Nemčija, gostiteljica prvenstva, je do zdaj tirkrat postala evropski prvak. Foto: EPA
Nemčija, gostiteljica prvenstva, je do zdaj tirkrat postala evropski prvak. Foto: EPA

V marsikateri izbrani vrsti je že izbor prvega zvezdnika zahteven. Anglija, Francija, Španija, Nemčija in Portugalska, pa še kakšna druga reprezentanca so takšni primeri, ko bi si brez dvoma še kakšen nogometaš zaslužil mesto v takšni selekciji. Želja je bila, da vsaj približno pokrijemo vse položaje na zelenici, zato je pri kateri reprezentanci izbor prilagojen, saj je jasno, da so glavne zvezde v večini v napadu in vezni vrsti.

MANUEL NEUER – gostitelji turnirja imajo na papirju kot vedno zelo močno zasedbo. Predvsem je kakovostna vezna linija z izkušenima Tonijem Kroosom in Ilkayem Gündoganom, tu so vsestranski Joshua Kimmich in ofenzivno naravnana velika upa Jamal Musiala in Florian Wirtz, a tudi v vratih je velikan nemškega nogometa. Najslovitejše vratarsko ime na letošnjem Euru je nedvomno kapetan in čuvaj mreže Bayerna Manuel Neuer, ki je pri 38 letih še vedno nemška številka ena. Eden najboljših vratarjev vseh časov je za elf od leta 2009 odigral 118 tekem in bil pred desetimi leti ključni mož ob naslovu svetovnega prvaka.

VIRGIL VAN DIJK – kapetanski trak Liverpoola in nizozemske reprezentance na roki nosi Virgil van Dijk. 32-letni osrednji branilec ima ogromno izkušenj in je eden najboljših na svojem položaju v zadnjih letih. Medtem ko je z rdečimi že postal angleški prvak in osvojil Ligo prvakov, pa z reprezentanco še čaka na odmeven rezultat. Za oranje je na 66 tekmah mrežo zatresel sedemkrat. Nizozemska, ki je edini naslov evropskega prvaka osvojila leta 1988, je imela v preteklosti precej kakovostnejše reprezentance, v zdajšnji sestavi pa je največ zvenečih imen prav v zadnji lini, saj so ob van Dijku tu še Matthijs de Ligt, Nathan Ake, Stefan de Vrij, Daley Blind, Denzel Dumfries, Jeremie Frimpong …

Vrigil van Dijk je steber in kapetan nizozemske reprezentance. Foto: EPA
Vrigil van Dijk je steber in kapetan nizozemske reprezentance. Foto: EPA

ALESSANDRO BASTONI – na zadnjem evropskem prvenstvu, ko je Italija osvojila drugi naslov, sta bila v osrčju obrambe azzurrov Giorgio Chiellini in Leonardo Bonucci, ki sta bila vrsto let stebra zadnje linije. Vedno je imela Italija odlične branilce, zdaj pa je ključni mož reprezentance v obrambi Alessandro Bastoni. Del ekipe je bil tudi pred tremi leti na Euru, a je bil tedaj še na klopi, zdaj pa se je uveljavil kot eden najboljših osrednjih branilcev v Evropi. 25-letni in 190 centimetrov visoki nogometaš, ki je zelo dober podajalec, je z Interjem letos drugič postal državni prvak. Za izbrano vrsto je odigral 22 tekem in dosegel en gol.

ANDREAS CHRISTENSEN – prvi tekmec slovenske reprezentance bo na Euru Danska, s katero se bo vrsta Matjaža Keka pomerila v Stuttgartu. Danski dinamit, ki je na vrh Evrope stopil leta 1992, ima v svojih vrstah nekaj nogometašev, ki igrajo v evropskih velikanih. Mladi napadalec Rasmus Højlund in izkušeni vezist Christan Erisken sta pri Manchester Unitedu, osrednji branilec Andreas Christensen pa je član Barcelone. Letos je imel 28-letni nogometaš nekaj težav s poškodbami, je pa Xavi z njim poskusil tudi na položaju zadnjega veznega. Sezono pred tem, ko je Barca z odlično obrambo osvojila španski naslov, je bil Christensen, ki se je izkazal za veliko okrepitev, eden najzaslužnejših za uspeh. V reprezentančni majici je na 68 tekmah dosegel tri gole.

KONDRAD LAIMER – zaradi dolgotrajne rehabilitacije je Avstrija ostala brez kapetana in prvega zvezdnika Davida Alabe. Ključna moža reprezentance bosta vezista Marcel Sabitzer, ki bo imel napadalnejšo vlogo, in Konrad Laimer, ki igra na položaju zadnjega veznega, lahko pa je tudi na desnem boku. 27-letni nogometaš ima za sabo 34 reprezentančnih nastopov in štiri gole. Lani se je iz Leipziga, kjer je predtem igral s Sabitzerjem, preselil v München k Bayernu, dres katerega je predtem nosil Marcel, ki je zdaj član dortmundske Borussie. Bavarci so sicer razočarani sezono končali brez lovorike.

Luka Modrić je dvakrat s Hrvaško zaigral v polfinalu svetovnega prvenstva, še vedno pa čaka na presežek na Euru. Foto: Reuters
Luka Modrić je dvakrat s Hrvaško zaigral v polfinalu svetovnega prvenstva, še vedno pa čaka na presežek na Euru. Foto: Reuters

LUKA MODRIĆ – legendarni vezist, ki bo letos dopolnil že 39 let, je kapetan, s 174 nastopi pa tudi hrvaški rekorder. Ob tem je v kockastem dresu dosegel 24 golov. Z madridskim Realom je letos osvojil Ligo prvakov in La ligo, ni pa več član udarne enajsterice kraljevega kluba. Je pa še vedno ključni mož reprezentance, za katero igra že 18 let. Dobitnik zlate žoge leta 2018 je z izbrano vrsto nastopil na štirih svetovnih, v Nemčiji pa bo zaigral že na petem evropskem prvenstvu. Medtem ko je bil glavni nosilec ob tretjem in drugem mestu na zadnjih dveh mundialih, pa na Euru rezultatskega presežka z ognjenimi še nima. Najdlje je Hrvaška prišla leta 2018 v četrtfinale.

KEVIN DE BRUYNE – nekateri člani izvrstne generacije belgijske reprezentance, ki je pred šestimi leti zasedla tretje mesto na svetovnem prvenstvu, so se že poslovili, še vedno pa rdeči vragi, ki so na zadnjih dveh Eurih izpadli v četrtfinalu, upe polagajo v Kevina De Bruyneja. Letos se Belgija ne podaja na veliko tekmovanje s takšnimi pričakovanji kot v zadnjih letih, toda vseeno ima kakovostno zasedbo, prvo ime pa je izvrstni 32-letni vezist Manchester Cityja, ki je kapetan reprezentance, za katero je na 99 tekmah dosegel 26 zadetkov. Po sijajni lanski sezoni s sinjemodrimi je imel eden najboljših vezistov svoje generacije, ki slovi kot odličen podajalec, letos težave s poškodbami, je pa City četrtič zapored osvojil Premier ligo.

Lamine Yamal je zadel že ob svojem debiju za Španijo. Mladenič iz Katalonije je star šele dobrih 16 let. Foto: EPA
Lamine Yamal je zadel že ob svojem debiju za Španijo. Mladenič iz Katalonije je star šele dobrih 16 let. Foto: EPA

JUDE BELLINGHAM – po selitvi iz dortmundske Borussie v Madrid k Realu je Judu Bellinghamu uspela sanjska debitantska sezona. V La ligi je blestel z 19 goli, s čimer je bil tretji strelec tekmovanja, odigral pa je tudi pomembno vlogo pri 15. naslovu kraljevega kluba v Ligi prvakov. Skupaj z napadalcem Bayerna Harryjem Kanom je Bellingham glavni nosilec igre treh levov, ki sodijo v najožji krog favoritov prvenstva. Vezist, ki bo med Eurom dopolnil 21 let, je za Anglijo že odigral 29 tekem, trikrat pa je našel pot v mrežo. Igral je na zadnjem svetovnem prvenstvu, prav tako pa na zadnjem evropskem, kjer so Angleži v finalu morali po enajstmetrovkah priznati premoč Italiji.

LAMINE YAMAL – Španija, ki je trikrat postala evropski prvak, je pa edina z ubranjenim naslovom leta 2012, ima v svoji vrsti številna zveneča imena, v reprezentanci pa je tudi nekaj izjemno obetavnih nogometašev. Vezna linija na čelu z odličnim Rodrijem je velik adut furie roje, ki pa v napadu veliko pričakuje od Lamina Yamala. Dan pred finalom Eura bo v Kataloniji rojeni nogometni biser dopolnil šele 17 let. Za sabo ima individualno zelo dobro sezono pri Barceloni, kjer je veliki talent čez noč postal udarna sila napada. Po dobrih predstavah v dresu matičnega kluba je hitro prejel tudi vpoklic v člansko izbrano vrsto, za katero je na šestih tekmah zadel že dvakrat. S 16 leti in 57 dnevi je postal najmlajši španski debitant in strelec. Oba rekorda je prevzel klubskemu soigralcu Gaviju. Odlično tehnično podkovani krilni nogometaš je velik up prihodnosti Barce in Španije, toda že zdaj je pomemben adut obeh.

Cristiano Ronaldo je še naprej pomemben del portugalske reprezentance, ki ima odlično zasedbo. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo je še naprej pomemben del portugalske reprezentance, ki ima odlično zasedbo. Foto: EPA

KYLIAN MBAPPE – že tako izvrstno ekipo madridskega Reala bo poleti okrepil še Kylian Mbappe, toda dosedanjega superzvezdnika PSG-ja predtem čaka še nova naloga s francosko reprezentanco. Les blues so skupaj z Angleži glavni favoriti turnirja v Nemčiji, kjer bodo po letih 1984 in 2000 lovili tretji naslov. Selektor Didier Deschamps je bil že evropski prvak kot nogometaš, svetovno krono je osvojil v obeh funkcijah, evropsko pa je naskakoval neuspešno. Na zadnjem Euru so Francozi razočarali. Tudi tedaj so bili v najožjem krogu favoritov turnirja, nanj prišli kot aktualni svetovni prvaki, toda poslovili so se v osmini finala. Mbappe je blestel na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih, ko je v Rusiji Francija osvojila naslov, v Katarju pa je klonila v finalu, zdaj želi take predstave z mundialov ponoviti še na Euru.

CRISTIANO RONALDO – letos je eden najboljših nogometašev vseh časov dopolnil že 39 let. Igra za savdski Al-Nassr, še vedno pa ostaja pomemben člen portugalske izbrane vrste. Cristiano Ronaldo se podaja že na svoje šesto evropsko prvenstvo, kar je rekord. Leta 2004 je igral na domačem turnirju, kjer so Portugalci razočarani pred Grčijo klonili v finalu, je pa CR na svoj račun prišel leta 2016, ko so evropski prvaki postali v Franciji. Prvi portugalski zvezdnik se je v finalu sicer hitro poškodoval. Zanj bo to že 11. veliki turnir, na katerem ima zasedba, ki jo zdaj vodi Katalonec Roberto Martinez, zelo visoke cilje. Ronaldo je kapetan reprezentance in njen rekorder po številu nastopov (206) in golov (128).