Nevihte so v zahodni in deloma osrednji Sloveniji začele nastajati že zgodaj popoldne, nato pa se bodo do večera razširile že nad večji del Slovenije in ponehale šele proti petkovemu jutru. Foto: BoBo
Nevihte so v zahodni in deloma osrednji Sloveniji začele nastajati že zgodaj popoldne, nato pa se bodo do večera razširile že nad večji del Slovenije in ponehale šele proti petkovemu jutru. Foto: BoBo

Padavine so že zajele nekatere dele Primorske, po poročanju uprave za zaščito in reševanje je morje poplavilo v Piranu in Izoli.

"Temperature bodo danes še precej visoke, med 26 in 30 stopinjami, zlasti tam, kjer bo več sonca, bo lahko do 29, 30 stopinj. Od zahoda se že počasi oblači oziroma se nam približuje fronta, ki nas bo dosegla v drugi polovici popoldneva. Sprva bo nekaj ploh in neviht nastalo v hribih zahodne Slovenije. Pozno popoldne, ko nas bo začela prehajati fronta, pa se bodo nevihte iznad Jadrana in Italije počasi širile v notranjost. Pri tem bo ob teh nevihtah lahko tudi za krajši čas kakšen močnejši naliv," je za Val 202 zjutraj napovedal vremenoslovec agencije za okolje (Arso) Urban Žagar.

Radarska slika padavin v zadnjih 90 minutah. Vir: ARSO

Opozoril je tudi na veter ob nevihtah, ki bo dosegel obalo. "Sunki bodo lahko kar precej močni in zlasti moramo biti pozorni, če smo kje na prostem. Vremensko dogajanje se bo ponoči počasi umirjalo. Predvsem v drugem delu noči bodo padavine začele slabeti in postopno tudi ponehale. Jutri nas čaka vremensko prijaznejši dan v smislu, da ne bomo več imeli kakšnih močnejših nalivov ali vetra, vseeno pa bo nastalo še nekaj ploh in neviht," je še pojasnil.

Arso je za četrtek in petek za celotno državo izdal rumeno opozorilo. "Ker bo šlo za prehod vremenske motnje, pričakujemo padavine po vsej državi v nasprotju s preteklimi dnevi, ko so bile nevihte zelo krajevne in tudi kratkotrajne. V naslednjih 24 urah bo predvidoma v zahodni Sloveniji padlo od 20 do 60 litrov dežja na kvadratni meter, na vzhodu pa nekje od 5 do 20. Ob nevihtah bo seveda tudi nekaj nalivov, sunkov vetra in udarov strel, tako da lahko pričakujemo tudi kakšno s tem povezano nevšečnost," je Arso navedel na družbenem omrežju Facebook.

Na Primorskem je še vedno velika požarna ogroženost naravnega okolja.

Petek bo spremenljivo oblačen, nastale bodo še posamezne plohe in kakšna nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, najvišje dnevne od 21 do 27 stopinj Celzija.

"V soboto bo precej jasno. Zjutraj bo po nižinah marsikje megla ali nizka oblačnost. V nedeljo bo na vzhodu sprva še precej sončno, drugod pa bo oblačnost naraščala. Popoldne se bodo v zahodnih krajih začele pojavljati padavine z nevihtami, ki se bodo popoldne začele širiti proti vzhodu," še napoveduje Arso.