Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot pojasnjuje vlada, med kritično infrastrukturo spada sektor energetike, prometa, prehrane, preskrbe s pitno vodo, zdravstva, financ, varovanja okolja ter sektor informacijsko-komunikacijskih omrežij in sistemov. V karanteno po visokotveganem stiku ne bo potrebno tudi zaposlenim v policiji in dejavnosti obrambe, ki se tako pridružujejo zaposlenim v zdravstvu, sociali ter vzgoji in izobraževanju, ki so bili med izjeme uvrščeni 19. januarja.

Izjema za vse velja pod pogojem, da v obdobju sedmih dni od visokotveganega stika vsakodnevno opravijo presejalno testiranje s hitrim antigenskim testom ali testom za samotestiranje na delovnem mestu in uporabljajo zaščitno masko tipa FFP2. Med izjemami, ki jim ni treba v karanteno na domu, so sicer tudi učenci, dijaki in študentje, ki so v stiku z okuženim pri pouku – torej če je tesen stik okužen sošolec.

Dokazovanje prebolelosti tudi z izvidom hitrega antigenskega testa

Na začetku januarja je sicer vlada sklenila, da po visokotveganem stiku v karanteno ne bo treba cepljenim s poživitvenim odmerkom, tistim, ki so zboleli za covidom pred manj kot 45 dnevi, in tistim, ki so polno cepljeni in so covid pred ali po tem tudi preboleli. Ob tem je bila karantena z desetih skrajšana na sedem dni.

Vlada pa je zdaj odločila, da se dokazovanje prebolelosti omogoča tudi z dokazilom o pozitivnem rezultatu hitrega antigenskega testa. Izjemo od karantene je tako odslej mogoče uveljavljati tako s pozitivnim rezultatom PCR-testa kot tudi hitrega antigenskega testa. V obeh primerih od pozitivnega izvida ne sme miniti manj kot 45 dni. Do zdaj je veljalo, da izvid ob tem ne sme biti mlajši od 10 dni, a je ta določba odslej umaknjena. Omenjeni spremembi se bosta nanašali tudi na izjemo od karantene za polno cepljene prebolele.

Tudi pri izjemi prebolelih, ki so tudi cepljeni, je vlada pri dokazovanju prebolelosti poleg testa PCR določila tudi možnost dokazovanja s hitrim antigenskim testom. Umaknila pa je določbo, da mora biti pozitiven rezultat testa starejši od desetih dni. "Spremembe sledijo spremenjenemu protokolu testiranja na virus SARS-CoV-2 kot odzivu na lastnosti različice omikron," so pojasnili na ministrstvu za zdravje.

Vse navedene spremembe so že bile objavljene v uradnem listu. V veljavo bodo stopile v petek.