Foto:
Foto:
Številni Maldivski otoki so bili med decembrsko katastrofo skoraj v celoti poplavljeni.
Zaradi decembrskih cunamijev je umrlo najmanj 182.000 ljudi, še 106.000 pa je pogrešanih.

Senzorji za zaznavanje premikov valov in spreminjanje pritiska, seizmografi, računalniki za obdelavo podatkov in sateliti bodo budno spremljali dogajanje v oceanu in tako preprečili, da bi se tragedija v jugovzhodni Aziji ponovila.

Če se bo ponovil scenarij lanskega decembra, bodo naprave še pravočasno opozorile na nevarnost. Vendar pa revščina še vedno ostaja v krajih, ki jih je prizadel uničujoč cunami, zaradi česar si prebivalci teh krajev sodobne tehnologije ne morejo privoščiti in ob morebitni nevarnosti tudi nimajo dostopa do informacij, ki bi jim lahko rešile življenje.

Nekateri bodo brez zaščite
Tako so v revnejših predelih edina zaščita pred cunamiji opozorilne sirene. Čeprav lahko prispevajo k varnosti, pa še zdaleč niso tako učinkovite kot novodobna tehnologija. Znanstveniki opozarjajo, da bo prihodnje leto tehnologija sicer pripravljena na nov cunami, vendar pa so prebivalci kljub temu še vedno ogroženi. Zato je treba vzpostaviti komunikacijo med različnimi deli družbe, pravijo strokovnjaki.

Prepočasna odzivnost
Postavitev opozorilnega sistema pred cunamiji usklajujejo Združeni narodi ob pomoči znanstvenikov s celotnega območja ob Indijskem oceanu. V Indijskem oceanu je sicer že postavljenih 15 merilnih naprav, ki posredujejo informacije o valovanju morja, vendar pa informacije od tam prihajajo le vsako uro, kar pa je preredko za pravočasno evakuacijo pred cunamijem.

Alarm le prvi korak
Po nadgraditvi sistema bodo senzorji informacije pošiljali vsake tri minute. Informacije bodo najprej potovale v mednarodno središče za opazovanje dogajanja na morju, nato pa jih bodo od tam razposlali še v državne centre. Ko bodo opozorila prišla v državo, bo od vlad teh držav odvisno, kako se bodo odzvale na nevarnost. Tu pa bo treba postoriti še marsikaj, so prepričani strokovnjaki, saj je odkrivanje cunamija le majhen delček v sestavljanki.