Slovenci so iztržili točko proti Avstrijcem, ki so potrdili, da so izvrstna ekipa s kakovostnimi posamezniki. Remizirali so šestič zapored, predtem še proti Bolgariji, Danski, Srbiji, Angliji in Portugalski (če ne upoštevamo 11-m). Foto: www.alesfevzer.com
Slovenci so iztržili točko proti Avstrijcem, ki so potrdili, da so izvrstna ekipa s kakovostnimi posamezniki. Remizirali so šestič zapored, predtem še proti Bolgariji, Danski, Srbiji, Angliji in Portugalski (če ne upoštevamo 11-m). Foto: www.alesfevzer.com

"Tekma je bila zahtevna, fizično morda še bolj kot tiste na evropskem prvenstvu. Bilo je agresivno, veliko sprintov in napadanja globine. Ni bilo lahko, a mislim, da smo se kar dobro zoperstavili njihovemu slogu. Imamo rezerve pri pripravi napada, manjkalo nam je predvsem nekaj več svežine, mirnosti in natančnosti pri protinapadih," je dogajanje na zelenici po remiju z 1:1 povzel Erik Janža.

Slovenija je srečanje končala samo z enim strelom v okvir vrat, čeprav je imela priložnosti, da bi večkrat spravila v nevarnost vratarja gostov Patricka Pentza. "Nekaj protinapadov je bilo res obetavnih. Najbolj se spomnim tistega ob koncu prvega polčasa, ko so šli Stojanović, Šporar in Šeško v napad proti dvema branilcema, žal ga nismo izkoristili. Včasih je v sprintu tudi težko najti optimalno rešitev, saj smo predtem kar nekaj časa preživeli v nizkem bloku, v katerem se zelo trošiš. Tudi v drugem polčasu smo imeli nekaj polpriložnosti," je razložil Timi Max Elšnik.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Pri prejetem golu Avstrijci imeli preveč prostora

Po zgodnjem vodstvu Slovencev, ko je Benjamin Šeško zadel z 11-metrovke, je sledil pritisk fizično čvrstih Avstrijcev in po 12 minutah izenačenje vezista Bayerna Konrada Laimerja, ki je kaznoval luknjo na levi strani slovenske obrambe. "Nismo se mogli dvigniti iz nizke cone, trpeli smo in bili stisnjeni v svoj kazenski prostor. Avstrijcem smo pri zadetku pustili preveč prostora. Izkoristili so eno izmed redkih pravih priložnosti," je menil Vanja Drkušić. Da so se po doseženem golu malce preveč potegnili nazaj, je dejal tudi Janža.

"Lahko igramo bolje, toda tekmec pač ni bil od muh. Avstrijci so narekovali močnejši ritem, a na koncu smo zdržali. Res je, da tudi igrišče ni bilo najboljše, vendar enako za obe ekipi," je poudaril Sandi Lovrić. Potem ko zaradi aprilske poškodbe na evropskem prvenstvu ni bil v prvem planu, se je vezist Udineseja vrnil v začetno postavo, kjer je dobil prednost pred Janom Mlakarjem.

25-letni nogometaš, rojen v Lienzu, je med letoma 2013 in 2019 za mlajše avstrijske selekcije odigral kar 55 tekem, zato je bil dvoboj zanj nekaj posebnega. "Čustveno je bilo, poznam igralce, s katerimi sem skupaj delil slačilnico in smo prijatelji. Toda želel sem si samo eno – zmago."

Slovenci prigarali točko proti Avstriji na zelo slabi zelenici v Stožicah
Sorodna novica Kek: Prepričan sem, da bomo igrali v Ameriki

Drkušić: Odrekanje na treningih se je še povišalo

Pred začetkom Lige narodov so Slovenci samozavestno napovedali boj za prvo mesto v skupini, v kateri igrata še Norveška in Kazahstan. Avstrija je s številnimi nogometaši iz nemške Bundeslige na papirju vseeno favorit in zanimivo bo videti, kakšno bo razmerje na lestvici, preden se bosta izbrani vrsti srečali še enkrat v zadnjem krogu 17. novembra na Dunaju.

"V reprezentanci se je vzpostavila miselnost, da lahko premagamo vsakogar, saj nam je na evropskem prvenstvu zrastla samozavest, odrekanje na treningih pa se je še povišalo. Nikogar se ne bojimo, smo pa še vedno ponižni. Imeli smo priložnosti, da bi danes tudi zmagali, a na koncu je pošten izid 1:1," je opisal Drkušić.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Branilec Crvene zvezde je bil zadovoljen z Matevžem Vidovškom, ki je v vratih zamenjal bolehnega Jana Oblaka. Vratar Olimpije je že poznal podobno izkušnjo iz lanskega leta, ko je vskočil na domači tekmi proti Danski. Drkušić je omenil, da je imel tudi sam prejšnji teden nekaj težav s trebušno virozo.

Poleg Oblaka se je Slovenija tokrat morala znajti tudi brez Matjaža Keka na klopi, odslužil je kazen zaradi rdečega kartona proti Portugalcem v Nemčiji. "Ni preprosto biti brez dveh temeljev naše reprezentance. Smo pa s selektorjem normalno delali ves teden, vse do tekme. 'Vida' je korektno oddelal, zbral nekaj lepih obramb, ni nas pustil na cedilu," je njuno odsotnost pokomentiral Elšnik.

Proti Kazahstanu po tri točke

V ponedeljek v Ljubljano znova prihaja Kazahstan, ki je 20. novembra lani v Stožicah izgubil zadnjo tekmo kvalifikacij za uvrstitev na Euro 2024 (2:1). Kekovi fantje se zavedajo, da jih čaka drugačna tekma kot proti Avstriji, a nov težek boj.

Sorodna novica Slovenci za uvod v Ligo narodov brez Oblaka in Keka remizirali z Avstrijci

"Kazahstanci bodo sem prišli, da se nam maščujejo, moramo jih resno vzeti. Tudi njihova osvojena točka doma proti Norvežanom (0:0, op. a.) kaže, da ne bo lahko, podobno kot novembra. Zelenica bo po današnji tekmi še bolj načeta. Je pa kakovost na naši strani, morali bomo biti tisti, ki bodo narekovali ritem in napadali tri točke. Oni nas bodo verjetno poskušali ogroziti iz protinapadov," je napovedal Elšnik.

Vabljeni ste tudi k poslušanju izjav po tekmi na Valu 202. Kliknite spodaj!

Odzivi po tekmi na Valu 202