Ko se bo ekipa muzikala nedeljo zadnjič poklonila občinstvu, bodo imeli za seboj 16 predoglednih predstav in 33 ponovitev. Foto: Evan Zimmerman in Matthew Murphy
Ko se bo ekipa muzikala nedeljo zadnjič poklonila občinstvu, bodo imeli za seboj 16 predoglednih predstav in 33 ponovitev. Foto: Evan Zimmerman in Matthew Murphy
Kritiki so muzikal raztrgali kot
Kritiki so muzikal raztrgali kot "nenamerno komedijo", ki samo sebe jemlje preveč resno. Foto: Evan Zimmerman in Matthew Murphy

Diana, The Musical upesnjuje več desetletij Dianinega življenja – od srečanja z britanskim prestolonaslednikom, princem Charlesom v poznih 70. letih prejšnjega stoletja do princesine smrti v Parizu leta 1997. Predstavo je režiral Christopher Ashley, ki je sicer v preteklosti za režijo muzikalov kar trikrat dobil nagrado tony.

Zadnjo, 33. uprizoritev je muzikal doživel prejšnji konec tedna, premiera pa se je zgodila le mesec dni pred tem – 17. novembra, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Prvič so ga izvedli v San Diegu spomladi 2019 in ga nato spremenili. Premiera na Broadwayu je bila predvidena marca lani, a so datum zaradi pandemije koronavirusa prestavili.

"Če vam je mar za dostojanstvo kot koncept", se predstavi izognite
Po premieri je muzikal kljub vsem popravkom dobil uničujoče ocene. "Če vam je mar za Diano kot človeško bitje ali dostojanstvo kot koncept, boste ob takšni obravnavi njenega življenja tako po estetski kot po moralni plati zgroženi," je v New York Timesu zapisal kritik Jesse Green.

Tudi posnetek uprizoritve, ki je bil med zaprtjem Broadwaya objavljen na Netflixu, je bil deležen zelo negativnih kritik. Ena od kritik je posnetek opisala kot "steklen dragulj v Netflixovi kroni kraljevskih vsebin".

Omikron zakrivil drugo zaprtje Broadwaya
Pandemija je močno prizadela okoli 40 broadwajskih gledališč in večina jih je začela delovati šele septembra. V zadnjem tednu pa so zaradi omikrona odpovedali približno ducat predstav.

Neuspeh predstave o Diani po pisanju DPA ni osamljen primer, saj imajo broadwajski muzikali lahko zelo različno dobo trajanja. Leta 1988 so priredbo romana Stephena Kinga Carrie ukinili po petih uprizoritvah. Najdaljšo dobo pa ima po podatkih spletnega mesta broadway.org Fantom iz opere. Premierno so ga uprizorili 26. januarja 1988 in ga še vedno prikazujejo, običajno osemkrat tedensko.