Primož Roglič je imel krizo na ciljnem vzponu, a mu jo je uspelo še pravočasno prebroditi za skupno zmago. Foto: ASO/Billy Ceusters
Primož Roglič je imel krizo na ciljnem vzponu, a mu jo je uspelo še pravočasno prebroditi za skupno zmago. Foto: ASO/Billy Ceusters

Roglič je ciljno črto prečkal šesti z 48 sekundami zaostanka, kar je bilo dovolj, da je ohranil rumeno majico vodilnega. Pičlih osem sekund je na koncu v skupnem seštevku ločilo Rogliča in drugouvrščenega Jorgensona. Tretji je bil z zaostankom 36 sekund Gee, etapni zmagovalec Rodriguez je na četrtem mestu zaostal minuto.

Roglič v zadnji etapi kriterija po Dofineji trpel, nato pa se veselil skupne zmage

"Šlo je na tesno, a na koncu se je vse izšlo v moj prid. Ves čas so mi govorili o zaostankih. Poznali smo razliko in večinoma sem jih videl pred sabo," je po etapi povedal vidno izmučeni Roglič in nadaljeval: "Zadnje tri dni sem trpel. Noro je bilo z vsemi temi padci in zadevami, ki jih ne želiš doživeti, a tudi to je del kolesarstva. Na koncu je bilo še veliko zahtevnih klancev. Prelepo je."

Zmaga na Dirki po Dofineji je seveda lepa popotnica za Dirko po Franciji, ki se bo začela 29. junija v Firencah, a Roglič ostaja realen: "Dofineja je eno, Tour pa nekaj drugega. Najprej si želim samo proslaviti ta trenutek, kajti na takšnih dirkah ne zmagaš vsak dan. Gotovo je to nekaj, kar smo z ekipo potrebovali."

Skupni vrstni red (8/8):              
  1. P. ROGLIČ        SLO     25:35:40
  2. M. JORGENSON     ZDA        +0:08
  3. D. GEE           KAN         0:36
  4. C. RODRIGUEZ     ŠPA         1:00
  5. L. DE PLUS       BEL         2:04
  6. A. VLASOV        RUS         2:06
  7. R. EVENEPOEL     BEL         2:25
Sorodna novica Roglič: Gremo v pravo smer, tudi moštveni kolegi so naredili prave korake

Večji del etape je minil v znamenju skupine ubežnikov. 11 kolesarjev, med njimi je bil znova Marc Soler (UAE Emirates), si je hitro prikolesarilo minuto ali dve prednosti. Glavnina je dobro nadzirala beg, Rogličevi moštveni tovariši pri Bori Hansgroheju so opravili odlično delo.

Na čelo glavnine so znova zapeljali v zaključku, tik pred zadnjim kategoriziranim vzponom, ko so zaostanek za vodilnimi začeli hitro topiti, pomagali so jim tudi kolesarji Lidl Treka, zlasti Mads Pedersen. Na vznožju prelaza Plateau des Glieres je bil beg nevtraliziran, na koncu sta vztrajala le še Guillaume Martin (Cofidis) in Sean Quinn (EF Education Easy Post).

Dofineja je eno, Tour pa nekaj drugega. Najprej si želim samo proslaviti ta trenutek, kajti na takšnih dirkah ne zmagaš vsak dan.

Primož Roglič

Ta je moral kmalu položiti orožje, Martinu pa se je pridružil Giulio Ciccone (Lidl Trek), ki je skočil iz glavnine 7,6 km pred ciljem. Sledil je napad peterice kolesarjev, ki je za seboj pustila Rogliča. Jorgenson, Santiago Buitrago, Rodriguez, Derek Gee in Laurens De Plus so pritisnili na pedale in si hitro nabrali 10 sekund prednosti. Roglič je proti vrhu kolesaril v Cicconejevi družbi. Kisovčan ob morebitni Jorgensonovi zmagi ni smel izgubiti več kot 52 sekund!

2,5 km pred ciljem je njegov zaostanek znašal že pol minute, začel se je počasi, a vztrajno večati, Ciccone mu ni bil v nobeno pomoč. Slovenskemu kolesarju je veliko uslugo naposled naredil Rodriguez (Ineos Grenadiers), ki je v ciljnem sprintu ugnal Jorgensona in mu odščipnil še nekaj bonifikacijskih sekund.

Profil zadnje, 8. etape. Foto: Organizator
Profil zadnje, 8. etape. Foto: Organizator

Štirje kategorizirani vzponi
Začetek etape je bil umeščen v Thones, od koder se je začel boj z višinskimi metri in težkimi prelazi. Štirje so bili kategorizirani, trije prve kategorije, eden je bil malce lažji. Najprej je kolesarje čakal 7,1 km dolg vzpon na Col de la Forclaz de Montmin ob 7,3-odstotnem povprečnem naklonu. Sledil je spust do vznožja prelaza tretje kategorije, Col des Esserieux (4,2 km ob 5,4-odstotnem povprečnem naklonu). Tekmovalci so se nato vrnili v Thones in zavili proti Saint Jean de Sixitu, kjer je bil leteči cilj. Sledil je spust do Arenthona, kmalu zatem prelaz prve kategorije – Le Saleve – ali 12,1 km vzpenjanja ob 6,8-odstotnem povprečnem naklonu. Daljši in krajši spust, nato v Thorens-Glieresu še zadnji prelaz dneva, Plateau des Glieres, kjer je moral Roglič v 9,4 km ob 7,1-odstotnem povprečnem naklonu odbiti še zadnje napade tekmecev.


87. Dirka po Švici, 1. etapa

Vaduz, kronometer, 4,8 km:            
  1. Y. LAMPAERT      BEL         5:05
  2. S. BISSEGGER     ŠVI        +0:03
  3. E. HAYTER         VB         0:04
  4. J. ALMEDIA       POR         0:07
  5. F. FISHER BLACK  NZL     isti čas
  6. S. WATSON         VB         0:09
  7. A. BETTIOL       ITA     isti čas
  8. S. KÜNG          ŠVI         0:11
                                      
Slovencev ni na dirki.