Zaradi izjemno nizkih temperatur in nizke vodne gladine na določenih delih zmrzujejo reke Mura, Drava, Dravinja, Sora, Savinja, Voglajna. Reka, Iška, Soča, Sava, Krka ... Foto: BoBo
Zaradi izjemno nizkih temperatur in nizke vodne gladine na določenih delih zmrzujejo reke Mura, Drava, Dravinja, Sora, Savinja, Voglajna. Reka, Iška, Soča, Sava, Krka ... Foto: BoBo

Zaradi burje na Primorskem še vedno velja oranžni alarm, saj lahko sunki dosežejo hitrost do 100 km na uro. Popoldne bo veter oslabel in v četrtek lahko v tem delu Slovenije pričakujejo "le" šibko burjo, ki pa se bo v noči na petek spet okrepila, napovedujejo na agenciji za okolje.

Na Primorskem se zaradi izjemno nizkih temperatur spopadajo še z eno težavo - pokajo namreč vodovodne cevi. Gasilci so tako samo dopoldne posredovali na več krajih, kjer je voda v ceveh zmrznila, zaradi česar so cevi počile, med drugim v Lokvi (občina Sežana), Izoli, Kopru in Postojni, piše na spletni strani uprave za zaščito in reševanje.

Trenutno moč burje lahko spremljate tukaj.
Na MMC-ju pa lahko spremljate tudi vreme in stanje na cestah.

Drugod po državi bo dan sicer pretežno jasen, malce več oblačnosti bo le na vzhodu države. Tam lahko v četrtek zjutraj pričakujejo tudi rekordno nizke temperature letošnje zime, saj se lahko živo srebro spusti do -20 stopinj. Preostala Slovenija se bo zbudila v bolj znosno četrtkovo jutro, saj bodo temperature med -16 in -10, na Primorskem okoli -4. Čez dan se bo "ogrelo" do -3, na Primorskem pa bodo termometri kazali do 5 stopinj Celzija.

Na Inštitutu za varovanje zdravje ob nizkih temperaturah opozarjajo na z mrazom povezane zdravstvene težave. Mraz pogosteje prizadene otroke do 4. leta starosti, starejše (po 75. letu), nekatere kronično bolne (z obolenji srčno-žilnega sistema, dihal), ljudi z duševnimi motnjami, ljudi, ki opravljajo delo na prostem, ter tiste, ki živijo v neustreznih bivalnih razmerah, in brezdomce.

Mraz lahko povzroči podhladitev telesa, saj telo v hladnem okolju izgublja telesno toploto hitreje, kot jo proizvaja. Prenizka telesna temperatura upočasni mišljenje in povzroči težave z gibanjem, zato je še posebej nevarna, saj se žrtev pogosto ne zaveda resnosti razmer in zato ne ukrepa primerno in pravočasno. Zaradi izpostavljenosti mrazu lahko ljudje dobijo omrzline - največkrat omrznejo nos, uhlji, brada ter prsti rok in nog.

V petek bo pretežno oblačno in večinoma suho, na Primorskem bo zopet pihala močna burja. V soboto bo oblačno, občasno bo rahlo snežilo. Še bo pihala močna burja, v notranjosti vzhodni veter.

Morje že skoraj doseglo najnižjo temperaturo
Vremenoslovci ob tem pravijo, da se je v zadnjih dneh močno ohladilo tudi morje - v torek zgodaj zjutraj so namreč na mareografski postaji Koper izmerili najnižjo polurno temperaturo morja, in sicer 4,7 stopinje, pričakujejo pa, da se bo morje še bolj ohladilo. "Ocenjujemo, da je najnižja temperatura v teh dneh ena od treh najnižjih temperatur od leta 1957 dalje. Najbolj hladno je bilo morje februarja 1963 in 1993 leta, ko so bile izmerjene temperature morja med 3 in 3,5 °C," so vremenoslovci še zapisali na svoji spletni strani.

Ob bregovih zmrzujejo tudi reke
Zaradi nizke vodnatosti in nizkih temperatur so nekatere reke po Sloveniji začele tudi zmrzovati - predvsem ob bregovih. Po podatkih Arsa so povsem zamrznili le nekateri manjši vodotoki na posameznih odsekih struge, ob bregovih pa so led opazili na Muri, Veliki Krki, Dravinji, Dravi, Bistrici, Pesnici, Pšati, Sori, Selški Sori, Savinji, Voglajni, Cerknici, Reki, Savi v zgornjem toku, Iški, Kamniški Bistrici, ponekod na Soči v srednjem toku.

Pojav ni redek, saj se led ponekod pojavlja vsako leto
"V naslednjih dneh se bo zaradi nizkih temperatur in male vodnatosti zamrznjenost posameznih vodotokov še nekoliko razširila," so še napisali na Arsu in pri tem dodali, da led ob rekah ni redek: "Led na manjših vodotokih se običajno v manjšem obsegu pojavlja skoraj vsako leto."