Ruski novinar Mihail Fišman je zapustil državo. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Ruski novinar Mihail Fišman je zapustil državo. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Agencija za nadzor komunikacij Roskomnadzor je številne do Kremlja kritične medije obtožila, da o tako imenovani vojaški operaciji v Ukrajini širijo lažne informacije. Številni novinarji, ruski in tuji, so državo zapustili.

Rusija je med drugim onemogočila Facebook. Foto: Reuters
Rusija je med drugim onemogočila Facebook. Foto: Reuters

Maša Majers je nekdanja novinarka radia Eho Moskve, ki je za ta medij delala več kot 10 let. Ena najbolj poslušanih radijskih postaj, ki je bila pogosto kritična do oblasti, je začela oddajati leta 1990. "Poročali smo v obdobjih Gorbačova, Jelcina, Putina, Medvedjeva in znova Putina. Naše vodstvo se je nepopisno trudilo, da bi se radijska postaja ohranila," je povedala Majerjeva.

Nekaj dni po začetku tako imenovane vojaške operacije v Ukrajini, kot vojno imenuje Kremelj, je neodvisni radio Eho Moskve nehal delovati. Razlog je bil kritično poročanje o dogajanju v Ukrajini. "Upravni odbor je za sprejetje odločitve o likvidaciji radijske postaje potreboval samo 15 minut. Ta postaja je bila ustanovljena takrat kot Ruska federacija. Na vrhu so preprosto rekli, da nas je treba ukiniti. In so nas ukinili."

Fišman: Jasno je bilo, da neodvisni mediji ne bodo dolgo živeli

Na začetku marca je zaradi pritiskov oblasti nehala delovati tudi neodvisna televizija Dožd. Številni njeni novinarji so državo zapustili, med njimi tudi znani televizijski voditelj Mihail Fišman. "Že pred vojno je bilo jasno, da Dožd in drugi neodvisni mediji ne bodo dolgo živeli. Jasno je bilo, da če se bo vojna začela, bo to konec. To je bilo očitno. In tako se je tudi zgodilo."

Duma je v zadnjih letih sprejela številne represivne zakone, ki so otežili delovanje neodvisnih medijev. Za namerno širjenje domnevno lažnih informacij o ruski vojski je zagroženih kar 15 let zapora.

Zakon o namernem širjenju domnevno lažnih informacij o delovanju ruske vojske je novinarjem skoraj povsem onemogočil neodvisno poročanje. Iz Rusije je v zadnjih tednih odšlo več kot 150 novinarjev, tako domačih kot tujih.

Sorodna novica "V rusko-ukrajinski vojni povsem zabrisane ločnice med poročanjem in propagando"

Tudi radijski novinar in voditelj Maksim Kurnikov ne živi več v Rusiji: "Če vojno imenuješ vojna in ne posebna operacija, ti grozi do 15 let zapora, kar je nepredstavljivo. V Rusiji ljudje dobijo nižjo kazen za umor."

Ruske oblasti so omejile dostop do spletnih strani britanskega BBC-ja in Radia Svoboda v ruščini. Ker mu grozi ukinitev, je začasno nehal izhajati opozicijski časnik Nova Gazeta.

"Vsak dela, kar lahko. Eho Moskve je vzpostavil svoj kanal na YouTubu, jaz sem vzpostavil svojega, prav tako drugi novinarji. Ruska vlada je informacije zagrnila z železno zaveso. To je očitno. Prebijali se bomo skoznjo in skušali opravljati svoje delo," je dejal Fišman.

"Dokler se v Rusiji ne bo spremenil režim, bo vse težje delati. Mislim, da ne bo mogoče ničesar znova začeti," je ocenil Kurnikov.

Agencija za nadzor komunikacij Roskomnadzor je nedavno onemogočila dostop tudi do spletne strani neodvisnega časopisa Moscow Times.

Napad Kremlja na neodvisne medije