Ladja za kitolov s pripetimi kiti na poti v predelovalni obrat v islandskem mestu Hvalfjordur. Foto: Reuters
Ladja za kitolov s pripetimi kiti na poti v predelovalni obrat v islandskem mestu Hvalfjordur. Foto: Reuters

"Odločila sem se, da do konca avgusta ustavim vse operacije kitolova," je sporočila ministrica za prehrano, kmetijstvo in ribištvo Svandis Svavarsdottir. Sezona kitolova na Islandiji traja od srede junija do srede septembra.

Lov na brazdaste kite, ki zrasejo tudi do 20 metrov dolžine, so na Islandiji leta 1986 že prepovedali, vendar so ga leta 2006 znova dovolili.

Islandske oblasti dovoljujejo ulov 209 brazdastih kitov – gre za drugega največja predstavnika vrste za modrim kitom – in 217 manjših kitov minke na leto, vendar zaradi majhnih potreb na trgu kvot že tako niso dosegali, poroča Guardian.

Islandija je bila poleg Norveške in Japonske ena redkih držav, ki je še dovoljevala komercialni kitolov. Skupine za pravice živali in okoljevarstveniki so pozdravili ustavitev kitolova in jo označili za "velik mejnik v sočutnem ohranjanju kitov", poroča Guardian.

Pet ur trajajoče ubijanje

Kadaver brazdastega kita na Islandiji. Foto: Reuters
Kadaver brazdastega kita na Islandiji. Foto: Reuters

Islandska agencija za prehrano in veterino je v posebnem poročilu ugotovila, da postopek ubijanja kitov traja dlje, kot dovoljuje zakon o zaščiti živali. Pri tem so predstavili tudi videoposnetek lova na kita, ki je trajal kar pet ur in prikazal muke živali med ubijanjem.

"Dejavnost se v prihodnje ne more nadaljevati, če oblasti in imetniki dovoljenj ne morejo zagotoviti, da izpolnjujejo pogoje zakonodaje glede zaščite živali," je po ugotovitvah komisije sporočila ministrica Svavarsdottir.

Bo Islandija kitolov (spet) prepovedala?

Islandska vlada bo zdaj pridobila mnenje strokovnjakov in imetnikov dovolilnic za lov, da bo sprejela odločitev glede kitolova v prihodnosti.

V državi deluje samo še eno kitolovno podjetje Hvalur, njihova licenca pa se bo iztekla letos. Drugo podjetje, ki je dejavnost ustavilo leta 2020, je takrat sporočilo, da kitolov zanje ni bil več dobičkonosen.

Tudi javno mnenje očitno podpira prepoved, saj je v junijski anketi 51 odstotkov Islandcev izrazilo nasprotovanje kitolovu, podprlo pa ga je 29 odstotkov.