Traktor je pogost vzdevek pomočnikov, ki lahko dolgo in močno vlečejo glavnino in svoje kapetane. Na Dirki po Kataloniji in na spomeniku Liège–Bastogne–Liège se je v tej vlogi proslavil Domen Novak, ki ga enako delo zdaj čaka od Torina do Rima. Foto: ASO/Gaëtan Flamme
Traktor je pogost vzdevek pomočnikov, ki lahko dolgo in močno vlečejo glavnino in svoje kapetane. Na Dirki po Kataloniji in na spomeniku Liège–Bastogne–Liège se je v tej vlogi proslavil Domen Novak, ki ga enako delo zdaj čaka od Torina do Rima. Foto: ASO/Gaëtan Flamme

Spomladi je bil ključni pomočnik ob vseh skupno sedmih zmagah Tadeja Pogačarja, maja pa bo njegov vlečni konj v boju za rožnato majico. 28-letnik iz Dolenje vasi, naselja na desnem bregu Krke nasproti Otočca in enega izmed 18 naselij v Sloveniji, ki imajo isto ime.

Višinske priprave Lojzu, kot mu rečejo prijatelji in sotekmovalci, ne ustrezajo kot tudi ne vloga vodje, ki je zadolžen za dosego izida. A vseeno se Novak ne odpoveduje lastnim ambicijam, kar pomeni, da bo do konca sezone 2027 zagotovo dočakal svoj delež priložnosti za odmeven izid. Navsezadnje je ekipa UAE Emirates trenutno najboljša zasedba svetovne serije, v kateri zmaguje največ različnih kolesarjev in vsak pomočnik ve, da bo dočakal svojih pet minut za napad.


Povejte nam, od kod zdaj vaš novi vzdevek – traktor lamborghini, ki ga v objavah na svojih družabnih kanalih uporabljajo Pogačar in vaši ekipni kolegi?
Vedno načeloma narekujem tempo in iz tega izvira pogovor o traktorjih v karavani. Med kolesarji sem tudi eden najglasnejših, ker rad kaj povem, tudi o pravih traktorjih in teh stvareh. To izvira iz vsega tega.

Torej bi se po končani uspešni sezoni lahko vaš kapetan izpostavil in mogoče nabavil pravi traktor znamke lamborghini?
To bi bilo pa zelo lepo, a bomo videli, kako uspešna bo sezona.

Za zdaj izvrsten začetek za vašega kapetana, ekipo in za vas osebno. Slišati je veliko hvale na vaš račun. Kako bi primerjali vašo zdajšnjo pripravljenost v primerjavi s prejšnjo sezono?
Glede na lansko sezono sem letos veliko bolje pripravljen. Predlani nisem dirkal pol leta (ob menjavi ekipe) in to se je potem poznalo pri sami pripravi na sezono. Zdaj se pozna, da lažje prideš v formo in jo hitreje izpiliš. Lažje mi je tudi, ker vem, kako deluje ekipa, kako delujejo fantje, in vse je res veliko lažje.

Domen Novak je prvih pet grand tourov odpeljal za Bahrain, šestega pa lani za UAE in sicer na Vuelti. Najboljšo uvrstitev je dosegel na Giru 2022, ko je bil 31. Foto: ASO
Domen Novak je prvih pet grand tourov odpeljal za Bahrain, šestega pa lani za UAE in sicer na Vuelti. Najboljšo uvrstitev je dosegel na Giru 2022, ko je bil 31. Foto: ASO

Kako sami gledate na svojo sezono in prispevek k Pogačarjevim uspehom?
Sam sem prezadovoljen. Tudi ekipa je zelo zadovoljna, da opravljam svoje delo tako, kot so pričakovali, mogoče še bolje. Sam Tadej je zadovoljen in to je pomembno zame.

Kako se kolesarska karavana odziva na njegovo prevlado, recimo, ko je na Dirki po Kataloniji dobil kar štiri etape?
Vedo, da se, ko pride Tadej na start, borijo za drugo mesto. Tadej ima takšno mentaliteto in pristop, da gre na dirki vedno na zmago. Mogoče se čudno sliši, da je na Dirki po Kataloniji zmagal na štirih etapah. Ampak ima prav. Zakaj bi pustili drugim zmage? Nikomur ni bilo nič podarjeno in tudi on ne bo podarjal. Tudi prav je, da zmaga, saj če lahko zanj dela celotna ekipa, zakaj pa ne bi šel po zmago tistega dne.

Letos ste bili pomočnik ob vseh skupno že sedmih Pogačarjevih zmagah. Kako je bilo?
Z eno besedo smo – uživali. Mi fantje smo opravili svoje delo, vsak je vedel, zakaj je tam, kakšne so njegove naloge, Tadej pa je bil razred zase. Mislim, da tako dober, kot je zdaj, še ni bil. Lahko smo uživali na dirki in sicer.

Kakšne so bile za vas priprave na Dirko po Italiji? V objavah vaših sotekmovalcev ni bilo zaslediti, da bi šli na višinske priprave v Sierri Nevadi.
Z ekipo smo videli, da mi višina ne ugaja. Lani so me dali na višinske priprave, prišel sem kot vodja na Dirko po Sloveniji, a sem se slabo počutil, ni bilo forme. Z ekipo smo se pogovorili in sklenili, da ne grem na višinske priprave, in očitno se lahko dobro pripravim na tovrsten način. Ustreza mi, da ostanem doma in treniram sam. No, pa saj sem tudi v Sloveniji imel sneg, kot ga je imel Tadej v Sierri Nevadi.

Vaš trener pri UEA Emiratesu je Javier Sola, ki je od pretekle zime tudi osebni trener Tadeja Pogačarja. Vam ga je priporočil žal upokojeni Jan Polanc, vi pa ste ga naprej svojemu kapetanu. Kaj ga odlikuje in kako bi ga opisal?
Javier je izjemno profesionalen. Lahko rečem, da tovrstne podpore, ki jo prejemam od njega, nisem imel še nikoli. Če mi nekaj ustreza, se pogovoriva in dogovoriva, kar velja potem za naprej. Vsak dan skrbi zame, ali dobim telefonski klic ali SMS, kako je analiziral zadnji trening. Ko končam vožnjo, naložim datoteko na platformo in najpozneje čez pol ure imam že vse na pladnju, ali je bil trening odličen ali ne, kaj bi lahko še izpilil, da bi vse izpolnil. Stoodstotno se nam posveti, vsakemu posamezniku posebej.

Domen Novak in selektor Uroš Murn. Foto: www.alesfevzer.com
Domen Novak in selektor Uroš Murn. Foto: www.alesfevzer.com

Ob tem doma v Novem mestu sodelujete še s kondicijskim trenerjem Josipom Radakovićem, s katerim ste se srečali na začetku kolesarske poti v Adrii Mobilu.
Z Josipom sodelujem že od mlajših mladincev. Tudi po tem, ko sem postal profesionalec. Mogoče prej ekipe niso odobravale dela v fitnesu, a zdaj smo z ekipo našli skupni jezik in so zadovoljni. Moj trener hoče, da delam tako, Josipu zaupajo in se z njim pogovarjajo, kaj želijo. Sam pa tudi vidim, da lahko delam, kar hočem.

Sami ste v preteklosti rekli, da vam je lažje biti pomočnik kot vodja ekipe. Še drži to?
Da, imam nekaj težav s tem. Ko je pritisk na meni, da moram doseči izid, mi je veliko težje, kot če pomagam drugim.

Če se bo Dirka po Italiji uspešno razpletla, se vam morda ponuja vloga vodje na domači dirki? Navsezadnje ste bili na Dirki po Sloveniji 2022 že skupno tretji.
Ko sem prišel z Gira 2022, sem bil nato res dober. Tudi zdaj želim po njem dirkati za svoj izid, nočem pa že oditi na dirko kot pomočnik. Če bom pravi in bom pripravljen, s pravo voljo in motivacijo, bom prišel kot kapetan oziroma eden izmed vodij. Za slovenski Tour je predviden kapetan Diego Ulissi. Za zdaj so možnosti 50-50. Najprej je treba videti, kakšna bosta forma in stanje po Giru, potem pa se bomo odločili, ali bom nastopil.

Na prvi nastop na Dirki po Franciji boste morali še počakati kakšno leto, kakšno je pa vaše izhodišče za olimpijske igre?
Vemo, kdo so v prednosti. Mislim, da sem peti ali šesti kandidat v izboru za štiri mesta. A vse je še daleč, ne vemo, v kakšnem stanju bodo fantje, ali bodo vsi zdravi. Možnost pa je, da bi bil izbran.


Domen Novak priznava, da si enkrat želi osvojiti Dirko po Sloveniji, na kateri je bil leta 2017 drugi za Pogačarjem v seštevku za najboljšega mladega kolesarja. Foto: Sportida/Vid Ponikvar
Domen Novak priznava, da si enkrat želi osvojiti Dirko po Sloveniji, na kateri je bil leta 2017 drugi za Pogačarjem v seštevku za najboljšega mladega kolesarja. Foto: Sportida/Vid Ponikvar

Domen Novak ima v profesionalni karieri zgolj eno zmago – naslov državnega prvaka Slovenije leta 2019, ko je v Radovljici po dolgem pobegu slavil z več kot minuto prednosti pred dvojcem iz Adrie Mobil, medtem ko sta Roglič in Mohorič na četrtem in petem mestu zaostala že več kot tri minute. V karieri je po trikrat nastopil na Dirki po Italiji in Dirki po Španiji.

Zablestel je na Giru 2022, ko je bil v zadnjem tednu v Alpah zadnji pomočnik Mikela Lande, ki je osvojil skupno tretje mesto, sam pa je bil skupno na koncu 31. Na 20. etapi Belluno–Marmolada je dobil svojo priložnost v begu in na težki gorski etapi zasedel drugo mesto, kar je njegov najboljši izid na etapnih dirkah.

Nekaj tednov pozneje je bil drugi na uvodni etapi Dirke po Sloveniji (Nova Gorica–Postojna), kjer je na koncu osvojil skupno tretje mesto, sočasno pa se dogovoril za prestop k UAE Emiratesu, kjer so mu namenili vlogo zvestega Pogačarjevega pomočnika.