Na infotočki društva Morigenos na Tartinijevem trgu bodo obiskovalci lahko izvedeli vse o delfinih iz slovenskega morja in o delu društva. Prisluhnili bodo lahko zvokom delfinov, se preizkusili v fotoidentifikaciji in posvojili delfina. Foto: Morigenos
Na infotočki društva Morigenos na Tartinijevem trgu bodo obiskovalci lahko izvedeli vse o delfinih iz slovenskega morja in o delu društva. Prisluhnili bodo lahko zvokom delfinov, se preizkusili v fotoidentifikaciji in posvojili delfina. Foto: Morigenos

Prireditev Dan delfinov bo potekala danes od 16. do 20. ure na dveh lokacijah, in sicer na Tartinijevem trgu in v piranskem svetilniku.

Na infotočki društva Morigenos na Tartinijevem trgu bodo obiskovalci lahko izvedeli vse o delfinih iz slovenskega morja in o delu društva. Prisluhnili bodo lahko zvokom delfinov, se preizkusili v fotoidentifikaciji in posvojili delfina.

V družbi raziskovalcev društva Morigenos se bodo lahko odpravili celo na enourni panoramski izlet z ladjico Solinarko. Med drugim bodo izvedeli, kako iščemo delfine s plovila in katere živalske vrste lahko še opazimo v našem morju. Prikaza iskanja delfinov s kopnega se bodo lahko udeležili na dveh kopenskih opazovalnih točkah, na zvoniku piranske cerkve in na stolpu piranskega svetilnika.

V svetilniku bosta na ogled tudi dve razstavi: izobraževalna razstava Delfini v slovenskem morju, ki v sliki in besedi na poljuden način, primeren za vse generacije, predstavlja življenje in raziskovanje delfinov, ter umetniška razstava fotografij naših delfinov.

Pestro popoldne bodo organizatorji sklenili s predavanjem o zanimivem življenju delfinov iz slovenskega morja in o delu društva Morigenos. Predavanje bo obogateno s številnimi fotografijami in primerno za vse generacije.

Z informativnim gradivom se bodo v okviru dneva delfinov predstavile tudi druge organizacije, s katerimi sodeluje društvo Morigenos: Muzej školjk in polžev Piran, Okolje Piran, krajinska parka Strunjan in Sečoveljske soline ter zavod za varstvo narave.

V sklopu 10. dneva delfinov se bo društvo Morigenos kot partnerska organizacija mednarodnega Sporazuma o ohranjanju kitov in delfinov Črnega morja, Sredozemskega morja in sosednjega atlantskega območja (ACCOBAMS) obenem pridružilo praznovanju drugega ACCOBAMS-dneva kitov in delfinov. Letošnji ACCOBAMS-dan kitov in delfinov v ospredje postavlja ozaveščanje otrok o nevarnostih, ki ogrožajo morske sesalce, in tudi o rešitvah, ki so na voljo za ublažitev teh groženj.

Organizatorji pa bodo predstavili tudi pobudo za oceane brez odpadne ribiške opreme, ki poteka pod okriljem World Cetacean Alliance, največje svetovne zveze na področju varstva kitov, delfinov in pliskavk.

Vse dejavnosti v okviru dneva delfinov so brezplačne.