Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Sorodna novica "Kombinacija vročine, dehidracije, pomanjkanja hrane in spanja je smrtno nevarna"

Število dni, ko je tako vroče, da vklopimo klimatsko napravo, se v zadnjih desetletjih povečuje. Vendar so te naprave energetsko potratne in jih velja uporabljati zmerno.

Za manjšo porabo električne energije obstaja nekaj preprostih nasvetov, zlasti, da je prostor že v osnovi čim manj ogret. "Ko klimatska naprava deluje, naj bodo okna in vrata zaprta. Okna in balkonska vrata zastrimo z žaluzijami, roletami ali drugimi senčili. S tem preprečimo pasivno ogrevanje prostora," svetuje Barbara Primc z Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS).

Sicer pa se premislek o porabi energije začne pri nakupu, tako premalo močna kot premočna naprava sta lahko energetsko potratni. Za običajno visok in do 40 kvadratnih metrov velik prostor zadostuje 2,5 kilovatna naprava. Upoštevati je treba velikost prostora, lego prostora, število ljudi, ki se zadržujejo v tem prostoru in toplotno izolacijo stavbe. Na izbiro moči pa vplivajo tudi druge naprave, ki v prostor oddajajo toplotno energijo.

Poraba električne energije je pri nas poleti nekoliko višja kot spomladi, sploh pa poraste ob vročinskih valovih. "Razlog je predvsem intenzivnejša uporaba klimatskih naprav. To je še posebej izrazito v krajih z visokim deležem turističnih nastanitev," je pojasnil vodja centra vodenja na Elesu Andrej Vrbinc.

Kljub temu pa visoke temperature dramatičnega vpliva na proizvodnjo in porabo nimajo. Tudi proizvodnja v hidroelektrarnah je trenutno običajna. "Suša je, ampak visoke temperature povzročajo tajanje ledu v Alpah in drugod. To ugodneje vpliva na hidrologijo, sploh na začetku poletja. Potem pa tudi ledu ni več in se počasi uravna."

Poletna posebnost pa so sončne elektrarne, ki v najbolj osončenih urah proizvedejo tudi tretjino vse električne energije. Na dnevni ravni to pomeni od 10 do 14 odstotkov.