"Včasih se je zdelo, da je Novi kolidž majhen mehurček na Floridi," je za tiskovno agencijo AP komentiral 19-letni študent Willem Aspinall. "Zdaj imam občutek, da je ta mehurček počil." Foto: EPA

Fotografije in posnetki s prizorišča razkrivajo, da je bilo v smeteh na stotine knjig. Vodstvo kolidža je na novinarska vprašanja odgovorilo, da je kup odvečnih knjig "posledica rutinskega vzdrževanja". Ob tem je treba povedati, da so imeli študenti v preteklosti vedno priložnost za odkup knjig, ki so bile namenjene za odpis, tokrat pa te možnosti ni bilo. Med naslovi odvrženih knjig sta denimo When I Knew, zbirka kratkih zgodb LGBTQ+-skupnosti, in Finding the Movement, zgodovinski pregled drugega vala feminizma, je poročal časopis Sarasota Herald-Tribune.

Dogodek je veliko pozornosti pritegnil tudi zato, ker si floridski guverner Ron DeSantis prizadeva za spremembe na univerzi New College of Florida, ki od nekdaj slovi kot progresivna javna univerza. DeSantis je tudi podprl zakone, ki so namenjeni odstranjevanju knjig z določenimi tematikami iz javnih knjižnic.

Profesorica Amy Reid je za omenjeni časopis komentirala, da jo je množična odstranitev knjig šokirala, češ da se ji to zdi, kot da "mečejo v smeti demokracijo". Knjige so odvrgli približno teden pred jesenskim semestrom, ko se v kampus začnejo zgrinjati prvi študenti.

"Ukinili smo program študij spola in zdaj se bomo znebili smeti," je na družbenem omrežju X zapisal Christopher Rufo, ki ga je v upravni odbor kolidža imenoval guverner Ron DeSantis. Foto: EPA

Predstavnica Novega kolidža je v izjavi za javnost pojasnila, da so bile knjige iz obtoka umaknjene v dveh ločenih akcijah. Del je šel v odpis zaradi "rednega vzdrževanja zbirke", del pa je posledica odstranjevanja knjig, povezanih z ukinjenim programom študij spola. Te so "pozneje prevzeli posamezniki, ki jih nameravajo darovati v svoji skupnosti", je pojasnila in zanikala poročila medijev, da gre za "množično uničevanje knjig z LGBTQ+-vsebinami".

Ameriška zveza za državne svoboščine je kolidž namreč obtožila "predrzne geste cenzure". "Ta dejanja, ki so preprosto kulturna čistka, nas spomnijo na nekatera najtemnejša obdobja zgodovine, ko so režimi poskušali nadzor ohranjati z zažiganjem knjig in izkoreninjanjem znanja," je komentirala predsednica zveze Bacardi Jackson.

Avgusta lani, ko se je upravnemu odboru kolidža pridružilo več konservativnih članov, je univerza na pobudo člana odbora Christopherja Rufa ukinila program študij spola. Rufo je ativist, ki je vprašanja domnevne "kritične teorije rase" in "škodljivega vpliva na otroke" potisnil v ospredje pozornosti republikanske stranke.

Prav tako so na univerzi ukinili pisarno za raznolikost in enakopravnost. Upoštevati morajo pred kratkim sprejeti floridski zakon, po katerem šole z državnim financiranjem "ne smejo promovirati ali se udeleževati političnega ali družbenega aktivizma" ali ponujati predavanj, ki "izhajajo iz teorije, da so sistemski rasizem, seksizem, zatiranje in privilegiranost vpisani v temelj ameriških institucij".

V svojem mandatu guvernerja je DeSantis podprl zakone, ki si prizadevajo za odstranitev knjig, ki "vsebujejo pornografijo in vsebine, škodljive za mladoletne", iz knjižnic. Ti zakoni pogosto zadevajo knjige o pripadnikih LGBTQ+-skupnosti, o rasi in drugih temah, ki se republikancem zdijo "neprimerne za otroke".