanoviteljem sta prepričana, da je vesolje naslednja meja tehnologije, zato trenutno vodijo projekt, pri katerem razvijajo module ranljivosti za vesoljski sektor.

"Vemo, da vdirajo v satelite, saj je v komunikacijske poti lahko vdirati, zato sodelujemo z vesoljskimi podjetji in zanje razvijamo novo zaščito", še doda.

Inkubacijski program Esa Space Solution je podprl že več kot 50 zagonskih podjetij.

"Ustvarili smo več kot 500 strokovnih delovnih mest za študente z Univerze v Coimbri in tudi z drugih. S programom podpiramo tudi druga podjetja, več kot 30 zagonskih podjetij smo že pomagali, da pri delu uporabljajo vesoljsko tehnologijo. To je mogoče uporabiti na različnih gospodarskih področjih, ki vplivajo na naše življenje,” še razloži Carla Duarte, inovativni manager Esa Space Solution.

Andre Sa je inženir geomatike in soustanovitelj podjetje Teromovigo, ki se ukvarja z geomatiko, torej z geoprostorskimi informacijami, ki jih potrebujemo pri umeščanju v prostor.

"Gre torej za določanje geografskega položaja, pri tem pa si pomagamo s tehnologijo, npr. z GPS-om, sateliti in brezpilotnimi letalniki. Razvijamo več projektov, med drugim tudi za nadziranje uhajanja vode. Uporabljamo satelite in letalnike z večspektralnimi toplotnimi tipali. Sodelujemo tudi pri projektih preciznega kmetijstva, kjer lahko nadziramo stanje pridelka. Poleg tega sodelujemo pri projektih kartografiranja, pri katerih uporabljamo tridimenzionalne modele", še doda.

“Med drugim je naša naloga opazovati težnostno polje Zemlje. To se namreč spreminja. Lahko ga opazujemo s posebno napravo, a smo hoteli poskusiti z letalniki. Videli smo, da se lahko prijavimo v inkubacijski program. Sprejeli so nas in zdaj razvijamo tipalo, ki lahko težnostno polje meri z letalniki. Na letalnik lahko dodamo tudi druga tipala, recimo za zaznavanje radioaktivnosti. Z njimi lahko preverimo območja nad rudniki urana", razloži Machiel Bos, strokovnjak za geodezijo je prav tako soustanovitelj Teromoviga.

Machiel Bos in Andre Sa, soustanovitelja podjetja Teromovigo.
Machiel Bos in Andre Sa, soustanovitelja podjetja Teromovigo.

Ali se vesoljska tehnologija seli na Zemljo?
Machiel Bos, strokovnjak za geodezijo in soustanovitelj Teromoviga: “Absolutno, mobilniki imajo na primer že GPS, ki se bo še izboljševal, saj je v vesolju vse več satelitov. To koristi tudi pri delovanju letalnikov, saj jim pomaga leteti.”

Podjetniški inkubator tako pomaga podjetjem pridobivati sredstva in nadarjene strokovnjake, kar jim omogoča podporni sistem.

"Ponudimo jim kar najboljše razmere za delo, da so njihova podjetja uspešna, da ustvarijo delovna mesta ter obogatijo gospodarstvo v naši pokrajini in državi," zaključi Carla Duarte, inovativni menedžer Esa Space Solution.