Tornado je popolnoma opustošil mesto Joplin. Oblasti škode še niso mogle oceniti. Foto: Reuters
Tornado je popolnoma opustošil mesto Joplin. Oblasti škode še niso mogle oceniti. Foto: Reuters
Tornado opustošil jug ZDA

Tornado je v mestu Joplin, ki leži 250 kilometrov južno od Kansas Cityja na jugozahodu Missourija, povzročil veliko razdejanje in uničil številne zgradbe, med njimi tudi sedemnadstropno bolnišnico. Fotografije s prizadetega območja kažejo povsem uničeno zgradbo bolnišnice, v kateri naj bi po navedbah prič tudi zagorelo, saj so videli, kako se je iz nje dvigal dim. Bolnišnico so evakuirali, bolnike pa prepeljali v zasilna bivališča.

Oblasti v Joplinu se bojijo, da bo žrtev tornada še več. "Trenutno se je število žrtev tornada povzpelo na 89, a se bojimo, da bo žrtev več kot sto," je za Reuters povedal mrliški oglednik okrožja Newton, guverner Missourija Jay Nixon pa je za CNN povedal, da še vedno pogrešajo ogromno ljudi.

Guverner Nixon je razglasil izredne razmere in na pomoč poklical nacionalno gardo pri odpravljanju katastrofe, pri kateri gre po njegovih besedah za razdejanje velikih razsežnosti. "Tornado je povzročil ogromno škodo," je povedal policist iz Joplina, obsega katastrofe pa oblasti še ne morejo oceniti.

Prizadeta tudi številna druga mesta
Tornado je poleg Joplina prizadel tudi druga mesta na ameriškem srednjem zahodu. V Minneapolisu je tornado vzel eno življenje in povzročil ogromno gmotno škodo, v nekaterih delih tega območja je prišlo do izpada telefonskih povezav in elektrike, številne ceste pa so neprehodne. 16 okrožij je razglasilo izredne razmere.

Ameriški predsednik Barack Obama je svojcem žrtev tornada že izrazil globoko sožalje. Letošnja pomlad je za ZDA zelo neugodna, saj po državi že dlje časa pustošijo tornadi. Samo konec aprila so tornadi, ki so pustošili po jugu ZDA, zahtevali najmanj 350 življenj.

Tornado opustošil jug ZDA