Pogosto so najbolj preproste že tisočletja preizkušene stvari mnogo boljše kot novodobne. To je prepoznala tudi naša gostja Anita Šumer. Ko je zaradi zdravja svojega moža iskala možnosti peke kruha brez kvasa, je na spletu odkrila droži in se spomnila, da je tako pekla kruh že njena babica. Ob tem je našla svojo strast, ki ne pojenja. Danes je ena najbolj prepoznavnih strokovnjakinj za tovrstno peko v svetovnem merilu. Kakšna je torej njena pot od prevajalke prek droži do pisateljice?
Podjetnica Anita Šumer je v zadnjih 11 letih poskrbela za pravi razmah peke z drožmi pri nas in v svetu. Je samoukinja; kruh z drožmi je začela peči, ker njen mož zaradi zdravstvenih težav ni smel uživati pekovskih izdelkov s kvasom, a je kmalu ugotovila, da je to pravi posel zanjo. Njeni videoposnetki peke in krašenja kruha so na družbenih omrežjih in na spletu dosegli že več kot 40 milijonov ogledov. Vabijo jo na pekovske delavnice po vsem svetu, je tudi avtorica treh knjig o peki z drožmi, ki so prevedene v pet jezikov. Za svojo zadnjo knjigo Umetnost krašenja kruha je lani na Švedskem prejela prestižno nagrado Best of the Best, za najboljšo kuharsko knjigo leta, ki velja za oskarja na področju kuharskih knjig. Prvo mesto si je prislužila v konkurenci 1558 knjig iz več kot 200 držav.
Vaša strast do drožomanije oziroma do peke z drožmi kar ne pojenja. Po izobrazbi ste sicer univerzitetna diplomirana prevajalka in tolmačka. Ste si predstavljali, da boste iz svojega konjička ustvarili tak donosen posel?
To moje navdušenje kipi kot dobro nahranjene droži in da, nikoli si nisem predstavljala, da bo iz te ljubezni nastalo takšno poslanstvo, kot ga opravljam.
To, da ste na Švedskem prejeli to prestižno nagrado, in to v hudi konkurenci avtorjev iz več kot 200 držav, za najboljšo kuharsko knjigo na svetu, si verjetno niste predstavljali, da bi lahko dobili ... ali pač? Zakaj ste dobili to nagrado, kakšna je bila obrazložitev?
To nagrado, ki sem jo prejela lani junija na Švedskem na tem mednarodnem tekmovanju Gourmand World Cookbook Awards, sem prejela za najboljšo kuharsko knjigo izmed 1558 knjig s celega sveta. To je v bistvu njihova krovna kategorija, kjer sodelujejo vse knjige in obrazložitev je bila takšna, da je to res en čudovit umetniški presežek od vsebine, od fotografij, od stiliranja, od oblikovanja, tako da popoln umetniški paket.
Pogosto se dogaja, da morajo Slovenci najprej uspeti v tujini, da jih potem šele priznavajo doma. Vi ste s to vašo knjigo dokazali, da ste uspešni v svetovnem merilu, ampak prodaja te knjige Umetnost krašenja kruha kar ne steče. Ponudili ste jo podjetjem in občinam kot poslovno darilo, pa ni odziva. Kako si to razlagate?
Ne vem, sicer meni je malo misterija, bi rekla, da me ta knjiga zelo uči, morda tudi potrpežljivosti kot pri peki z drožmi, da prihaja mogoče še njen čas.
Prodaja knjige sicer teče povsod po svetu?
V bistvu je knjiga na voljo tudi kot e-knjiga v angleščini, in tudi v obliki spletnega tečaja, tu pri nas pa seveda v fizični obliki.
Morda pa peka z drožmi pri nas še ni tako uveljavljena oziroma smo jo že pozabili, drugače kot recimo v Skandinaviji, kjer nikoli ni zamrla. Se sploh zavedamo prednosti peke z drožmi? Katere so te prednosti? To je način peke kruha, ki so ga poznale že naše babice. Vi ste dobili idejo, ko ste iskali rešitev za zdravstveno težavo svojega moža. Kako se je pravzaprav začela ta pot?
Samo da se še navežem na to tretjo knjigo, ki je namenjena vsem, ki pečejo kruh, ne glede na to, ali pečejo z drožmi ali pečejo s kvasom, ali pečejo z glutenom ali brez. Tako da vsi lahko, kako bi rekla, ustvarimo umetniški izdelek in ga seveda potem iz srca podarimo, tako kot sem tudi jaz začela iz ljubezni do pokojnega moža, ki so mu odstranili žolčnik in zato ni mogel jesti kruha s pekovskim kvasom. Takšen kruh pa mu potem ni več povzročal težav. Prej ga je napenjalo, imel je želodčne težave, potem ko sem pa začela fermentirati kruh, ki je zaradi te fermentacije lažje prebavljiv, več mineralov in vitaminov ima, dlje časa je obstojen, tudi ne zviša nivoja sladkorja tako hitro in bolj nas nasiti, tako da na tak način sem se v bistvu zaljubila v to peko z drožmi in to seveda s strastjo predajam dalje.
Kako se je zgodilo, da so vas povabili leta 2016 v Belgijo v to prvo in edino knjižnico droži na svetu, kot smo rekli, in tam imate zdaj posebno mesto oziroma vaše droži?
Tako. Res zanimivo, kako nas življenje vodi nekam. Takrat je prišlo povabilo s strani Karla De Smedta in jaz sem bila zelo aktivna na internetu, na Facebooku, v skupini Perfect Sourdough. Tam sem močno objavljala in seveda sem takrat že krasila kruhke in on me je videl ter rekel, joj, pridi v Belgijo, ne povemo ti, zakaj točno. Meni je bilo malo sumljivo, ampak radovednost je zmagala in želja po nečem novem in potem sem se odzvala povabilu in tam nas je bilo, mislim, da 11, 12 navdušencev nad peko z drožmi z vsega sveta. Nekaj dni smo se družili in drožili in spoznavali in se v bistvu zelo močno povezali. Takrat so nam tudi predstavili iniciativo Quest for Sourdough in potem sem tudi postala njihova ambasadorka, torej promotorka peke z drožmi.
Sprva ste potem organizirali te delavnice, dejavnost ste začeli razvijati, pa se je zgodila epidemija covida-19 in ste svoje delovanje prestavili na splet. In potem se je začel vaš bliskovit uspeh. Spletna stran foodandwine.com vas je označila v svoji objavi. Kako se je potem zadeva razvijala naprej?
Da, velike, svetovne medijske hiše so videle moje posnetke, naredile kolaže in potem je pač to ostalo viralno.
In zdaj je že več kot 40 milijonov ogledov vaših objav. Kaj ljudi najbolj pritegne?
V bistvu je to bilo nekaj novega. Ni veliko ljudi takrat sploh krasilo kruha, hkrati pa sem se želela na tak način tudi umetniško izražati in tako čudovit okrašen kruh je potem tudi, kako bi rekla, čudovito darilo.
Kdo pa vam dela te filmčke oziroma kako ste si organizirali, mislim pripravo tega slikovnega materiala, kako ste organizirali zunanje sodelavce?
Najprej sem to vse počela sama, torej od fotografiranja, od snemanja, telefon namestila nekam gor, da je lepo steklo, potem sem seveda začela sodelovati s profesionalnimi fotografi, s Primožem Lavretom pri prvi knjigi, pri drugi in tretji knjigi je sodeloval Nik Jarh, kot stilistka Barbara Remec. In počasi, počasi sem gradila ekipo, da sem prišla do te, ki jo imam zdaj.
Kako pa se financirate? Doslej ste organizirali že prek 150 delavnic v 14 državah, napisali ste tri knjige.
Torej, prodaja knjig, potem so delavnice v živo in potem seveda covid-19, ki je bil zadolžen za preskok v miselnosti in to, da sem tudi poslovanje prestavila na splet in sem pripravila svoj prvi spletni tečaj, seveda v slovenščini. 2021 sem naredila spletno članstvo, spletno podporo za vse ljubitelje peke, Klub drožomanija. Jaz temu ljubkovalno pravim spletna drožina, kjer smo varni in nudim podporo, recepte, se dobivamo na Zoomu. V zadnjem času se vedno več restavracij, gostiln obrača name, na primer v Zagrebu sem imela zdaj izobraževanje za petzvezdični hotel. Pa tudi v angleščini imam od lanskega leta spletne tečaje in masterclasse za peko z glutenom in peko brez glutena. Ter pripomočke.
Kako dosežete, da so potem nekatere delavnice tudi v tujini kar vnaprej razprodane, kako se promovirate v tujini?
Sodelujem s podjetjem Converto za spletni marketing. Zdaj so bile vse delavnice, ki sem jih imela, štiri delavnice, dve v Splitu, dve v Zagrebu, razprodane v roku enega tedna, tako da tudi te zdaj, ki jih imam aprila, so bile tudi takoj razprodane. Zdaj bom dala nov termin za maj in potem jih načrtujem tudi jeseni.
Vas kar sami pokličejo ali se kako oglašujete?
V bistvu sem eno zelo lepo sodelovanje vzpostavila s podjetjem Miele in oni mi nudijo svoje prostore, jaz pripravim delavnice in za njih in seveda zase in v bistvu z roko v roki podpiramo drug drugega.
Doslej ste v podjetje, pravite, vložili 87.500 evrov in največ je šlo za objavo te nagrajene knjige. Zakaj? Zakaj je bila izdaja te knjige tako finančno zahtevna?
V bistvu sem to knjigo pisala približno leto, dobro leto. Velik del knjige sem napisala
tudi v gozdu, ker je prišel navdih, inspiracija. Veliko je šlo tudi za profesionalne fotografije, ker v bistvu je knjiga slikovno zelo bogato podprta. Tudi ilustracije so zelo bogate. Oblikovalka je nagrajena Petja Montanez Selan, stilistka Barbara Remec se je res potrudila, da pride bistvo do izraza, hkrati pa ima vsak postopek ... V bistvu je 25 različnih postopkov, od težavnosti, pet različnih tehnik, tudi kako zavijemo kruh in vse je dokumentirano in vse je potem opisano, katere pripomočke potrebujemo, katere sestavine potrebujemo. Knjiga je velikega formata in je zelo interaktivna. Imaš QR-kode, poskeniraš, dobiš dostop do video posnetkov. Se pravi, vse domišljeno, profesionalni sodelavci, profesionalna ekipa je opravila svoje delo, tako kot mora. In res kakovosten papir. Format je v bistvu kot atlas sveta.
Finančno si pomagate tudi z javnimi razpisi. Lani ste bili uspešni na razpisu P2 Slovenskega podjetniškega sklada. Kaj vam pomeni taka pomoč?
Moram reči, da je pomoč prišla ravno v pravem času. V bistvu je to v treh tranšah, torej prva tranša je 10.000 evrov, druga je 12.000 evrov, zadnja tranša je 33.000 evrov. Ta zadnja tranša pride potem konec, nekje oktobra.
Kaj je pravzaprav vaša največja konkurenčna prednost? Kar nekaj ljudi, tudi v Sloveniji, se že ukvarja z drožmi.
Predanost, strast, ljubezen, hkrati pa bi tudi rekla, 11 let sem potrebovala, da sem začela poenostavljati stvari, ker če bi vprašali nekaj ljudi na cesti, zakaj še ne pečejo z drožmi, bi rekli, joj, zakomplicirano, toliko časa vzame, kako naj sploh to vklopim v vsakdan. No, evo, jaz pa zdaj že dobro leto delujem po principu poenostavljeno droženje za tvoje popolno življenje oziroma "sourdough simplified for your busy life", kar pomeni, da v čim krajšem času dejanskega ročnega dela, govorimo nekje šest, sedem minut, tudi osem, lahko pripraviš pico, kruh, pogačo in na tak način v bistvu res ne gre veliko časa za to. Zato imajo vsi moji spletni tečaji, in seveda tudi delavnice v živo, prav urnik peke, kako si lahko droži vklopiš v svoj vsakdan, da točno veš, katere sestavine potrebuješ, ker to je pač zelo pomembno. Potrebujemo samo moko, vodo in sol. In seveda kanček ljubezni ter malce časa, da ustvarimo bolj zdrave pekovske izdelke.
Za sabo imate milijone sledilcev, ampak ključno vprašanje zdaj je, kako te sledilce prepričati, da postanejo tudi vaši kupci. Kaj bi rekli, kaj je odgovor na to vprašanje?
Zagotovo s pripravo kakovostnih vsebin, ki jih podpirajo. To je v bistvu celoten namen drožomanije oziroma sourdough mania v angleščini, da pripravljam res vsebine, ki podprejo gledalce, poslušalce, bralce, sledilce, da lahko oni sami doma pečejo brez težav na lahkoten način.
Imate kakšen poseben načrt oziroma strategijo, kako se tržiti in kako skrbite za blagovno znamko?
V Sloveniji imam registrirano blagovno znamko, torej Drožomanija je moja blagovna znamka, v tujini tudi razmišljam v tej smeri in ... Skratka upamo in plujemo v to smer, da bomo spletne tečaje, in seveda tudi te edinstvene pekovske pripomočke, ki so ročno narejeni v Sloveniji, približali čim večjemu krogu.
Pred sabo imate ambiciozen načrt. Pravite, da želite postaviti neko kmetijo oziroma center, kjer bi združili vse to znanje, ki ga imate. Kakšna je vaša vizija?
Moja vizija je ena holistična kmetija ali pa holistični center, in sicer, kjer bi lahko združila vsa ta svoja znanja, torej poleg peke z drožmi se ukvarjam tudi z drugimi stvarmi, tudi reiki, kundalini joga, sem opravila tečaj za učiteljico kundalini joge, tudi opravljena imam dva tečaja kanaliziranja in v bistvu bi na neki način želela vse to povezati v celoto, da poskrbimo tako za telo, za dušo, za srce kot tudi seveda za um.
Pa bi rekli, da vam je kdaj žal, da ste se podali v to, da bi najrajši vrgli puško v koruzo in pustili vse skupaj? Kako takrat ravnate, kaj vas najbolj razočara, recimo, ko naredite kakšno napako, kako se poberete?
Odlično vprašanje. O tem se mora govoriti. V bistvu pridejo trenutki, ko bi najraje vrgla droži v koruzo, ko se zakislijo, pa ne vem točno v tistem trenutku, kaj bi naredila. Potem pa se spomnim, zakaj sem v bistvu začela. Iz ljubezni. Tukaj se vse začne, tukaj se vse konča. S pokojnim možem Sašem sva tudi rekla, da droži približamo v vsako družino.
Hvala lepa za ta pogovor in veliko uspehov še naprej. Naslednjo oddajo Podjetno naprej si lahko ogledate v ponedeljek, 17. aprila.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje