Evropa te dni doživlja naravnost polarne temperature. Foto: EPA
Evropa te dni doživlja naravnost polarne temperature. Foto: EPA
V Nemčiji so pomrznjena tudi pristanišča. Foto: EPA
Sibirski mraz v Evropi

Iz Münchna pa poročajo, da sneženje močno ovira promet na tamkajšnjem letališču.
Poljske oblasti so vse državljane pozvale, naj pomagajo brezdomcem, ki so najpogosteje žrtve mraza, oziroma naj se obrnejo na policijo ali reševalce, če opazijo, da komu grozi podhladitev. Približno 5000 domov na jugu Poljske je medtem zaradi skrajnih vremenskih razmer brez elektrike.
Polarni mraz v Bolgariji in Romuniji
Iz Romunije in Bolgarije prav tako poročajo o polarnem mrazu. Temperature so ponekod padle celo 30 stopinj pod ledišče, medtem ko so v bolgarski prestolnici Sofija danes izmerili najnižjo temperaturo, odkar opravljajo meritve, - 23,2 stopinje. V Bolgariji so zaradi rekordno nizkih temperatur med drugim zaprte številne šole, več vasi pa zaradi snega ostaja odrezanih od sveta.
V sosednji Romuniji je v zadnjih 24 urah zaradi podhladitve umrlo še devet ljudi, s čimer se je število smrtnih žrtev zaradi mraza v zadnjih šestih dneh v tej državi povzpelo na 31. Potem ko so v osrednji Romuniji namerili -32 stopinj Celzija, so oblasti razglasile izredne ukrepe, ki med drugim predvidevajo zmanjšano oskrbo s plinom za podjetja v korist gospodinjstvom.
Temperature ves mesec pod ničlo
V evropskem delu Rusije se temperature ta mesec sploh še niso povzpele nad ničlo, medtem ko so na ruskem daljnem vzhodu padle celo na -59 stopinj Celzija v Sibiriji in na -45 stopinj v Irkutsku. V regiji Orel, južno od Moskve, so zaprte šole, v Čečeniji je brez elektrike skoraj 30.000 ljudi, na območju reke Volge pa je letos zaradi mraza umrlo najmanj 13 ljudi.

Zima kaže zobe tudi na zahodu Evrope
V južnem delu Nemčije danes znova sneži, zaradi česar imajo veliko težav na münchenskem letališču. Odpovedati so morali 13 poletov, sicer pa imajo letala do polurne zamude. Razmere so danes nekoliko boljše v Frankfurtu, kjer so morali v ponedeljek zaradi snega odpovedati prek 200 poletov. V Nemčiji je oviran tudi ladijski promet. Tako plovba zaradi ledu ni mogoča po reki Labi, posamezne ledene plošče pa so tudi v največjem nemškem pristanišču v Hamburgu, kjer promet teče nemoteno.

Po podatkih organizacije, ki pomaga brezdomcem, je letošnjo zimo v Nemčiji zaradi mraza umrlo že najmanj 14 brezdomcev, kar je največ po letu 1997.
Na Češkem je po podatkih tamkajšnjih oblasti pretekli konec tedna zaradi podhladitve umrlo šest ljudi, zaradi več nesreč, ki jih je povzročil sneg, pa je bil oviran promet na dveh ključnih avtocestah v državi.

Pravo zimsko vreme ne prizanaša tudi Zahodni Evropi. Osrednjo Španiji je že prekrila tanka snežna odeja, na sneg in močan veter pa se pripravljajo tudi na jugovzhodu države.

Sibirski mraz v Evropi