Radarska slika padavin v zadnjih 90 minutah. vir: ARSO

Po podatkih Agencije za okolje RS se bodo od nedelje zvečer do ponedeljka zjutraj v zahodni, južni in osrednji Sloveniji pojavljale nevihte. Težave lahko povzročijo močni nalivi. Pasovi z močnejšimi padavinami bodo z jugovzhodnim vetrom potovali iznad severnega Jadrana proti notranjosti. Skupno lahko predvsem v zahodni polovici države do ponedeljka zjutraj pade od 50 do 100 milimetrov padavin, krajevno pa lahko tudi več kot 150 mm.

Arso je zato izdal oranžno oziroma tretje najvišje opozorilo na štiristopenjski lestvici. Izdano je za zvečer in ponoči za obe zahodni regiji, osrednjo Slovenijo in tudi za jugovzhodni del države. Za vzhodni del države je za ponoči in za ponedeljek za eno stopnjo nižje, rumeno opozorilo.

Zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov je Arso izdal posebno vremensko napoved za Gorenjsko, Savinjsko in Koroško. Foto: Arso
Zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov je Arso izdal posebno vremensko napoved za Gorenjsko, Savinjsko in Koroško. Foto: Arso

Nalivi bodo trajali do ponedeljka zjutraj, nato pa se bo čez dan dogajanje umirjalo, a bo še vedno spremenljivo s plohami in nevihtami. Tudi ohladilo se bo; v ponedeljek popoldne bodo temperature padle pod 20 stopinj.

Narastejo lahko hudourniki

Vreme RTVSLO.si

Ob nevihtah z nalivi hitro bodo namreč narasli hudourniški vodotoki in manjše reke ter hudourniki v več delih države. Arso v hidrološki napovedi opozarja, da so verjetna razlivanja posameznih hudourniških vodotokov, ob krajevno močnih nalivih tudi poplavljanje. Prav tako lahko ob nalivih poplavijo padavinske in zaledne vode.

Prihaja ohladitev

Za zdaj vremenske napovedi kažejo, da bosta sledila suha torek in sreda, a nato nas čakata še deževna četrtek in petek, ki bi lahko bila marsikje padavinsko še izdatnejša kot nedelja in ponedeljek. "Kaže, da nas bo dosegel izrazit prodor hladnega zraka. Lahko bi rekli, da bo potem pa res konec s poletnim tipom vremena," je za STA dejal dežurni meteorolog Blaž Šter.

Ob tem je Šter spomnil, da to ni nič neobičajnega za ta čas in da je bil zadnja leta prav september marsikje najbolj namočen mesec v letu.

Zahodni del države je zajelo deževje