Osvežitev po boolgarsko. Foto: EPA
Osvežitev po boolgarsko. Foto: EPA

Hm, prilegla bi se kakšna planota. Rakitna ali Pokljuka, kjer je pretežno senca, po navadi pa tudi rahlo pihlja.

Brane Gregorčič (Arso)
Vreme
Najbolj vroče bo v osrednjem in jugovzhodnem delu države. Foto: Meteoalarm
Preživeli najbolj vroč dan v letu?
Pasja vročina dosegla vrhunec
Vroooooooče ...

Bilo je sončno in vroče. Ponekod je pihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature so se gibale od 28 do 34, v jugovzhodni Sloveniji še do 36 stopinj Celzija. Pihal Brane Gregorčič z agencije za okolje je zjutraj za naš spletni portal tako (z obvezno mero verjetnosti) napovedal, da nas, vsaj v nekaterih delih države, čaka najbolj vroč poletni dan. Med najbolj "kritična" območja je uvrstil "Ljubljansko kotlino, Belo krajino ter Krško-Brežiško polje".

Gregorčič bo sicer pretežni del dneva preživel na delovnem mestu, MMC-ju pa je zaupal, kje bi bil najraje v takšnem vremenu. "Hm, prilegla bi se kakšna planota. Rakitna ali Pokljuka, kjer je pretežno senca, po navadi pa tudi rahlo pihlja."

BODITE OPREMLJENI Z INFORMACIJAMI
- MMC-vreme
- Vremenska napoved - video
- Temperature morja in jezer
- Podatki samodejnih postaj

V četrtek bo še večinoma sončno in vroče. Pihal bo veter južnih smeri. Predvsem na severu bo lahko nastala kakšna nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 22, najvišje dnevne od 28 do 34, v jugovzhodni Sloveniji še do 36 stopinj Celzija.

Nad zahodno Evropo je plitvo ciklonsko območje, nad Alpami in severnim Balkanom pa še vztraja šibko območje visokega zračnega tlaka. Od jugozahoda priteka k nam v višinah zelo topel zrak. V petek in soboto bo delno jasno s spremenljivo oblačno. Nastajale bodo krajevne plohe in nevihte, ki bodo v petek pogostejše. Vročina bo popustila.

Napotki prebivalcem za ravnanje v vročini (Inštitut za varovanje zdravja)
- dnevno spijte vsaj dva litra tekočine (brezalkoholne pijače, najbolje vode);
- ne uživajte pijač, ki vsebujejo kofein, alkohol ali veliko sladkorja;
- prostore zračite zjutraj in zvečer, čez dan pa čim manj;
- doma se hladite s hladno prho ali hladno kopeljo;
- oblačite se v bombažna ali lanena lahka, ohlapna oblačila svetlejših barv. Zaščitite se s sončnimi očali, pokrivalom za glavo in s kremo z zaščitnim faktorjem 15 ali več (UVB-zaščita) ter z ustrezno zaščito pred UVA-žarki;
- NIKOLI ne puščajte nikogar v zaprtem, parkiranem avtomobilu;
- zunanje fizične aktivnosti omejite na jutranje in večerne ure;
- nekateri ljudje so zdravstveno bolj ogroženi. Bodite posebej pozorni na znake prizadetosti pri dojenčkih in majhnih otrocih, starejših ljudeh, duševno prizadetih ter pri ljudeh s kroničnimi obolenji, predvsem pri srčnih bolnikih in ljudeh s povišanim krvnim pritiskom;
- bodite pozorni na kakovost hrane, ki jo uživate. V vročini se hrana hitreje pokvari;
- v primeru znakov vročinskih krčev, vročinske izčrpanosti ali vročinske kapi pokličite zdravniško pomoč.
Visoke temperature imajo lahko številne neprijetne posledice za zdravje, zlasti za določene skupine prebivalstva. Z upoštevanjem napotkov za ravnanje v času visokih temperatur lahko zmanjšamo tveganje, ki ga prinašajo.

Preseženo dolgoletno povprečje
Povprečna temperatura zraka je bila v prvi tretjini julija po vsej državi opazno nad dolgoletnim povprečjem, vendar nekoliko nižja, kot je bila lani. Julij se je začel s hladnim vremenom in povprečna dnevna temperatura je bila prve tri dni večinoma pod dolgoletnim povprečjem. Že 4. julija pa se je povprečna dnevna temperatura dvignila nad običajno in v drugi polovici prve tretjine meseca opazno dvignila nad dolgoletno povprečje. V zadnjih dneh ga po pretežnem delu države presega za od 6 do 7 stopinj Celzija.

Slovenija pri tem seveda ni izjema. Poročila o visokih temperaturah prihajajo z vsega sveta. Nekaj utrinkov vam je na voljo v spodnji galeriji. Držite se sence ...

Hm, prilegla bi se kakšna planota. Rakitna ali Pokljuka, kjer je pretežno senca, po navadi pa tudi rahlo pihlja.

Brane Gregorčič (Arso)
Preživeli najbolj vroč dan v letu?
Pasja vročina dosegla vrhunec
Vroooooooče ...