Za HZS, rise in slovenske ljubitelje hokeja je glavno vprašanje, ali se bo IIHF držal marčnih sprememb in bosta prvi dve mesti v Ljubljani drugo leto res prinesli igranje elitne divizije. Po zatrjevanju generalnega sekretarja Dejana Kontreca je bila na koncu sprejeta še najugodnejša rešitev za Slovenijo. Foto: www.alesfevzer.com
Za HZS, rise in slovenske ljubitelje hokeja je glavno vprašanje, ali se bo IIHF držal marčnih sprememb in bosta prvi dve mesti v Ljubljani drugo leto res prinesli igranje elitne divizije. Po zatrjevanju generalnega sekretarja Dejana Kontreca je bila na koncu sprejeta še najugodnejša rešitev za Slovenijo. Foto: www.alesfevzer.com

Na Bledu se je zbrala že večina razpoložljivih slovenskih reprezentantov, izjema so seveda tisti, ki s svojimi klubi še igrajo končnice prvenstev. V ponedeljek dopoldne so opravili prvi trening, nato pa je vodstvo Hokejske zveze Slovenije na čelu s selektorjem Matjažem Kopitarjem predstavilo priprave in izhodišče, ki se je marca popolnoma spremenilo.

Najprej je koronavirusna pandemija dvakrat odnesla izvedbo svetovnega prvenstva drugega hokejskega razreda v glavnem mestu Slovenije, zdaj pa je vojaški napad Rusije na Ukrajino pretresel in premešal karte tudi v hokejskem svetu. Rusija in Belorusija sta bili izključeni, za zeleno mizo pa sta v elitno divizijo napredovali Francija in Avstrija, sicer prvi favoritinji ljubljanskega turnirja.

Selektor Kopitar je pred uradnim zborom sicer že vadil s šesterico povabljencev, ki so predčasno končali klubsko sezono. Foto: www.alesfevzer.com
Selektor Kopitar je pred uradnim zborom sicer že vadil s šesterico povabljencev, ki so predčasno končali klubsko sezono. Foto: www.alesfevzer.com

Napredovanje zaradi pogodbe z Infrontom

Namesto njiju prihaja iz tretjega razreda Litva, v Hali Tivoli pa se bo namesto šestih reprezentanc zdaj pet ekip potegovalo za še vedno dve vstopnici za med elitno šestnajsterico. Ob tem je generalni sekretar HZS-ja Dejan Kontrec razkril: "To je bila še najugodnejša rešitev za Slovenijo, preostale so bile veliko slabše. Tudi ta, da se v Ljubljani sploh ne bi napredovalo in bi izpadla samo ena reprezentanca. Glede napredovanja Francije in Avstrije: IIHF ima z agencijo Infront podpisano pogodbo, po kateri mora biti v elitni diviziji 16 ekip in bi v nasprotnem primeru plačevali kazen."

Drugo leto skoraj gotovo ne bo SP-ja elitne divizije v Sankt Peterburgu, kako bodo pa reševali vprašanje Rusije in Belorusije, pa ne ve nihče, vsaj dokler ne bo miru v Ukrajini. "Po pogodbi mora biti najmanj 16 ekip, torej se lahko igra tudi z 18 reprezentancami, če bi se dovolila vrnitev Rusov in Belorusov," je še pojasnil Kontrec.

Risi bodo veliki favoriti v Tivoliju, največ težav na branilskih položajih

Znižana cena paketu za tekme Slovenije

Slovenija je na ljubljanskem turnirju med 3. in 8. majem v konkurenci Južne Koreje, Madžarske, Romunije in Litve nedvomni favorit za osvojitev enega izmed prvih dveh mest, s čimer bi se risi po šestih letih vrnili v prvi razred svetovnega hokeja. Vse tekme Slovenije se bodo v Hali Tivoli igrale ob 19. uri.

Na seznamu je, normalno, videli pa bomo, kaj ali kako bo. Za zdaj so v končnici, razpored je kar v redu, lahko se zgodi, da bodo v končnici. Če ne bodo, bomo o tem povedali kaj več takrat.

Ali je Anže Kopitar na voljo reprezentanci?

Ker je turnir brez Francozov in zlasti Avstrijcev precej manj privlačen za gledalce, ob tem pa se igra ena tekma manj, so bili pri Hokejski zvezi Slovenije primorani v spremembe cen vstopnic. "Ob spremenjenem sporedu in tekmecih gre zdaj v predprodajo nov paket, ki smo mu znižali ceno. Paket vseh štirih tekem Slovenije znaša 50 €. Za naročnike Telekoma, lastnike kartic Petrola ali enega izmed zavarovanj Triglava pa 40 evrov. Po koncu predprodaje bo cena posamezne tekme Slovenije znašala 15 evrov," je pojasnil predsednik HZS-ja Matjaž Rakovec.

Manjkajo vpleteni v končnice in Severnoameričana

"Prišla je večina, Bremerhaven v DEL-u s tremi našimi še igra, prav tako Fehervar s Kuraltom. Njih iz Evrope še ni, Anže Kopitar naskakuje končnico v NHL-u, Jan Drozg je še v končnici AHL-a, ta se končuje dokaj pozno. To bomo spremljali in videli, kaj se dogaja. Videli bomo še, kakšno bo stanje pri zdaj vpoklicanih igralcih, spremljamo tudi Jeseničane. Ko bodo končali, se bomo odločili, kako in kaj," je o tem, na koga lahko računa na domačem SP-ju, povedal selektor Kopitar. Zato pa se je iz ZDA pripravam reprezentance prvič v karieri že pridružil študent Luka Maver, ki igra v NCAA-ju.

"Opravili smo že prvi trening, ta teden bomo na Bledu, prvi teden še brez tekem, v bistvu je to najtežji del priprav, treba se je dobro organizirati. Treniramo dvakrat na dan, drugi sklop pa sledi naslednji teden," je dodal Kopitar.

Generalni sekretar Dejan Kontrec:
Generalni sekretar Dejan Kontrec: "Izziv je bil sestaviti nov urnik. Na koncu smo dobili dober spored, kjer Slovenci igrajo z najbolje rangiranima nasprotnikoma – Južno Korejo in Madžarsko – na koncu. Začnemo z Litvo, nadaljujemo z Romunijo, nato dan premora, po Madžarih še en dan predaha in za konec s Korejci. Vse tekme Slovenije bodo ob 19.00." Foto: www.alesfevzer.com

Pet pripravljalnih tekem, zadnja na Bledu

Po 18. aprilu bodo treninge oplemenitili še s prijateljskimi tekmami, najprej bodo igrali 19. aprila na Madžarskem z Madžari, potem na Slovaškem z Japonsko (21.) in Romunijo (22.), v zadnjem tednu pred SP-jem pa še z Italijo (28. aprila v Pontebbi/Tablji) in Francijo. Zadnja pripravljalna tekma bo 30. aprila na Bledu.

Poškodbe razredčile modro črto

"Vabljena sta bila tudi Andrej Tavželj in Žiga Pavlin, a sta se opravičila, ker želita odpraviti svoje zdravstvene težave, zaradi česar izpuščata SP," je selektor Kopitar pojasnil, da poškodbe in hokejska narava dela krojijo predvsem sestavo obrambe.

Iz Finske se je namreč poškodovan vrnil tudi nadarjeni Bine Mašič, ki je lani odločil državno prvenstvo, tokrat pa ga čaka operacija. Že Olimpija je ostala brez pomoči Kristjana Čepona, zdaj pa še reprezentanca. Težave s poškodbami pri branilcih imajo tudi Jesenice, ki igrajo finale Alpske lige, nato pa bi morali popolniti reprezentančne vrste. Ob koncu novinarske konference je Kopitar potrdil tudi govorico, da je Jurij Repe sklenil hokejsko kariero.

Uvodni teden tritedenskih priprav prinaša po dva treninga na ledu na dan, čez teden dni pa se bodo risi odpravili najprej na Madžarsko, nato pa še na Slovaški in odigrali tri pripravljalne tekme. Foto: www.alesfevzer.com
Uvodni teden tritedenskih priprav prinaša po dva treninga na ledu na dan, čez teden dni pa se bodo risi odpravili najprej na Madžarsko, nato pa še na Slovaški in odigrali tri pripravljalne tekme. Foto: www.alesfevzer.com

Robert Sabolič: Izgovorov ne bo

A vseeno je v obrambi znan obraz in nekdanji kapetan. Mitja Robar se za domače svetovno prvenstvo vrača med rise. Prekaljeni Mariborčan je skupaj z napadalcem Robertom Saboličem predstavil pogled igralcev na majsko svetovno prvenstvo.

"Zdaj bodo vloge na turnirju razdeljene malo drugače. Ko smo bili nazadnje skupaj avgusta, nismo bili favoriti in se nam ni 'poklopilo', zdaj smo mi favoriti, igramo doma in ne bo izgovorov. Vzdušje je super, je pa tudi nekaj novih fantov," je Sabolič priznal, da na začetku maja Slovenci igrajo samo za eno stvar.

V en glas – tako vodstvo zveze, stroke kot igralci – pravijo, da od vloge prvega favorita ne bežijo in da je edini zadovoljiv razplet napredovanje in vrnitev v elitno divizijo svetovnega hokeja.

Kopitar: Premagati moramo vse štiri tekmece in osvojiti prvo mesto

Tekme SP-ja Divizije I, skupine A 2022 v Ljubljani

Torek, 3. maja, ob 15.30:
MADŽARSKA - JUŽNA KOREJAOb 19.00:
SLOVENIJA – LITVA

Sreda, 4. maja, ob 15.30:
LITVA - MADŽARSKA

Ob 19.00:

ROMUNIJA – SLOVENIJA

Četrtek, 5. maja, ob 15.30:
ROMUNIJA - JUŽNA KOREJA

Petek, 6. maja, ob 15.30:
JUŽNA KOREJA - LITVA

Ob 19.00:

SLOVENIJA – MADŽARSKA

Sobota, 7. maja, ob 15.30:
LITVA - ROMUNIJA

Nedelja, 8. maja, ob 15.30:
MADŽARSKA - ROMUNIJA

Ob 19.00:

JUŽNA KOREJA – SLOVENIJA

Širši seznam igralcev SLOVENIJE za SP 2022

Vratarji:

  • Gašper Krošelj (Mlada Boleslav/ČEŠ)
  • Matija Pintarič (Rouen/FRA)
  • Žan Us (Olimpija/IceHL)
  • rezerva Val Usnik (KAC/ICEHL/AL)

Branilci:

  • Aljoša Crnovič (Olimpija/IceHL)
  • Blaž Gregorc (Augsburg/NEM)
  • Aleksandar Magovac (Olimpija/IceHL)
  • Matic Podlipnik (Spisska Nova Ves/SVK)
  • Klemen Pretnar (Amiens/FRA)
  • Mitja Robar (Olimpija/IceHL)
  • Miha Štebih (Olimpija/IceHL)
  • rezerva Nejc Stojan (Jesenice/AL)

Napadalci:

  • Tadej Čimžar (Olimpija/IceHL)
  • Žiga Jeglič (Fischtown/NEM)
  • Rok Kapel (Olimpija/IceHL)
  • Gregor Koblar (Olimpija/IceHL)
  • Anže Kuralt (Fehervar/IceHL)
  • Ken Ograjenšek (Graz/IceHL)
  • Žiga Pance (Olimpija/IceHL)
  • Robert Sabolič (Krefeld/NEM)
  • Nik Simšič (Olimpija/IceHL)
  • Jaka Sodja (Olimpija/IceHL)
  • Jaka Šturm (Olimpija/IceHL)
  • Rok Tičar (KAC/IceHL)
  • Blaž Tomaževič (Olimpija/IceHL)
  • Jan Urbas (Fischtown/NEM)
  • Miha Verlič (Fischtown/NEM)
  • Miha Zajc (Olimpija/IceHL)
  • rezerva Marcel Mahkovec (Krefelder/NEM III/U-20)
  • rezerva Matic Török (KooKoo/FIN/U-20)

"Severnoameričani":

  • Anže Kopitar (Los Angeles/NHL)
  • Jan Drozg (Grand Rapids Griffins/AHL)
  • Luka Maver (American International College/NCAA)

Strokovni štab

Selektor: Matjaž Kopitar
Pomočnik: Gorazd Rekelj
Tomaž Razingar, Dejan Kontrec