Uprava za zaščito in reševanje je naštela 59 dogodkov, večina je bila v povezavi z močnim vetrom. Foto: BoBo
Uprava za zaščito in reševanje je naštela 59 dogodkov, večina je bila v povezavi z močnim vetrom. Foto: BoBo

Gasilci iz skupno 76 gasilskih enot ter službe Elektra, komunale, javne razsvetljave so imeli kar nekaj dela. Zalilo je več kleti, veter je odkrival strehe ter podiral drevesa in drogove.

Nevihte v osrednji in severni Sloveniji so namreč spremljali močni nalivi in močni sunki vetra. Najmočnejši naliv so v obdobju 30 minut izmerili v Jelendolu, 27 milimetrov padavin. Najmočnejši sunek vetra so na Agenciji RS za okolje (Arso) izmerili na hidrološki postaji Brinje v Ljubljani, in sicer 80 kilometrov na uro.

Nekaj tisoč odjemalcev je ostalo brez elektrike

Močan veter je podrl večje število dreves, od katerih jih je nekaj padlo na parkirana vozila, objekte in cestišča, se naslonilo in poškodovalo telekomunikacijske in elektrodistribucijske vodnike, pri čemer je na območju občine Podvelka brez električne energije ostalo skupno okoli 1300 odjemalcev. Prav tako je veter podrl nekaj drogov telekomunikacij in javne razsvetljave ter poškodoval nekaj ostrešij objektov.

Meteorna voda je zalila in ogrožala manjše število objektov ter poplavila posamezna cestišča. V Radljah ob Dravi in Kotljah je klestila toča. V tri objekte so udaile strele, pri čemer je v enem primeru poškodovalo dimnik in del ostrešja.

Pri sanaciji je sodelovalo 76 gasilskih enot, od tega tri poklicne, aktivirane so bile službe elektra, komunale, javne razsvetljave idr. Skupno je bilo prijavljenih 59 dogodkov, od tega 29 na območju Ljubljane, 11 na območju Maribora, devet na območju Slovenj Gradca, pet na Ptuju, dva na območju Celja ter po en dogodek v Trbovljah in Brežicah.

Večerno vremensko dogajanje v Mozirju. Foto: Kaja Zahojnik
Večerno vremensko dogajanje v Mozirju. Foto: Kaja Zahojnik

Med več sto udari strel so tri udarile v objekte, pri čemer je v enem primeru poškodovalo dimnik in del strehe okoli njega.

Posredovali so skupno pri 59 dogodkih, od tega pri 29 na območju Ljubljane, 11 na območju Maribora, devetih v Slovenj Gradcu, petih na Ptuju, dveh v Celju, posredovali so še na območju Nove Gorice, Trbovelj in Brežic.

Radarska slika padavin v zadnjih 90 minutah. vir: ARSO

Današnji dan bo sončen, popoldne in zvečer pa bodo v notranjosti nastale posamezne plohe in nevihte. Ponoči se bo ozračje umirilo.

Vreme RTVSLO.si