Vse najboljše, Tina Maze! Foto: EPA
Vse najboljše, Tina Maze! Foto: EPA
Tina Maze
Tina maze je najuspešnejša slovenska smučarka. Foto: EPA
Leonardo da Vinci
Leonardo se je rodil v italijanski pokrajini Toskana, umrl pa je v francoskem Clouxu. Foto: Biblioteca Reale di Torino
Gottfried Benn
Nemški pesnik, pisatelj in esejist Gottfried Benn velja za enenga začetnikov nemškega ekspresionizma.
Tennessee Williams
Tennesseeju Williamsu so ime nadeli šele sošolci na fakulteti; rodil se je kot Thomas Lanier Williams III.
Potovanje na luno
Znameniti prizor iz filma Potovanje na luno (1902), v katerem vanjo trešči raketa. Meliesovi filmi so bili v mnogočem podobni znanstvenofantastični literaturi Julesa Verna.
Donatella Versace
V 80. letih je Gianni predstavil parfum, posvečen Donatelli, imenovan Blonde, in ji predal vodenje znamke Versus pod okriljem hiše Versace. Foto: EPA
David Beckham
Leta 1975 se je rodil angleški nogometaš David Beckham. Foto: Reuters
Osama bin Laden
Ubili so ga leta 2011. Foto: EPA

Slavljenka je leta 2013 osvojila veliki kristalni globus in postala najboljša smučarka sezone. Velikemu je dodala še dva mala kristalna globusa.

Mazejeva je v tej sezoni osvojila 11 zmag in skupaj pa je 24-krat stala na stopničkah zmagovalnega odra. S tem je podrla rekord največ osvojenih stopničk v sezoni, z zbranimi 2.414 točkami, pa je podrla tudi rekord največ osvojenih točk v eni sezoni. S tem je prehitela znamenitega avstrijskega smučarja Hermanna Maierja.

Tina Maze v sezoni 2012/13 ni imela prave konkurence. Osvojila je veliki kristalni globus za skupno prvo mesto v svetovnem pokalu, prva mesta v veleslalomskem in superveleslalomskem seštevku ter dosegla drugi mesti v slalomu in smuku.

Začetki, ko je Tina Maze zapustila slovensko reprezentančno ekipo in začela trenirati s svojo ekipo Team to aMaze, so bili težki. Z visokimi številkami se je počasi začela prebijati med najboljše. Poteza se je obrestovala na domačem veleslalomu v Mariboru, kjer je zmagala leta 2009 in Tina je bila dokončno spet v vrhu. Že leta 2008 je dokazala, da je vsestranska smučarka, ko je bila s številko 47 najhitrejša na smuku v St. Moritzu. Leta 2011 je vsestranskost potrdila, ko je bila na koncu v skupni razvrstitvi svetovnega pokala tretja, leta 2012 je zaostala le za Lindsey Vonn, leta 2013 pa Črnjanka v svetovnem pokalu ni imela prave konkurence.

Rodila se je 2. maja 1983 v Slovenj Gradcu. Januarja 1999 je pri 15 letih debitirala v Svetovnem pokalu. Pri 17 se je udeležila svojega prvega Svetovnega prvenstva, naslednje leto pa prvih Olimpijskuh iger, kjer je v veleslalomu končala na 12. mestu. Kariero je začela kot specialistka za veleslalom, kasneje pa je začela voziti še vse ostale discipline.

Prvo zmago v karieri je doselga leta 2003 v Söldnu in skupni seštevek končala na 38. mestu z doseženimi 190 točkami, vsemi v veleslalomu. Sezona 2005 je bila uspešnejša, saj je trikrat zmagala v veleslalomu ter bila še dvakrat tretja v superveleslalomu. Sezono je končala na 10. mestu z 650 točkami od tega jih je 366 osvojila v veleslalomu, kjer je bila v skupnem seštevku četrta. Naslednjo sezono je z 525 točkami končala na 14. mestu. Sezona 2007 ni bla tako uspešna, saj se niti enkrat ni uvrstila na zmagovalni oder, med deseterico pa končala le trikrat. Sezono je končala na 30. mestu z 268 točkami.

Februarja 2008 je v St. Moritzu dobila svoj prvi smuk v karieri, ki je bil tudi prva ženska smukaška zmaga za Slovenijo. Zmagala je s štartno številko 47. Sezono je končala kot 28. z 287 točkami.

Sezona 2009 je bila sezona preboja. Zmagala je na dveh veleslalomih, v Mariboru in Areju. Trikrat je stala na stopničkah, kot druga v smuku in dvakrat tretja v superveleslalomu. Sezono je končala kot šesta z osvojenimi 852 točkami. Na Svetovnem prvenstvu v Val D'Iseru je osvojila srebrno medaljo v veleslalomu. V naslednji sezoni se je trikrat povzpela na oder za zmagovalce; zmagala je veleslalom v Garmischu ter bila druga v veleslalomu in slalomu. Petnajstkrat se je uvrstila med deseterico ter bila četrta v skupnem seštevku.

Tina Maze je na Olimpijskih igrah v Vancouvru nosila slovensko zastavo. Osvojila je dve srebrni medalji v veleslalomu in superveleslalomu.

Sezono 2011/2012 je začela z nekaj dobrimi rezultati in stopničkami. Prvo zmago sezone je dosegla v Trbižu v superkombinaciji. Na stopničkah je stala osemkrat, skupni seštevek pa končala na 3. mestu z 1139 točkami. Na Svetovnem prvenstvu v Garmischu je osvojila srebro v superkomninaciji ter zlato v veleslalomu. Sezona 2012 je bila zelo nenavada. Zmagala ni nobene tekme, desetkrat stala na stopničkah, nekajkrat pa le za las zgrašila zmago. 1402 osvojenih točk je zadostovalo za skupno drugo mesto.

Sezona 2012/2013 je bila sezona podiranja rekordov podiranja rekordov. Sezono je sklenila z 11 zmagami in postavila rekord po številu osvojenih točk 2414.


Leta 907 je umrl bolgarski kralj Boris I.

Leta 1519 je v francoskem Clouxu umrl italijanski renesančni arhitekt, izumitelj, inženir, kipar in slikar Leonardo da Vinci. Njegovo najbolj znano delo je portret Mone Lize.

Leta 1660 se je v Palermu rodil italijanski skladatelj in dirigent Alessandro Scarlatti. V svoji bogati glasbeni poti je napisal 650 kantat in številna cerkvena dela, proslavil pa se je kot mojster opere – opere serie, vseh naj bi bilo okoli 115, veliko se jih je izgubilo.

Leta 1729 se je rodila Katarina Velika. Pod njeno vladavino je Rusija stopila v novo obdobje ozemeljskega širjenja. V času njene vladavine je Rusija znova postala pomembna evropska sila.

Leta 1808 se je začela vstaja Špancev proti Napoleonovi zasedbi. Vstaja je ovekovečena na Goyevi sliki El dos del mayo, ki je na ogled v madridskem Pradu.

Leta 1852 se je rodil slovenski pisatelj in urednik Jakob Sket.

Leta 1858 je goriški nadškof Andrej Gollmayer posvetil Juraja Dobrillo v poreško-puljskega škofa.

Leta 1864 je umrl nemški skladatelj Giacomo Meyerbeer. Znana so njegova dela Hugenoti, Prerok in Afričanka. Rodil se je v Vogelsdorfu v bližini Berlina.

Leta 1866 se je rodil nemški jezikoslovec Paul Kretschmer.

Leta 1885 se je rodila ameriška igralka in kolumnistka Hedda Hopper. Znana je bila predvsem po opravljivih člankih v rumenih časopisih. Pisala je o hollywoodskih znancih in prijateljih.

Leta 1885 je belgijski kralj Leopold II. ustanovil svobodno državo Kongo.

Leta 1886 se je rodil nemški ekspresionistični pesnik, pisatelj in esejist Gottfried Benn.

Leta 1889 je etiopski cesar Menelik II. podpisal sporazum o prijateljstvu z Italijo, ki je dovolil Etiopiji nad Eritrejo.

Leta 1902 je bil predvajan prvi znanstvenofantastični film Pot na Luno avtorja Georgea Meliesa.

Leta 1904 se je rodil ameriški pevec zabavne glasbe in džeza ter filmski igralec Bing Crosby, s pravim imenom Harry Lillis.

Leta 1921 se je rodil indijski filmski režiser, scenarist in skladatelj Satjadžit Raj.

Leta 1933 so poročali o videnju pošasti iz škotskega jezera Loch Ness.

Leta 1933 je Adolf Hitler prepovedal sindikate.

Leta 1936 se je rodil angleški pevec Engelbert Humperdinck, ki je v svoji karieri prodal več kot 150 milijonov plošč.

Leta 1937 je umrl slovenski zborovodja in pedagog Matej Hubad.

Leta 1945 so vojaki Rdeče armade zavzeli Berlin. Med vojno so zavezniki na Nemčijo odvrgli 2.700.000 ton bomb. Med najhuje porušenimi mesti so bili Berlin, Hamburg, Dresden in Essen.

Leta 1945 sta se britanska vojska in jugoslovanska armada srečali pri Tržiču.

Leta 1945 so se enote jugoslovanske 4. armade po hudih bojih med Reko in Snežnikom prebile čez Mašun v Ilirsko Bistrico in skupaj z 9. korpusom NOV Slovenije osvobodile Trst.

Leta 1946 je šest zapornikov po neuspelem poskusu pobega iz zapora Alcatraz zavzelo zapor.

Leta 1955 se je rodila modna oblikovalka Donatella Versace.

Leta 1955 je Tennessee Williams dobil Pulitzerjevo nagrado za dramo Mačka na vroči pločevinasti strehi.

Leta 1975 se je rodil angleški nogometaš David Beckham.

Leta 1979 je umrl italijanski kemik in Nobelov nagrajenec Giulio Natta.

Leta 1989 je Madžarska kot prva komunistična država odprla meje z zahodom.

Leta 1995 so se začeli srbski raketni napadi na Zagreb, ki so se končali dan pozneje.

Leta 1997 je bil košarkar Philadelphie Allen Iverson izbran za novinca leta v Ligi NBA.

Leta 1997 so britanski volivci po 18 letih vladanja konservativcev izbrali novega predsednika vlade Tonyja Blaira – kandidata laburistične stranke. Na volitvah je premagal dotedanjega predsednika vlade Johna Majorja. Tony Blair je pri 43 letih postal najmlajši predsednik vlade v zadnjih 185 letih.

Leta 1997 je umrl avstralski nevropsiholog in Nobelov nagrajenec za medicino John Carew Eccles.

Leta 1997 je umrl brazilski pisatelj Paulo Freire. Brazilec je leta 1986 prejel Unescovo nagrado za svoje delo v izobraževanju.

Leta 1998 je bila v Bruslju ustanovljena Evropska centralna banka.

Leta 1998 je Union Olimpija v tretji tekmi finala državnega košarkarskega prvenstva v Tivoliju premagala Kovinotehno Savinjsko Polzelo z 72:57 (39:28) in osvojila sedmi naslov prvaka Slovenije.

Leta 1999 je umrl angleški filmski igralec Robert Oliver Reed.

Leta 2000 je dirkač formule ena Škot David Coulthard za las ušel smrti, potem ko je njegovo manjše letalo v Lyonu zaradi požara zasilno pristalo.

Leta 2001 je umrla ameriška igralka Gina Mastrogiacomo.

Leta 2005 je umrl četrti singapurski predsednik Vi Kim Vi.

Leta 2008 so slovenski hokejisti v uvodni tekmi na svetovnem prvenstvu elitne divizije prikazali dobro igro, a zmage seveda ni bilo. Gostiteljica Kanada je slavila s 5:1. Blestela sta Anže Kopitar in Robert Kristan.

Leta 2011, v noči s 1. na 2. maj, so pripadniki ameriških posebnih enot v pakistanskem mestu Abotabad po desetih letih iskanja ubili vodjo mednarodne teroristične mreže Al Kaida.